Tui­ja Saa­ri­nen

15. elo­kuu­ta vie­te­tään kan­sain­vä­lis­tä ren­tou­tu­mis­päi­vää. Mo­nen ke­sä­lo­ma on jo päät­ty­nyt, mut­ta lo­man hy­vää fii­lis­tä ja ren­tout­ta­via asi­oi­ta voi hy­vin siir­tää ar­keen.

– Ke­sä­lo­mas­ta kan­nat­taa ot­taa mu­kaan nii­tä hy­viä jut­tu­ja. Esi­mer­kik­si ar­jes­sa­kin voi he­rät­tää it­sen­sä me­ne­mäl­lä ulos ve­nyt­te­le­mään. Ja ai­na voi pa­la­ta muis­te­le­maan nii­tä lo­man par­haim­pia het­kiä. Ei lo­maa ole me­ne­tet­ty, kun se on ohi; se tu­lee si­nus­sa mu­ka­na, muis­tut­taa rau­ma­lai­nen ren­tou­tus­val­men­ta­ja An­na Pel­to­maa Hy­vin­Ren­to-yri­tyk­ses­tä.

Lo­man lop­pu­mi­ses­ta ja töi­den al­ka­mi­ses­ta saat­taa kui­ten­kin muo­dos­tua var­si­nai­nen mör­kö.

– Usein ru­ve­taan koh­kaa­maan, et­tä nyt se loma lop­puu, mikä vain pa­hen­taa ti­lan­net­ta. Mik­sei voi­si yh­tä hy­vin vaik­ka miet­tiä, mitä kaik­kea se työ mah­dol­lis­taa?

Ren­tou­tu­mi­seen ei voi an­taa yleis­pä­te­vää oh­jet­ta, sil­lä jo­kai­nen on yk­si­lö.

– Kaik­ki ei­vät ole sa­man­lai­sia ren­tou­tu­jia. Jos ih­mi­sen aja­tuk­set lauk­kaa­vat, ei me­di­taa­tio ole eh­kä se pa­ras ren­tou­tu­mis­kei­no. Sil­loin voi­si ko­keil­la esi­mer­kik­si ren­tout­ta­vaa kos­ke­tus­ta, ku­ten hie­ron­taa. Joku toi­nen taas ren­tou­tuu ää­ni­mal­jo­jen avul­la.

– Suo­ri­tet­ta ren­tou­tu­mi­ses­ta ei kan­na­ta teh­dä. Jos jos­tain ei tar­vit­se stres­sa­ta, se on ren­tou­tu­mi­nen.

Puitten latvojen tuijottaminen on yksi rentoutusvalmentaja Anna Peltomaan omista rentoutumiskeinoista. Pienetkin pysähdykset päivän mittaan voivat muuttaa olotilaa merkittävästi.

Puitten latvojen tuijottaminen on yksi rentoutusvalmentaja Anna Peltomaan omista rentoutumiskeinoista. Pienetkin pysähdykset päivän mittaan voivat muuttaa olotilaa merkittävästi.

Pel­to­maa on poh­ja­kou­lu­tuk­sel­taan sai­raan­hoi­ta­ja. Li­säk­si hän on opis­kel­lut muun mu­as­sa klas­sis­ta hie­ron­taa ja ka­le­va­lais­ta jä­sen­kor­jaus­ta. Ren­tou­tus­val­men­ta­ja­na hän va­lit­see kul­le­kin asi­ak­kaal­le so­pi­vim­mat ren­tou­tus­kei­not.

Tun­ne­ti­lan muut­ta­mi­nen ren­tou­tu­neem­mak­si on usein har­joit­te­lun tu­los­ta.

– Mie­li­ku­va­har­joit­te­lun avul­la pys­ty­tään usein löy­tä­mään par­haat kei­not ren­tou­tua.

Pel­to­maa kan­nus­taa ole­maan valp­paa­na it­sen­sä suh­teen. Jos työs­sä on jat­ku­vas­ti kii­reen tun­tu, on eh­kä hyvä py­säh­tyä miet­ti­mään, mis­tä se kum­pu­aa. On­ko kyse it­se it­sel­le luo­duis­ta odo­tuk­sis­ta? Voi­si­ko osan töis­tä jät­tää seu­raa­vaan päi­vään? Voit­ko ken­ties vai­kut­taa työn mää­rään?

– On tär­ke­ää tar­kas­tel­la omaa ar­kea. Se, et­tä py­säh­tyy miet­ti­mään, on jo pal­jon. Ren­tou­tu­nut mie­li on luo­vem­pi ja avoi­mem­pi uu­sil­le asi­oil­le, ja se jak­saa kiin­nos­tua ym­pä­ris­tös­tä enem­män.

Pie­net­kin py­säh­dyk­set päi­vän mit­taan hyö­dyt­tä­vät. Olo­ti­la saat­taa mer­kit­tä­väs­ti­kin muut­tua, kun ot­taa it­sel­leen het­ken sil­mät kiin­ni tai hen­git­te­lee sy­vään.

– On hyvä, et­tä pa­lau­tu­mis­ta ta­pah­tuu koko ajan. Jos stres­si­käy­rä nou­see suo­ra­vii­vai­ses­ti ylös­päin koko päi­vän, jou­du­taan hel­pos­ti jak­sa­mi­sen ää­ri­ra­joil­le.

Al­ko­ho­li ei ole kui­ten­kaan hyvä ren­tou­tu­mis­kei­no.

– Elä­mäs­tä kuu­luu tie­ten­kin myös naut­tia, ja la­sil­li­nen vii­niä sil­loin täl­löin on ihan ok. Pa­laut­ta­vaa se ei kui­ten­kaan ole.

Mo­nel­le tut­tu flow-ti­la­kin saat­taa joh­taa vä­sy­mi­seen.

– Flow-ti­las­sa saat­taa vie­räh­tää yh­täk­kiä kah­dek­san tun­ti­a­kin il­man tau­ko­ja. Se tun­tuu eh­kä hy­väl­tä, mut­ta on hyvä ope­tel­la aset­ta­maan it­sel­leen ra­jo­ja.

Mi­ten ren­tou­tus­val­men­ta­ja it­se ren­tou­tuu?

– Ra­kas­tan il­ta­kä­ve­ly­jä var­sin­kin ke­säl­lä. Kat­se­len vil­ja­pel­to­ja ja pi­dän huo­len sii­tä, et­tei as­kel läh­de lauk­kaa­maan. Sil­lä­kin on mer­ki­tys­tä, mil­lä vauh­dil­la liik­kuu, vies­tii­kö ke­hol­le, et­tei ole kii­ret­tä. Ja su­per­tai­to­ni on tui­jot­taa puit­ten lat­vo­ja, hy­myi­lee Pel­to­maa.