Pienet pysähdykset ovat tärkeitä – Rentoutusvalmentaja kannustaa pysähtymään kiireen keskellä
Tuija Saarinen
15. elokuuta vietetään kansainvälistä rentoutumispäivää. Monen kesäloma on jo päättynyt, mutta loman hyvää fiilistä ja rentouttavia asioita voi hyvin siirtää arkeen.
– Kesälomasta kannattaa ottaa mukaan niitä hyviä juttuja. Esimerkiksi arjessakin voi herättää itsensä menemällä ulos venyttelemään. Ja aina voi palata muistelemaan niitä loman parhaimpia hetkiä. Ei lomaa ole menetetty, kun se on ohi; se tulee sinussa mukana, muistuttaa raumalainen rentoutusvalmentaja Anna Peltomaa HyvinRento-yrityksestä.
Loman loppumisesta ja töiden alkamisesta saattaa kuitenkin muodostua varsinainen mörkö.
– Usein ruvetaan kohkaamaan, että nyt se loma loppuu, mikä vain pahentaa tilannetta. Miksei voisi yhtä hyvin vaikka miettiä, mitä kaikkea se työ mahdollistaa?
Rentoutumiseen ei voi antaa yleispätevää ohjetta, sillä jokainen on yksilö.
– Kaikki eivät ole samanlaisia rentoutujia. Jos ihmisen ajatukset laukkaavat, ei meditaatio ole ehkä se paras rentoutumiskeino. Silloin voisi kokeilla esimerkiksi rentouttavaa kosketusta, kuten hierontaa. Joku toinen taas rentoutuu äänimaljojen avulla.
– Suoritetta rentoutumisesta ei kannata tehdä. Jos jostain ei tarvitse stressata, se on rentoutuminen.
Puitten latvojen tuijottaminen on yksi rentoutusvalmentaja Anna Peltomaan omista rentoutumiskeinoista. Pienetkin pysähdykset päivän mittaan voivat muuttaa olotilaa merkittävästi.
Peltomaa on pohjakoulutukseltaan sairaanhoitaja. Lisäksi hän on opiskellut muun muassa klassista hierontaa ja kalevalaista jäsenkorjausta. Rentoutusvalmentajana hän valitsee kullekin asiakkaalle sopivimmat rentoutuskeinot.
Tunnetilan muuttaminen rentoutuneemmaksi on usein harjoittelun tulosta.
– Mielikuvaharjoittelun avulla pystytään usein löytämään parhaat keinot rentoutua.
Peltomaa kannustaa olemaan valppaana itsensä suhteen. Jos työssä on jatkuvasti kiireen tuntu, on ehkä hyvä pysähtyä miettimään, mistä se kumpuaa. Onko kyse itse itselle luoduista odotuksista? Voisiko osan töistä jättää seuraavaan päivään? Voitko kenties vaikuttaa työn määrään?
– On tärkeää tarkastella omaa arkea. Se, että pysähtyy miettimään, on jo paljon. Rentoutunut mieli on luovempi ja avoimempi uusille asioille, ja se jaksaa kiinnostua ympäristöstä enemmän.
Pienetkin pysähdykset päivän mittaan hyödyttävät. Olotila saattaa merkittävästikin muuttua, kun ottaa itselleen hetken silmät kiinni tai hengittelee syvään.
– On hyvä, että palautumista tapahtuu koko ajan. Jos stressikäyrä nousee suoraviivaisesti ylöspäin koko päivän, joudutaan helposti jaksamisen äärirajoille.
Alkoholi ei ole kuitenkaan hyvä rentoutumiskeino.
– Elämästä kuuluu tietenkin myös nauttia, ja lasillinen viiniä silloin tällöin on ihan ok. Palauttavaa se ei kuitenkaan ole.
Monelle tuttu flow-tilakin saattaa johtaa väsymiseen.
– Flow-tilassa saattaa vierähtää yhtäkkiä kahdeksan tuntiakin ilman taukoja. Se tuntuu ehkä hyvältä, mutta on hyvä opetella asettamaan itselleen rajoja.
Miten rentoutusvalmentaja itse rentoutuu?
– Rakastan iltakävelyjä varsinkin kesällä. Katselen viljapeltoja ja pidän huolen siitä, ettei askel lähde laukkaamaan. Silläkin on merkitystä, millä vauhdilla liikkuu, viestiikö keholle, ettei ole kiirettä. Ja supertaitoni on tuijottaa puitten latvoja, hymyilee Peltomaa.