Rauman seudun Sieniseuran kauppasienineuvoja Pirjo Salo: "Nyt on edellytykset kaikkien aikojen sienisyksyyn"
Parhaat apajat löytyvät usein hoidetusta talousmetsästä.
Tuija Saarinen
Jo ovella tulee vastaan sienten tuoksu. Rauman seudun Sieniseuran kauppasienineuvoja Pirjo Salo puhdistaa keittiön pöydän ääressä isoa kasaa kantarelleja, jotka ovat matkalla myyntiin Rauman Rekoon eli lähiruokarinkiin. Pöydältä löytyy myös muhkeita ukonsieniä, mustatorvisieniä ja kosteikkovahveroita.
– Kantarellin nyt tunnistaa jokainen, vastaa Salo kysymykseen siitä, mikä olisi sienestyksessä helppo aloituslaji.
Kantarellilla on näköislajikin, valevahvero, mutta se ei ole myrkyllinen, ja itse asiassa jotkut pitävät sitäkin ihan oivallisena ruokasienenä.
Kantarellit pitävät kosteudesta, mutta tarvitsevat myös sateettomia välipäiviä.
Kuva: Tuija Saarinen
Myös tatit ovat helppo ryhmä oppia, ja Salon mukaan ainakaan Rauman alueella ei myrkyllisiä tatteja ole. Tatit tunnistaa hyvin niiden pilleistä, eli tatin lakin alapinnassa olevasta pillistöstä.
Salon oma lempisieni on ehdottomasti männynherkkutatti.
– Se on hyvä ja monipuolinen sieni, joka on helppo säilöä. Jos minulta kysyttäisiin, en antaisi viedä yhtään tattia ulkomaille!
Rauman seudun Sieniseuran kauppasienineuvoja Pirjo Salo on käynyt metsässä jo 60 vuotta. "Sieniharrastus on hyvä aloittaa kantarellista", opastaa Salo.
Tuija Saarinen
Kauppasienineuvoja Salolle tuodaan usein sieniä tunnistettavaksi.
– Usein se tyypillisin on herkkutatti, sitä eivät ihmiset tunne kauhean hyvin.
Salokaan ei kaikkia sieniä tunne, kasvaahan niitä yksistään Suomessa 5 000 eri lajia.
Parhaillaan on menossa muun muassa kantarellin, rouskujen, mustatorvisienen ja kosteikkovahveron satokausi.
– Kantarelleja on ollut jo pitkään, ja nyt satokausi alkaa pikku hiljaa loppua. Kantarelleille ilmat ovat olleet ehkä liiankin märät, saisi aina olla muutama kuiva päivä välissä.
Kosteikkovahvero on kantarellia tuntemattomampi, mutta erittäin hyvä sieni sekin.
– Kosteikkovahveroa on noussut nyt paljon. Sen maku on mieto ja pehmeä.
Seuraavaksi on luvassa muun muassa suppilovahveron, lampaankäävän ja vaaleaorakkaan satokausi.
Nyt metsästä voi löytää mustatorvisieniä (vas.) ja kosteikkovahveroita.
Kuva: Tuija Saarinen
Vaikka omia sieniapajiaan Salo ei paljastakaan, niin sen verran hän vinkkaa, että paras sienimetsä on hoidettu talousmetsä.
– Ei siis ole pakko mennä ryteikköön. Talousmetsässä on aina metsäpolkuja ja ajouria, ja maan pinta on useaan kertaan rikkoutunut. Näin sienten itiöemät pääsevät kasvamaan.
Moni kauhistelee, kun puita kaadetaan, mutta harvennushakkuut tekevät pitemmän päälle hyvää sienten kasvulle.
– Muutaman vuoden päästä saatetaan saada valtavat sienisadot.
Salo on käynyt metsässä 60 vuotta. Alkuperäisistä metsistä ei ole yhtään enää jäljellä.
– Kaikki metsät ovat vaihtuneet useaan kertaan, kun joka paikkaan on rakennettu, esimerkiksi täällä Sorkassa.
Salon sienisilmä on vuosien harjoittelun aikana kehittynyt niin, että hän pystyy suurin piirtein yhdellä vilkaisulla sanomaan, kannattaako metsäpläntille mennä.
Ukonsieni on hyvä ruokasieni. Se soveltuu esimerkiksi kokonaisena paistettavaksi pihviksi.
Kuva: Tuija Saarinen
Nyt jos koskaan kannattaa mennä metsään, sillä ilmassa ovat Salon mukaan edellytykset kaikkien aikojen sienisyksyyn.
– Tietystikään sienestys ei ole kaikkien juttu, eikä tarvitsekaan olla. Mutta jos hiukankin kiinnostaa, niin tämä harrastus vie helposti mukanaan.
Hirvikärpäset ovat karkottaneet monet metsästä, ja niitä on nyt todella paljon. Hirvikärpäsiltä voi tehokkaasti suojautua sukkahousujen avulla.
– Sukkahousut päähän ja siihen silmä- ja suuaukot. Tarvittaessa sukkahousut voi vetää jopa vyötärölle asti ja leikata käsille aukot.
Salon kohdalla sieniharrastus ahmaisee ison osan vuodesta.
– Vanhempi tytär, joka asuu Tampereella, sanoi minulle heinäkuun lopulla, että nähdään sitten joulukuun alussa. Eikä se sienikausi siihenkään välttämättä lopu, olen poiminut joulukuussa suppilovahveroita lumenkin alta.
Mikä on vannoutuneen sieniharrastajan lempisieniruoka?
– Tattirisotto! Nimenomaan kuivatusta sienestä ja nimenomaan männynherkkutatista. Siihen loraus valkoviiniä ja hyvää kasvisfondia.