Maa­rit Kaut­to

Sa­ta­kun­ta­lai­sen ruo­ka­kult­tuu­rin eh­do­ton­ta aa­te­lia ovat si­la­kas­ta ja sii­as­ta val­mis­te­tut ka­la­ruu­at. Näis­tä tun­ne­tuin on eh­kä Po­rin pi­tä­jä­ruo­ka, ris­tiin­nau­lit­tu sii­ka, joka val­mis­te­taan kiin­nit­tä­mäl­lä suo­lal­la maus­tet­tu ja pe­rat­tu sii­ka hal­kais­tu­na puu­nau­loil­la lau­taan. Lau­ta ase­te­taan pys­ty­a­sen­toon nuo­ti­on ää­rel­le ja sii­hen kiin­ni­tet­ty kala saa kyp­syä hi­taas­ti.

– Tun­net­tu­ja ka­la­herk­ku­ja ovat myös sii­ka­sop­pa ja kraa­vi sii­ka. Kos­ka ran­ni­kol­la ol­laan, on si­lak­ka ol­lut niin’ikään pe­rin­tei­nen ka­la­ruo­ka, mut­ta nuo­rem­pi su­ku­pol­vi ei ole oi­kein si­la­kan ys­tä­vä. Meri- ja kir­jo­lo­hi ovat syr­jäyt­tä­neet si­la­kan ruo­ka­pöy­dis­sä. Tänä päi­vä­nä kala ha­lu­taan hel­pos­ti val­mis­tet­ta­va­na, eli mie­lel­lään ruo­dot­to­ma­na ja val­miik­si fi­le­oi­tu­na, Lou­nais-Suo­men Mart­to­jen ko­ti­ta­lou­sa­si­an­tun­ti­ja Sari Rai­nin­ko to­te­aa.

Rai­nin­ko muis­tut­taa, et­tä uu­det ra­vit­se­mus­suo­si­tuk­set suo­sit­te­le­vat vä­hen­tä­mään pu­nai­sen li­han syön­tiä ja käyt­tä­mään enem­män ka­laa ja kas­vik­sia.

– Ka­laa suo­si­tel­laan syö­tä­väk­si 2–3 ker­taa vii­kos­sa vaih­te­le­vas­ti, eli sekä me­ri­ka­laa et­tä jär­vi­ka­laa. Kala voi ol­la myös pa­kas­tee­na tai säi­lyk­kee­nä, esi­mer­kik­si jär­vi­ka­lois­ta on ny­ky­ään mai­ni­oi­ta säi­ly­ke­herk­ku­ja.

– Toki kala on kau­pois­sa mel­ko kal­lis­ta, jo­ten hin­ta saat­taa mo­nis­sa per­heis­sä ol­la es­tee­nä sen syö­mi­seen ko­vin usein, Rai­nin­ko huo­maut­taa.

Lou­nais-Suo­men Mar­toil­la oli juu­ri ka­lail­ta, jon­ka ai­ka­na ko­keil­tiin sa­vus­tus­pus­siin lai­te­tun ka­lan val­mis­tus­ta gril­lis­sä.

– Ko­ko­nai­nen kir­jo­lo­hi sai suo­laan­tua pari tun­tia, jon­ka jäl­keen lai­toim­me sen sa­vus­tus­pus­siin ja kyp­sen­sim­me kaa­sug­ril­lis­sä noin 40 mi­nuut­tia. Ka­las­ta tuli oi­kein me­he­vää ja sii­nä oli mu­ka­van mie­to sa­vun maku. Tämä on erit­täin help­po tapa val­mis­taa ka­laa ke­säl­lä.

– Ny­ky­ään on myös ta­val­li­seen uu­niin so­pi­via sa­vus­tus­pus­se­ja, jo­ten sa­vu­ka­laa voi val­mis­taa, vaik­ka ei gril­liä omis­tai­si­kaan tai jos asuu ker­ros­ta­los­sa, jos­sa gril­laa­mi­nen par­vek­keel­la ei ole sal­lit­tua.

Ka­lail­las­sa val­mis­tet­tiin myös help­poa jär­vi­ka­la­le­vi­tet­tä, jos­sa käy­tet­tiin ko­ti­mais­ta luon­non­ka­la­säi­ly­ket­tä.

– Eli tar­vi­taan yk­si purk­ki luon­non­ka­la­säi­ly­ket­tä, ruo­ho­si­pu­li­tuo­re­juus­toa 200 gram­maa, ke­vät­si­pu­lia noin vii­si vart­ta, tuo­ret­ta til­liä, hiu­kan sit­ruu­na­me­hua, mus­ta­pip­pu­ria ja ri­paus suo­laa. Kaik­ki ai­nek­set se­koi­te­taan. Le­vi­te mais­tuu eri­no­mai­ses­ti uu­sien pe­ru­noi­den kans­sa tai vaik­ka­pa ruis­lei­vän pääl­lä.

Ris­tiin­nau­lit­tua sii­kaa voi ol­la ny­ky­o­lois­sa vai­kea val­mis­taa, mut­ta her­kul­li­sia sii­ka­re­sep­te­jä on vaik­ka kuin­ka pal­jon. Sari Rai­nin­ko it­se val­mis­ti juu­ri sit­ruu­na­ma­ri­noi­tua sii­kaa.

– Tar­vi­taan noin 500 gram­maa sii­ka­fi­let­tä. Fi­leis­tä ny­pi­tään ruo­dot pois ja ne lei­ka­taan oi­kein ohuik­si sii­vuik­si. Sit­ten se­koi­te­taan tee­lu­si­kal­li­nen suo­laa, de­si­lit­ra ryp­si­öl­jyä, de­si­lit­ra sit­ruu­na­me­hua, ruo­ka­lu­si­kal­li­nen murs­kat­tua ro­se­pip­pu­ria, ruo­ka­lu­si­kal­li­nen so­ke­ria ja nip­pu til­liä sil­put­tu­na. Ai­nek­set se­koi­te­taan kes­ke­nään ja kaa­de­taan sii­ka­sii­vu­jen pääl­le. An­ne­taan kraa­vaan­tua vä­hin­tään kak­si tun­tia, mut­ta mie­luum­min yön yli.

Mar­toil­la on myös help­po sit­ruu­nai­sen uu­ni­sii­an ja si­nap­pi­sen ker­ma­vii­li­kas­tik­kee­seen re­sep­ti:

2 pe­rat­tua sii­kaa (á noin 800 g)

1 pur­jo (300 g)

1 sit­ruu­na

1 nip­pu til­liä

2 tl hie­noa me­ri­suo­laa

1 tl mus­ta­pip­pu­ria

Huuh­do pe­ra­tut ka­lat no­pe­as­ti kyl­mäl­lä ve­del­lä. Kui­vaa ta­lous­pa­pe­ril­la. Ase­ta ka­lat lei­vin­pa­pe­rin pääl­le uu­ni­pel­lil­le tai uu­ni­vuo­kaan. Hal­kai­se, huuh­do ja hie­non­na pur­jo.Hau­du­ta pur­jo­silp­pua pari mi­nuut­tia mik­ro­aal­tou­u­nis­sa. Pese sit­ruu­na hy­vin ja leik­kaa se kuo­ri­neen ohuik­si vii­pa­leik­si. Pät­ki til­li. Sääs­tä muu­ta­ma ok­sa ko­ris­te­luun. Maus­ta kala si­säl­tä suo­lal­la ja pip­pu­ril­la. Täy­tä ka­lat pur­jol­la, sit­ruu­na­vii­pa­leil­la ja til­lil­lä. Pais­ta uu­nis­sa 200 as­tees­sa, toi­sek­si alim­mal­la ta­sol­la, noin puo­li tun­tia.

Si­nap­pi­nen ker­ma­vii­li­kas­ti­ke:

4 dl ker­ma­vii­liä

4 ko­vak­si kei­tet­tyä mu­naa hie­non­net­tu­na

2 rkl sit­ruu­na­me­hua

2 tl si­nap­pia

2 tl so­ke­ria

1 tl suo­laa

hi­ven val­ko­pip­pu­ria

Se­koi­ta ai­nek­set ta­sai­sek­si kas­tik­keek­si. Tar­kis­ta maku ja an­na te­key­tyä kyl­mäs­sä.