Ari An­te­roi­nen

Suo­ma­lai­sen al­ku­ke­sän odo­te­tuin herk­ku, var­hais­pe­ru­na, saa tänä vuon­na en­sim­mäis­tä ker­taa oman juh­la­päi­vän. Var­hais­pe­ru­na­päi­vää juh­li­taan jat­kos­sa 15. ke­sä­kuu­ta.

Rau­ma­lai­sen Ra­vin­to­la Ka­la­to­rin keit­ti­ö­mes­ta­ri Ee­ro Vii­nik­ka­la ker­too, et­tä heil­lä var­hais­pe­ru­na­kau­si al­kaa ju­han­nuk­sen jäl­keen, kun ruo­ka­lis­tat uu­si­taan.

– Sil­loin liki joka an­nok­ses­sa käy­te­tään var­hais­pe­ru­naa. Sen hin­ta­kin al­kaa ju­han­nuk­sen jäl­keen hie­man hal­pe­ne­maan. Al­ku­ke­säs­tä var­hais­pe­ru­nan hin­ta on ai­ka kor­kea, avaa Vii­nik­ka­la.

– Me­nee kat­teet pie­leen, jos pe­ru­nan ki­lo­hin­ta on enem­män kuin vaik­ka jon­kun ka­lan.

Ka­la­to­ril­le pe­ru­nat tu­le­vat vi­han­nes­tu­kus­ta.

– Siel­tä tu­lee ai­na par­haat mah­dol­li­set lä­hi­tuot­ta­jien pe­ru­nat val­miik­si pes­ty­nä ja keit­to­val­mii­na, Vii­nik­ka­la ker­too.

Ravintola Kalatorin keittiömestari Eero Viinikkala malttaa odottaa varhaisperunoita juhannuksen jälkeiselle viikolle.

Ravintola Kalatorin keittiömestari Eero Viinikkala malttaa odottaa varhaisperunoita juhannuksen jälkeiselle viikolle.

Ari Anteroinen

En­sim­mäi­set var­hais­pe­ru­nat tu­le­vat kaup­poi­hin jo al­ku­ke­säs­tä. Sil­loin ovat ky­sees­sä kui­ten­kin kas­vi­huo­neis­sa kas­va­te­tut pe­ru­nat.

On­ko niil­lä ja avo­maal­la kas­va­neil­la jo­tain eroa esi­mer­kik­si maus­sa?

– It­se mal­tan odot­taa ju­han­nuk­seen saak­ka. Maas­ta nos­te­tut var­hais­pe­ru­nat ovat ihan eri luok­kaa. Kau­pois­sa voi ol­la ai­em­min myös jo­tain ruot­sa­lais­ta, ita­li­a­lais­ta ja jopa egyp­ti­läis­tä var­hais­pe­ru­naa, mut­ta kyl­lä ko­ti­mai­nen siik­li on pa­ras­ta. Myös an­na­bel­le on nos­ta­nut suo­si­o­taan.

Mitä keit­ti­ö­mes­ta­ri it­se pis­tää lau­ta­sel­le var­hais­pe­ru­nan ka­ve­rik­si?

– Yk­sin­ker­tai­nen voi­kas­ti­ke toi­mii ai­na. Ra­vin­to­las­sa­kin meil­lä tu­lee ole­maan var­hais­pe­ru­nan ohes­sa kros­sat­tua ka­nan­mu­naa ja tuo­ret­ta ka­laa voi­kas­tik­keen kans­sa. Se on pa­ras mah­dol­li­nen an­nos, mikä ei kai­paa muu­ta, Vii­nik­ka­la ke­huu.

– Sii­hen oheen joku pa­ton­ki ja la­sil­li­nen val­ko­vii­niä.

Voi­ko var­hais­pe­ru­nan kans­sa teh­dä vir­hei­tä?

– Lii­kaa ei sai­si keit­tää. Kun pe­ru­nat on kei­tet­ty, ote­taan kan­si pois ja pääs­te­tään höy­ryt pi­hal­le. Pe­ru­nat ve­täy­ty­vät sii­nä hie­nos­ti. Van­ha kik­ka on lait­taa kat­ti­laan pa­pe­ria ke­rää­mään kos­teut­ta pois, vink­kaa Vii­nik­ka­la.

– Pe­ru­nat ei­vät saa ol­la lii­an al den­te, mut­ta ei lii­an kyp­si­ä­kään. Jos on yli­kyp­sää, maut­kin läh­te­vät pois.

Kuin­ka pit­kään ju­han­nuk­ses­ta var­hais­pe­ru­naa riit­tää tar­jot­ta­vak­si?

– Meil­lä var­hais­pe­ru­na­kau­si päät­tyy elo­kuun lo­pus­sa. Par­haim­mil­laan var­hais­pe­ru­nat ovat sii­nä ju­han­nuk­ses­ta kuu­kau­si eteen­päin.

Vii­nik­ka­la to­te­aa, et­tä Suo­men kesä on ly­hyt.

– Mut­ta tääl­lä on hem­me­tin hy­vät raa­ka-ai­neet. Ei mis­sään muu­al­la maa­il­mal­la ole näin hy­viä. Pe­ru­nat ja tuo­reet pork­ka­nat ja kaik­ki, mit­kä täs­sä ke­säl­lä kas­va­vat uu­te­na. Ovat kyl­lä lois­ta­via raa­ka-ai­nei­ta.