Varhaisperunat voikastikkeella ovat kesällä monen mieleen – Keittiömestari kehuu kotimaisia raaka-aineita maailman parhaiksi
Varhaisperunan kaveriksi käy parhaiten kala, kananmuna ja voikastike. Liian kypsäksi keittämistä pitää varoa.
Ari Anteroinen
Suomalaisen alkukesän odotetuin herkku, varhaisperuna, saa tänä vuonna ensimmäistä kertaa oman juhlapäivän. Varhaisperunapäivää juhlitaan jatkossa 15. kesäkuuta.
Raumalaisen Ravintola Kalatorin keittiömestari Eero Viinikkala kertoo, että heillä varhaisperunakausi alkaa juhannuksen jälkeen, kun ruokalistat uusitaan.
– Silloin liki joka annoksessa käytetään varhaisperunaa. Sen hintakin alkaa juhannuksen jälkeen hieman halpenemaan. Alkukesästä varhaisperunan hinta on aika korkea, avaa Viinikkala.
– Menee katteet pieleen, jos perunan kilohinta on enemmän kuin vaikka jonkun kalan.
Kalatorille perunat tulevat vihannestukusta.
– Sieltä tulee aina parhaat mahdolliset lähituottajien perunat valmiiksi pestynä ja keittovalmiina, Viinikkala kertoo.
Ravintola Kalatorin keittiömestari Eero Viinikkala malttaa odottaa varhaisperunoita juhannuksen jälkeiselle viikolle.
Ari Anteroinen
Ensimmäiset varhaisperunat tulevat kauppoihin jo alkukesästä. Silloin ovat kyseessä kuitenkin kasvihuoneissa kasvatetut perunat.
Onko niillä ja avomaalla kasvaneilla jotain eroa esimerkiksi maussa?
– Itse maltan odottaa juhannukseen saakka. Maasta nostetut varhaisperunat ovat ihan eri luokkaa. Kaupoissa voi olla aiemmin myös jotain ruotsalaista, italialaista ja jopa egyptiläistä varhaisperunaa, mutta kyllä kotimainen siikli on parasta. Myös annabelle on nostanut suosiotaan.
Mitä keittiömestari itse pistää lautaselle varhaisperunan kaveriksi?
– Yksinkertainen voikastike toimii aina. Ravintolassakin meillä tulee olemaan varhaisperunan ohessa krossattua kananmunaa ja tuoretta kalaa voikastikkeen kanssa. Se on paras mahdollinen annos, mikä ei kaipaa muuta, Viinikkala kehuu.
– Siihen oheen joku patonki ja lasillinen valkoviiniä.
Voiko varhaisperunan kanssa tehdä virheitä?
– Liikaa ei saisi keittää. Kun perunat on keitetty, otetaan kansi pois ja päästetään höyryt pihalle. Perunat vetäytyvät siinä hienosti. Vanha kikka on laittaa kattilaan paperia keräämään kosteutta pois, vinkkaa Viinikkala.
– Perunat eivät saa olla liian al dente, mutta ei liian kypsiäkään. Jos on ylikypsää, mautkin lähtevät pois.
Kuinka pitkään juhannuksesta varhaisperunaa riittää tarjottavaksi?
– Meillä varhaisperunakausi päättyy elokuun lopussa. Parhaimmillaan varhaisperunat ovat siinä juhannuksesta kuukausi eteenpäin.
Viinikkala toteaa, että Suomen kesä on lyhyt.
– Mutta täällä on hemmetin hyvät raaka-aineet. Ei missään muualla maailmalla ole näin hyviä. Perunat ja tuoreet porkkanat ja kaikki, mitkä tässä kesällä kasvavat uutena. Ovat kyllä loistavia raaka-aineita.