Met­sä an­taa yhä use­am­mal­le Suo­mes­sa asu­val­le nuo­rel­le tur­val­li­suu­den tun­net­ta, ener­gi­aa ja pai­kan rau­hoit­tua. Noin kol­man­nes nuo­ris­ta ker­too har­kin­neen­sa met­sä- tai puu­a­laa am­ma­tik­seen.

Nuor­ten met­sä­ba­ro­met­rin mu­kaan 90 pro­sent­tia nuo­ris­ta ko­kee met­sät erit­täin tai mel­ko tär­keik­si. Met­sien mer­ki­tys on kas­va­nut en­ti­ses­tään vuo­si­na 2019 ja 2022 to­teu­te­tuis­ta ba­ro­met­reis­ta, jois­sa met­sät oli­vat tär­kei­tä 86 pro­sen­til­le nuo­ris­ta.

81 pro­sent­tia vas­taa­jis­ta ko­kee, et­tä met­sä rau­hoit­taa. Se an­taa myös ener­gi­aa. Edel­li­siin vuo­siin ver­rat­tu­na yhä use­am­mal­le met­sä luo tur­val­li­suu­den tun­net­ta, ja yhä har­vem­pia se pe­lot­taa.

Ai­em­paa use­am­mal­le nuo­rel­le on tär­ke­ää, et­tä koti on lä­hel­lä met­sää (71 %). Puo­let nuo­ris­ta käy met­säs­sä vä­hin­tään vii­koit­tain, yhä use­am­min yk­sin. Ret­kei­lyn suo­sio on nous­sut sel­väs­ti ver­rat­tu­na ai­kai­sem­piin tut­ki­mus­vuo­siin.

Nuor­ten mie­li­pi­tei­tä met­säs­tä mi­tat­tiin kol­man­nen ker­ran Suo­men Met­säyh­dis­tyk­sen Ta­lous­tut­ki­muk­sel­la teet­tä­mäs­sä tut­ki­muk­ses­sa. Tu­lok­set jul­kis­tet­tiin tiis­tai­na 13. tou­ko­kuu­ta.

– Ne nuo­ret, jot­ka ovat tie­toi­sia sii­tä, et­tä met­sät kas­va­vat enem­män kuin puu­ta ha­ka­taan, ovat kes­ki­mää­räis­tä ak­tii­vi­sem­pia met­säs­sä kä­vi­jöi­tä. Heil­lä on myös met­sään liit­ty­viä har­ras­tuk­sia enem­män, Ta­lous­tut­ki­muk­sen Kari-Pek­ka Töy­ry­lä sa­noo.

Vas­taa­jis­ta 20 pro­sent­tia ko­kee met­sän it­sel­leen vie­raak­si ym­pä­ris­tök­si. Vuon­na 2019 luku oli vain 9 pro­sent­tia.

Yli kol­me nel­jä­so­saa vas­taa­jis­ta (79 %) on sa­maa miel­tä väit­tä­mäs­tä ”met­sien tär­kein teh­tä­vä on luon­non mo­ni­muo­toi­suu­den yl­lä­pi­to”. Tie­toi­suus met­sien roo­lis­ta hii­li­nie­lu­na ja -va­ras­to­na on kas­va­nut – sitä pi­tää tär­keim­pä­nä met­sän teh­tä­vä­nä 66 pro­sent­tia nuo­ris­ta, kun luku vuon­na 2019 oli 53 pro­sent­tia.

– Ky­syim­me ba­ro­met­ris­sa myös avoi­mia vas­tauk­sia met­sään ja puun­ja­los­tus­te­ol­li­suu­teen liit­ty­vis­tä hy­vis­tä ja huo­nois­ta uu­ti­sis­ta. Met­sän roo­li hii­li­nie­lu­na ja luon­non mo­ni­muo­toi­suus nou­si­vat esil­le mo­lem­mis­sa. Ne ylit­tä­vät nuor­ten uu­tis­kyn­nyk­sen, Suo­men Met­säyh­dis­tyk­sen nuo­ri­so­vies­tin­nän joh­ta­va asi­an­tun­ti­ja Sir­pa Kärk­käi­nen sa­noo.

Nuor­ten tie­tä­mys met­sien käy­tös­tä on vaih­te­le­vaa. Lä­hes puo­let (48 %) us­koo vir­heel­li­ses­ti, et­tä Suo­mes­sa ha­ka­taan puu­ta enem­män kuin met­sät kas­va­vat. Vain rei­lu nel­jän­nes (27 %) tie­tää, et­tä näin ei ole, ja 26 % vas­taa­jis­ta ei osaa sa­noa.

Nuo­ret tie­dos­ta­vat il­mei­sen huo­nos­ti, kuin­ka usein he it­se käyt­tä­vät puu­poh­jai­sia tuot­tei­ta. Vain va­jaa nel­jän­nes (23 %) miel­tää käyt­tä­vän­sä puu­poh­jai­sia tuot­tei­ta usei­ta ker­to­ja päi­väs­sä, 40 % päi­vit­täin ja 26 % vii­koit­tain. Ky­sy­myk­ses­sä ei mai­nit­tu mi­tään tuot­tei­ta – ei siis myös­kään ar­ki­sia peh­mo­pa­pe­rei­ta.

Puu­ta tu­li­si nuor­ten (82 %) mu­kaan käyt­tää puu­ra­ken­ta­mi­seen sekä huo­ne­ka­lui­hin ja si­sus­tuk­seen. Noin 60 pro­sent­tia kan­nat­taa puu­poh­jai­sen muo­vin, teks­tii­li­kui­tu­jen ja pak­kaus­ten val­mis­ta­mis­ta. Met­sä­te­ol­li­suu­teen lii­te­tään mää­re ”in­no­va­tii­vi­nen” ai­em­paa use­am­min.

Noin joka kym­me­nes vas­taa­ja ker­too jo ole­van­sa met­sä­a­lal­la, ja noin kol­man­nes on har­kin­nut met­sään tai puun­ja­los­tus­te­ol­li­suu­teen liit­ty­vää am­mat­tia. Kiin­nos­tus on kas­va­nut ai­em­piin vuo­siin ver­rat­tu­na. Eri­tyi­ses­ti met­su­rin ja met­sä­ko­neen kul­jet­ta­jan am­ma­tit kiin­nos­ta­vat nuo­ria. Kiin­nos­tu­neim­pia ovat mie­het ja ne, joil­la on met­säi­nen har­ras­tus tai joi­den per­hees­sä ol­laan alal­la tai omis­te­taan met­sää.

– Met­sä­a­lal­la tar­vi­taan uu­sia te­ki­jöi­tä mitä eri­lai­sem­piin teh­tä­viin kaut­ta Suo­men. Nuo­ri­so­ba­ro­met­ri osoit­taa, et­tä tie­toa met­sien ta­lous­käy­tös­tä, toi­mi­a­las­ta ja sen mo­ni­puo­li­sis­ta töis­tä tar­vi­taan li­sää, jot­ta mah­dol­li­sim­man moni osaa­ja voi löy­tää ura­po­lun met­säs­tä tai puun­ja­los­tuk­ses­ta. Mer­kit­tä­vä po­ten­ti­aa­li on nai­sis­sa, jois­ta vain 19 pro­sent­tia har­kit­see alaa, kun mie­his­tä osuus on 44 pro­sent­tia, to­te­aa tut­ki­muk­sen pää­ra­hoit­ta­jan Met­sä­mies­ten Sää­ti­ön toi­mi­tus­joh­ta­ja Ila­ri Pirt­ti­lä.

Ta­lous­tut­ki­mus haas­tat­te­li Nuor­ten met­sä­ba­ro­met­riin 714 nuor­ta, jot­ka oli­vat iäl­tään 15–25-vuo­ti­ai­ta. Tut­ki­muk­sen vir­he­mar­gi­naa­li on noin 3,8 pro­sent­tia.

Läh­de: Suo­men Met­säyh­dis­tyk­sen tie­do­te