Kir­ju­rin­luo­to on yk­si Po­rin pai­kal­li­sis­ta klas­si­kois­ta Yy­te­rin ohel­la. Kir­ju­rin­luo­to eli po­ri­lai­sit­tain Kir­ju­ri on yk­si Ko­ke­mä­en­jo­en luo­dois­ta, Por­mes­ta­rin- ja Raa­ti­mie­hen­luo­don ta­paan.

Kir­ju­rin­luo­to kuu­lui 1800-lu­vul­la kau­pun­gin no­taa­rin eli kir­ju­rin luon­tai­se­tui­hin, jos­ta luo­to sai ni­men­sä. Ke­säs­tä 1966 läh­tien Pori Jazz on teh­nyt Kir­ju­rin­luo­toa tun­ne­tuk­si sekä Suo­mes­sa et­tä ul­ko­mail­la. Jaz­z­fes­ti­vaa­leil­ta teh­ty­jä te­le­vi­sio-oh­jel­mia ja kon­sert­ti­tal­ti­oin­te­ja on näy­tet­ty Eu­roo­pas­sa ja Yh­dys­val­lois­sa. Nyt Kir­ju­rin kun­ni­ak­si voi nos­taa la­sil­li­sen kui­vaa val­ko­vii­niä.

Kir­ju­rin ni­mik­ko­vii­ni eli Kir­ju­ri Qvin­ter­ra Ries­ling Troc­ken tuli myyn­tiin vii­me ke­sä­nä ja sil­lä ha­lu­taan muis­taa Pori Jaz­zia ja Kir­ju­rin­luo­toa sen ta­pah­tu­mien pe­rin­tei­se­nä pää­paik­ka­na.

Kir­ju­rin val­ko­vii­ni on 100-pro­sent­ti­nen bi­o­dy­naa­mi­nen-, ve­gaa­ni­nen- ja luo­mu­ries­ling. Vii­nin val­mis­taa Sak­san Rein­hes­se­nin koil­li­so­san Bo­den­hei­min ky­läs­sä toi­mi­va Kühling-Gil­lo­tin vii­ni­ti­la, jol­la on jo pa­rin vuo­si­sa­dan ko­ke­mus vii­nin val­mis­tuk­ses­ta. Vii­ni­ti­laa pyö­rit­tää Hans Oli­ver Spa­nier yh­des­sä vai­mon­sa Ca­ro­lin Spa­nier-Gil­lo­tin kans­sa, joka on Sak­sas­sa kaik­kien ai­ko­jen en­sim­mäi­nen nais­puo­li­nen vuo­den vii­nin­te­ki­jä. Hän val­mis­tui vuon­na 2002 vii­nin­vil­je­li­jäk­si ja ot­ti ve­to­vas­tuun per­heen­sä vii­ni­ti­las­ta van­hem­mil­taan Gabi ja Ro­nald Gil­lo­til­ta. Yh­des­sä mie­hen­sä kans­sa Ca­ro­lin on nos­ta­nut vii­ni­ti­lan Rein­hes­se­nin vii­nin­tuot­ta­jien kär­ki­kas­tiin.

Ca­ro­lin Spa­nier-Gil­lo­tin mu­kaan juu­ri Ries­ling on pa­ras la­ji­ke ku­vaa­maan alu­een vii­nien po­ten­ti­aa­lia, jos­sa pit­kän kyp­sy­tys­jak­son jäl­keen vii­nin ry­pä­lei­nen maku an­taa ti­laa maa­pe­rän ja vii­ni­tar­han luon­teen­piir­teil­le.

Kir­ju­ri-vii­nin run­sas­ta tuok­sua ku­vail­laan kyp­sän he­del­mäi­sek­si. Maku on kui­va, eloi­sa ja hie­man vil­li, ja vii­nis­sä on run­sas ha­pok­kuus.

Po­rin vii­ni­seu­ran jä­sen, toi­mit­ta­ja As­ta Ma­ti­kai­nen mais­toi Kir­ju­rin val­ko­vii­niä. Hä­nen mie­les­tään tuok­su on to­del­la re­he­vä ja he­del­mäi­nen.

– Val­ko­vii­nit, jois­ta pi­dän, ovat kaik­ki poik­keuk­set­ta kui­via. Tämä vii­ni vie kyl­lä aja­tuk­set ke­sään ja sin­ne Kir­ju­riin. Sil­ti en­sim­mäi­sek­si tuli mie­leen, et­tä tämä val­ko­vii­ni mais­tui­si var­maan nah­ki­ais­ten kans­sa, As­ta Ma­ti­kai­nen sa­noo.

Hä­nen mie­les­tään Kir­ju­ri-vii­ni so­pi­si var­maan myös me­re­ne­lä­vien kans­sa.

– Esi­mer­kik­si mu­he­va To­ast ska­gen kai­pai­si juu­ri näin ha­po­kas­ta vii­ni­seu­raa. Myös edes­sä ole­vien pik­ku­jou­lu­jen ka­la­pöy­dän pai­nik­keek­si se on oi­va vii­ni­va­lin­ta. Par­hai­ten vii­ni so­pii kui­ten­kin nau­tit­ta­vak­si ni­me­no­maan Kir­ju­rin koi­vu­jen kat­vees­sa, As­ta Ma­ti­kai­nen sa­noo.

Kir­ju­ri Qvin­ter­ra Ries­ling Troc­ke­nia on saa­ta­vil­la Po­rin kes­kus­tan Al­kos­ta sekä Al­kon ti­laus­va­li­koi­mas­ta.