Satakunnan puolesta saa vetää kotiinpäin
Siltarumpupolitiikalla on huono maine. Sanana se tuo mieleen menneiden aikojen piirikunnallisen pikkupelin. Silti tosiasia on, että jokaisessa maakunnassa yhä toivotaan, että omat kansanedustajat ajavat kotiseudun asioita määrätietoisesti. Äänestäjät arvostavat konkreettisia tuloksia: investointeja, liikenneyhteyksiä, koulutusta ja työpaikkoja. Pelkkä suuri poliittinen linja ilman paikallista hyötyä jää helposti Satakunnan tapaisissa maakunnissa ontoksi.
Satakunnassa iloittiin viime viikolla, kun hallituksen puoliväliriihestä irtosi merkittävää tukea maakunnalle. Rauman henkilöjunaliikenteelle myönnettiin 2,5 miljoonan euron rahoitus vuodesta 2027 eteenpäin. Lisäksi Poriin lisätään iltajunavuoro ja Porin lentoliikenne turvataan ainakin vuoteen 2028 saakka. Samalla muualla maassa, kuten Tampereella, iloittiin Tampereen Teatterin 2,5 miljoonan euron investointituesta, jolla teatterin jo alkanut peruskorjaus saadaan loppuun.
Tällaiset päätökset eivät synny itsestään. Oman maakunnan etua ei voi ajaa, jos kansanedustaja ei ole eduskunnassa arvostettu ja verkottunut. Lisäksi tarvitaan tahtoa tehdä työtä oman vaalipiirin asioiden eteen – joskus myös muiden alueiden tavoitteita tukien. Vastavuoroisuus on politiikan käytännön valuuttaa. Jos kansanedustaja ei ole itse ministeri, hänen täytyy kuitenkin olla henkilö, jota ministerit kuuntelevat ja jonka arvioon he luottavat.
Satakunta on pieni ja supistuva vaalipiiri. Väestöennusteiden perusteella maakunta saattaa menettää edustajapaikan jo seuraavissa vaaleissa tai viimeistään sen jälkeen. Tämä kehitys tekee siitä entistä tärkeämpää, millaisia edustajia Satakunta eduskuntaan valitsee. Täältä tarvitaan eduskuntaan vahvoja, yhteistyökykyisiä ja tuloshakuisia kansanedustajia. Kansanedustajien on pystyttävä rakentamaan laajoja verkostoja, keräämään taakseen poliittista pääomaa ja käyttämään sitä omien alueellisten tavoitteidensa edistämiseen – sinnikkäästi mutta fiksusti. Ilman vahvaa edunvalvontaa Satakunta uhkaa jäädä hiljaiseksi sivujuonteeksi valtakunnan päätöksenteossa.
Kim Huovinlahti