Rakkaudella porilaisille nuorille -hyvinvointiraha muuttui taidokkaiksi leipomuksiksi
Itätuulen koulussa tukioppilaiden ideoima Koko Itätuuli Leipoo -kisa sai valtaisan suuren suosion. Kisaan ilmoittautui vapaaehtoisesti jopa 50 yläkoululaista. Leivontakisa järjestettiin kaupungin myöntämällä Rakkaudella porilaisille nuorille -hyvinvointirahalla.
Nuoret saivat itse ideoida kilpailureseptinsä, ja tehdä listan tarvitsemistaan tarvikkeista. Arvoisa raati koostuu koulun henkilökunnasta.
Kahden karsinnan jälkeen viimeiset viisi leipuriryhmää jatkavat finaaliin, joka käydään jouluviikolla.
9. luokkalaiset Niilo Multisilta ja Ville Leivo leipoivat kalaisan kakun.
Finaalipaikkansa varmistivat myös Ville Leivo ja Niilo Multisilta, jotka osallistuivat kisaan yhdessä. Semifinaaleissa tehtävänä oli leipoa suolaista teemalla Rakkaudella porilaiselle nuorelle.
Leivon ja Multisillan leipomus oli nimeltään Kokemäenjoen kalakakku. Reseptin vinkkasi Multisillan äiti. Kalakakussa on hapankorppupohja ja täytteessä kermaa, tuorejuustoa, tilliä, punasipulia sekä kylmäsavulohta.
Multisilta on innokas leipomaan myös vapaa-ajallaan. Hän haaveilee opiskelevansa tulevaisuudessa kokin ammattiin.
Kokemäenjoen kalakakku sai koristeeksi porilaisen karhusymbolin.
Anni Kyyhkynen, Aada Uusi-Rantala sekä Aino Uusi-Rantala leipoivat tuulihattuja, joiden ympärille he rakensivat Yyterin maiseman hiekkarantoineen ja rantavarjoineen. Tuulihatuissa oli sisällä kylmäsavulohta, piparjuurituorejuustoa ja tilliä.
Anni Kyyhkynen, Aino Uusi-Rantala ja Aada Uusi-Rantala pursottivat tuulihattuja.
Tuulihatut pääsivät Yyterin "hiekoille" aurinkovarjojen alle. Hiekka on tehty keksinmuruista.
Teemassa mainittu porilaisuus innoitti monet käyttämään leipomuksissaan kalaa. Niin tekivät myös Ella Maunumäki ja Sara Koskinen. He valmistivat croissantteja, ja leipoivat jopa taikinan itse. Croissanttien täytteenä oli crème fraîchea, mozzarellaa, tomaattia, graavilohta ja tilliä.
Leivontatehtävän teema "rakkaudella porilaiselle nuorelle" näkyi croissanteissa, joista osa oli sydämen muotoisia.
Maunumäki tunnustautuu myös aktiiviseksi kotileipuriksi. Hänellä on tapana leipoa kotona jälkiruokaa myös joulupöytään. Tänä jouluna Maunumäki on suunnitellut leipovansa jouluksi glögijuustokakun.
Manumäki listaa syitä, miksi leipominen on hauskaa:
– Saa maistella omia tuotoksiaan ja kehittyä leipomisessa. Se on sellaista kivaa aivojen nollausta, jossa pitää keskittyä vain siihen mitä on tekemässä.
Anni Kyyhkynen 13, Aada Uusi-Rantala 14, Niilo Multisilta 15, Ville Leivo 15, Sara Koskinen 14 ja Ella Maunumäki 13, sekä joukko muita nuoria varmistivat paikkansa leivontakisan finaalissa, jossa loppuhuipennukseksi valmistetaan makea leivonnainen. KUVA: PAULIINA VILPAKKA
Koko Itätuuli Leipoo -kisan semifinaalissa loihdittiin pöydän täydeltä suolaisia herkkuja. Finaalissa jouluviikolla leivotaan makeaa.
Toimittaja: Pauliina Vilpakka
Kuvat: Opinto-ohjaaja Sonja Lindén ja koulunuorisotyöntekijä Satu Järvinen