Itä­tuu­len kou­lus­sa tu­ki­op­pi­lai­den ide­oi­ma Koko Itä­tuu­li Lei­poo -kisa sai val­tai­san suu­ren suo­si­on. Ki­saan il­moit­tau­tui va­paa­eh­toi­ses­ti jopa 50 ylä­kou­lu­lais­ta. Lei­von­ta­ki­sa jär­jes­tet­tiin kau­pun­gin myön­tä­mäl­lä Rak­kau­del­la po­ri­lai­sil­le nuo­ril­le -hy­vin­voin­ti­ra­hal­la.

Nuo­ret sai­vat it­se ide­oi­da kil­pai­lu­re­sep­tin­sä, ja teh­dä lis­tan tar­vit­se­mis­taan tar­vik­keis­ta. Ar­voi­sa raa­ti koos­tuu kou­lun hen­ki­lö­kun­nas­ta.

Kah­den kar­sin­nan jäl­keen vii­mei­set vii­si lei­pu­ri­ryh­mää jat­ka­vat fi­naa­liin, joka käy­dään jou­lu­vii­kol­la.

9. luokkalaiset Niilo Multisilta ja Ville Leivo leipoivat kalaisan kakun.

9. luokkalaiset Niilo Multisilta ja Ville Leivo leipoivat kalaisan kakun.

Fi­naa­li­paik­kan­sa var­mis­ti­vat myös Vil­le Lei­vo ja Nii­lo Mul­ti­sil­ta, jot­ka osal­lis­tui­vat ki­saan yh­des­sä. Se­mi­fi­naa­leis­sa teh­tä­vä­nä oli lei­poa suo­lais­ta tee­mal­la Rak­kau­del­la po­ri­lai­sel­le nuo­rel­le.

Lei­von ja Mul­ti­sil­lan lei­po­mus oli ni­mel­tään Ko­ke­mä­en­jo­en ka­la­kak­ku. Re­sep­tin vink­ka­si Mul­ti­sil­lan äi­ti. Ka­la­ka­kus­sa on ha­pan­korp­pu­poh­ja ja täyt­tees­sä ker­maa, tuo­re­juus­toa, til­liä, pu­na­si­pu­lia sekä kyl­mä­sa­vu­loh­ta.

Mul­ti­sil­ta on in­no­kas lei­po­maan myös va­paa-ajal­laan. Hän haa­vei­lee opis­ke­le­van­sa tu­le­vai­suu­des­sa ko­kin am­mat­tiin.

Kokemäenjoen kalakakku sai koristeeksi porilaisen karhusymbolin.

Kokemäenjoen kalakakku sai koristeeksi porilaisen karhusymbolin.

An­ni Kyyh­ky­nen, Aa­da Uu­si-Ran­ta­la sekä Ai­no Uu­si-Ran­ta­la lei­poi­vat tuu­li­hat­tu­ja, joi­den ym­pä­ril­le he ra­ken­si­vat Yy­te­rin mai­se­man hiek­ka­ran­toi­neen ja ran­ta­var­joi­neen. Tuu­li­ha­tuis­sa oli si­säl­lä kyl­mä­sa­vu­loh­ta, pi­par­juu­ri­tuo­re­juus­toa ja til­liä.

Anni Kyyhkynen, Aino Uusi-Rantala ja Aada Uusi-Rantala pursottivat tuulihattuja.

Anni Kyyhkynen, Aino Uusi-Rantala ja Aada Uusi-Rantala pursottivat tuulihattuja.

Tuulihatut pääsivät Yyterin "hiekoille" aurinkovarjojen alle. Hiekka on tehty keksinmuruista.

Tuulihatut pääsivät Yyterin "hiekoille" aurinkovarjojen alle. Hiekka on tehty keksinmuruista.

Tee­mas­sa mai­nit­tu po­ri­lai­suus in­noit­ti mo­net käyt­tä­mään lei­po­muk­sis­saan ka­laa. Niin te­ki­vät myös El­la Mau­nu­mä­ki ja Sara Kos­ki­nen. He val­mis­ti­vat crois­sant­te­ja, ja lei­poi­vat jopa tai­ki­nan it­se. Crois­sant­tien täyt­tee­nä oli crème fraîc­hea, moz­za­rel­laa, to­maat­tia, graa­vi­loh­ta ja til­liä.

Leivontatehtävän teema "rakkaudella porilaiselle nuorelle" näkyi croissanteissa, joista osa oli sydämen muotoisia.

Leivontatehtävän teema "rakkaudella porilaiselle nuorelle" näkyi croissanteissa, joista osa oli sydämen muotoisia.

Mau­nu­mä­ki tun­nus­tau­tuu myös ak­tii­vi­sek­si ko­ti­lei­pu­rik­si. Hä­nel­lä on ta­pa­na lei­poa ko­to­na jäl­ki­ruo­kaa myös jou­lu­pöy­tään. Tänä jou­lu­na Mau­nu­mä­ki on suun­ni­tel­lut lei­po­van­sa jou­luk­si glö­gi­juus­to­ka­kun.

Ma­nu­mä­ki lis­taa syi­tä, mik­si lei­po­mi­nen on haus­kaa:

– Saa mais­tel­la omia tuo­tok­si­aan ja ke­hit­tyä lei­po­mi­ses­sa. Se on sel­lais­ta ki­vaa ai­vo­jen nol­laus­ta, jos­sa pi­tää kes­kit­tyä vain sii­hen mitä on te­ke­mäs­sä.

Anni Kyyhkynen 13,  Aada Uusi-Rantala 14, Niilo Multisilta 15, Ville Leivo 15, Sara Koskinen 14 ja Ella Maunumäki 13, sekä joukko muita nuoria varmistivat paikkansa leivontakisan finaalissa, jossa loppuhuipennukseksi valmistetaan makea leivonnainen. KUVA: PAULIINA VILPAKKA

Anni Kyyhkynen 13, Aada Uusi-Rantala 14, Niilo Multisilta 15, Ville Leivo 15, Sara Koskinen 14 ja Ella Maunumäki 13, sekä joukko muita nuoria varmistivat paikkansa leivontakisan finaalissa, jossa loppuhuipennukseksi valmistetaan makea leivonnainen. KUVA: PAULIINA VILPAKKA

Koko Itätuuli Leipoo -kisan semifinaalissa loihdittiin pöydän täydeltä suolaisia herkkuja. Finaalissa jouluviikolla leivotaan makeaa.

Koko Itätuuli Leipoo -kisan semifinaalissa loihdittiin pöydän täydeltä suolaisia herkkuja. Finaalissa jouluviikolla leivotaan makeaa.

Toi­mit­ta­ja: Pau­lii­na Vil­pak­ka

Ku­vat: Opin­to-oh­jaa­ja Son­ja Lindén ja kou­lu­nuo­ri­so­työn­te­ki­jä Satu Jär­vi­nen