Hyppy syvään päätyyn – Yrittäjäneuvos koki hetken olevan nyt sopiva lähteä mukaan politiikkaan
Sanna Jääskeläinen
Vaalitulos oli Aaron Michelinille mieleinen. Porin kuntavaalien 337 ja aluevaalien 354 ääntä antavat valtakirjat vaikuttamiseen.
– Elämäntilanteessani oli sopivasti aikaa lähteä ehdolle. Olen seurannut kotikaupunkini asioita, esimerkiksi Pori Energian vähemmistöosuuden myymistä ja kiinnostuin Porin tulevaisuudesta.
Pori Energian kauppa oli Michelinin mielestä onnistunut ja tehtiin oikealla hetkellä.
– Nyt Pori tarvitsee investointeja, pääoma täytyy laittaa liikkeelle. Olen huomannut, että esimerkiksi kaupungin hankintamenetelmät ovat hiukan vanhanaikaisia.
Michelin perää hankintoihin oman maakunnan yritysten mukaan ottamista ja ylipäätään maalaisjärjen käyttöä.
– Hankintalakia täytyy noudattaa, mutta hankinnoista täytyy kertoa ja markkinoida niitä oman alueen yrityksille, eikä vain laittaa sivustoille.
Hän ottaa esimerkkinä Poriginal gallerian arvokiinteistön, joka vietiin huutokauppasivustolle sen sijaan, että siihen olisi etsitty Etelärannan kehittämisestä kiinnostunutta yrittäjää, ensin vaikka vuokralle. Toinen esimerkki löytyy urheilurakentamisesta, jossa päätettiin vuokrata kalliilla hinnalla tilapäinen jalkapallokatsomo – Michelinin mielestä lyhytnäköisesti.
– Ymmärrän sen, ettei kaupungin virkamies voi tilata katsomoa Kiinasta, mutta paikallinen yritys voi. Säästöä olisi syntynyt tuntuvasti. Veronmaksajien rahojen väärinkäyttö täytyy lopettaa.
Aaron Michelin on sarjayrittäjä, joka vuosi sitten sai yrittäjäneuvoksen arvonimen. Hän muistelee ensimmäistä yritystään, tilitoimisto Econoria, jonka perusti 23-vuotiaana Porissa.
– Aika pian myin sen Manconille eli tein ensimmäisen yrityskaupankin nuorena.
Näin Michelin oppi yrityksen perustamisen ja myymisen prosessin. Sen jälkeen hänellä on ollut useita yrityksiä, joukossa on hienoja kasvutarinoita, mutta myös vaikeampia aikoja.
– Vaikka 1990-luvulla kädet oli savessa, niin henkilökohtaiselta konkurssilta ollaan vältytty. Olen kokenut pörssiromahduksen, devalvaation ja sen, miten yrityksiä niitettiin. Sitä samaa saa pelätä nyt, kun Trump ajaa yrityksiämme ahdinkoon, hän sanoo.
Vielä 1980-90-luvuilla yrittäjän epäonnistuminen oli häpeä ja synti. Tänä päivänä yrittäjäkin voi epäonnistua ja aloittaa alusta, vaikka asenneilmastossa on edelleen parantamista.
– Epäonni ei ole aina omissa käsissä, kuten nyt voi Trumpin toimia seuratessa ennakoida. Edelleen meillä epäonnistujan leima seuraa silloin, kun hakee rahoitusta. Meidän pitäisi luoda lainsäädäntöä, jolla kannustetaan uudelleen yrittämiseen.
Michelin halusi mukaan vaikuttamaan kotikaupunkinsa Porin kehitykseen. Kuva: Sanna Jääskeläinen
Michelinin tunnetuin yritys Enersense alkoi lähes 20 vuotta sitten yhden miehen yrityksenä. Kun Michelin siirtyi yrityksestä syrjään nelisen vuotta sitten, se työllisti ainoana porilaisena pörssiyhtiönä 2 000 henkilöä.
– Tämä on hyvä esimerkki siitä, että epäonnistumisesta oppinut henkilö lähtee uudestaan yrittämään, hän sanoo.
Kaikki on mahdollista, kun on tilaisuus ja löytyy oikea hetki. Michelin näki Olkiluoto 3 -ydinvoimalaprojektissa mahdollisuuksia yritystoimintaan. Miehellä on työn alla kirja, työnimenä "Kuinka menettää 8 miljardia". Tällä hän viittaa Ranskan valtioon.
– Vastaavasti maakuntaan saatiin tuolla summalla tilauksia ja varmasti se auttoi monet paikalliset yritykset laman yli.
Enersensessä Michelin on tällä hetkellä pienomistaja. Hän alkoi kehittää muuta yritystoimintaa jo ennen irtautumista. Vety-yhtiö Metacon meni Tukholman pörssiin. Winda Energy myi isoja tuulivoimaloita yhdessä saksalaisen partnerin kanssa. Tällä hetkellä Michelin sijoittaa yrityksensä Corporatum Oy:n kautta startup- ja kasvuyrityksiin. Hän on kolmas suomalainen European Angel Fundiin akkreditoitu sijoittaja eli tiettyihin sijoituksiin säätiö laittaa samansuuruisen summan.
Politiikkaan Michelinin uskoo voivansa tuoda tietoa ja näkemystä esimerkiksi johtamisjärjestelmistä, markkinoinnista ja yrittäjyydestä. Kaupunginjohtaja Lauri Inna saa häneltä kiitokset asenteestaan kaupungin kehittämiseen.
– Ylipäätään meidän on pidettävä yrittäjämäisellä otteella taloudesta huolta, eikä elää lainalla. Köyhän paras ystävä on kasvava talous.
Michelin puhuu myös yksilön vastuun merkityksestä. Siinäkin voi ottaa oppia yrittäjistä, jotka ottavat vastuun niin itsestään kuin muista.
– Yhteiskunnan pitää auttaa ihmisiä auttamaan toisiaan, tämä on se filosofia.
Miten yrittäjän mieli taipuu kunnalliseen päätöksentekoprosessiin?
– Olen ehkä hyppäämässä syvään päätyyn, Michelin hymyilee.
– Näen kuitenkin Porissa paljon mahdollisuuksia, esimerkiksi investointien saamiseen. Haluan avata päättäjille tiukan talouden ja kasvun mallia. Yrittäjien arvostusta on nostettava. Työ on vasta alkamassa!