Kasvu-uralla: Luvian Saha kulkee vastavirtaan
Eurajoella toimiva Luvian Saha on selkeästi kasvu-uralla toisin kuin moni muu alan toimija. Toimitusjohtaja Veli-Matti Puuska myöntää, että ”kai me sitten kuljemme vastavirtaan”.
Jukka Vilponiemi
Aiemmin perheyhtiönä toiminut Luvian Saha Oy muuttui osaksi kansainvälistä konsernia, kun alun perin itävaltalainen puunjalostusyritys HS Timber Group osti vuonna 2022 Luvian Sahan koko osakekannan.
– Uusi omistaja toi meille ennen kaikkea leveämmät hartiat uusine kansainvälisine yhteyksineen. Olemme kuitenkin edelleen hyvin itsenäinen toimija ja HS Timber Groupin ainoa yksikkö Pohjoismaissa, toimitusjohtajaPuuska sanoo.
Luvian Saha on ollut jo pitkään kasvuhakuinen yritys, ja uusi omistaja lisäsi kasvun mahdollisuuksia. Puuskan mukaan jatkossakin tavoitteena on hallittu kasvu.
Vuonna 2022 Luvian Saha tuotti noin 300 000 kuutiometriä sahatavaraa, kuusta ja mäntyä, sekä noin 50 000 kuutiota jalostetuotteita. Yrityksen liikevaihto oli noin 100 miljoonaa euroa. Henkilöstömäärä on nyt 135, työntekijöitä 95 ja toimihenkilöitä 40.
Viime vuonna yritys palkkasi noin kymmenen uutta työntekijää jalostetuotannon lisäämisen myötä.
– Kai sekin osoittaa sitä, että kuljemme vastavirtaan, sillä useilla sahoilla väkeä on pikemminkin vähennetty. Meillä myös kaikki tontilla työskentelevät henkilöt ovat omilla palkkalistoillamme – ulkoistamisiin tai väliaikaiseen vuokratyövoimaan emme juuri ole turvautuneet, kertoo Veli-Matti Puuska.
Tuotannosta 90 prosenttia menee vientiin kaikille mantereille, muiden muassa Japaniin, Pohjois-Afrikkaan, Eurooppaan, Yhdysvaltoihin ja Australiaan.
Kotimaan rakennusalan hiljeneminen näkyy myös Luvialla, mutta myyntijohtaja Ville Valion mukaan se ei ole vaikuttanut yhtiön tuotantoon. Viennin osuus on ollut jo pidempään kasvussa.
Siihen, mikä on viimeaikojen poliittisten lakkojen vaikutus yhtiön toimintaan, ei yrityksen johto halua ottaa kantaa sen laajemmin.
Luvian Sahan suunnitelmissa on investoida uuteen kanavakuivaamoon, jonka on määrä valmistua loppuvuodesta 2025. Sen myötä sahatavaratuotannon määrää on mahdollista nostaa 360 000 kuutiometriin.
Kilpailu puunhankinnassa on kovaa, mutta raaka-aineen eli tukkipuun hankinta on koettu Luvialla vahvuudeksi sen perustuessa pitkäaikaisiin asiakassuhteisiin ja palvelutasoon.
– Haluamme olla metsänomistajille luotettava ja vastuullinen kumppani, toimitusjohtaja Veli-Matti Puuska kertoo.
Sijaintipaikkaansa valtatien 8 varrella Luvialla sahan johto pitää erinomaisena.
– Sijaitsemme sopivasti Porin ja Rauman satamien välissä. Molemmat satamat ovat toiminnallemme elintärkeitä. Toivottavasti kaupungit ja satamaoperaattorit pitävät myös jatkossakin satamat kilpailukykyisinä, Valio pohtii.
Hän pitää tärkeänä, että myös julkisen liikenteen yhteydet toimivat, erityisesti lento- ja junaliikenne.
– Niiden sujuvuudella on merkitystä erityisesti myyntihenkilöstöllemme sekä asiakkaillemme. Kunhan vielä tiestön kunto saadaan kohdilleen, niin toimintaedellytykset ovat kunnossa, Valio sanoo.