Suomen talous yltää vain verkkaiseen nousuun ensi vuonna, arvioivat talousennustajat – geopoliittiset riskit uhkaavat nujertaa orastavan kasvun
Nina Törnudd / STT
Suomen talous jää tänä vuonna miinuksen puolelle mutta lähtee taas kasvuun ensi vuonna, arvioivat sekä Pellervon taloustutkimus PTT että Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla. PTT:n mukaan tämän vuoden saldoksi jää –0,4 prosenttia, Etla ennakoi –0,2 prosentin laskua.
Näillä luvuilla Suomi jää tänä vuonna euroalueen maiden joukossa heikoimmaksi suoriutujaksi, toteaa Etlan ennustepäällikkö Päivi Puonti tiedotteessa.
Ensi vuodelle PTT ennakoi 1,1 prosentin kasvutahtia ja Etla 1,4:ää prosenttia.
Molemmat laitokset toteavat kuitenkin, että ennakoidun kasvun tiellä on monia riskejä, jotka voivat taittaa nousun. Korot ovat lähteneet laskuun, mutta se ei yksin riitä.
– Kasvun tiellä on monia hidasteita, ja esimerkiksi Ukrainan sotaan ja Yhdysvaltain vaaleihin kytkeytyvät riskit ovat suuria ja saattavat vaikuttaa talouskehitykseen, sanoo PTT:n toimitusjohtaja Markus Lahtinen tiedotteessa.
Ulkomailta ei ole ensi vuonna luvassa suurta vetoapua Suomen viennille. Perinteinen tärkeä vientimarkkina Saksa jää tänä vuonna G7-ryhmän heikoimmaksi taloudeksi. Suomen tavoin Saksa painiskelee rakenteellisten ongelmien kanssa.
– Saksassa ovatkin pinnalla osin samat kysymykset kuin meilläkin, eli miten saada osaavia työntekijöitä ikääntyvään maahan ja kuinka parantaa talouden rakenteita pitkäaikaisesti, Puonti summaa.
Odotus on, että talous supistuu ensi vuonna myös Yhdysvalloissa ja Kiinassa.
Molemmat laitokset odottavat, että julkisen talouden alijäämä pysyy Suomessa suurena. Näkymät sen tasapainottamiselle ovat vaikeat.
– Ilman pysyvästi nopeampaa talouskasvua julkista taloutta on lähes mahdotonta saada tasapainoon, toteaa Lahtinen.
Myös valtionlainojen korot ja luottoluokittaja Fitchin päätös alentaa Suomen luottoluokituksen näkymät negatiivisiksi kertovat siitä, että Suomen valtion velkakehitykseen liittyvät riskit nähdään kasvavina.
Kotimaassa kuluttajien ostovoima kasvaa, kun palkat nousevat ja korot laskevat. Kuluttajien tunnelmat ovat silti edelleen mollivoittoiset, kun epävarmuus talouden suunnasta ja työllisyydestä painaa mielialoja ja luottamusta. Suuria hankintoja harkitaan nyt tarkkaan, toteaa PTT.
Osaa kotitalouksista kurittavat sosiaaliturvan heikennykset, ja eläkeläisten kulutusta voi vaimentaa epävarmuus tulevista terveydenhoitokustannuksista.
Sekä Etla että PTT odottavat, että työmarkkinat piristyvät ensi vuonna, mutta heikkenevät sitä ennen. PTT ennakoi tälle vuodelle 8,4 prosentin ja ensi vuodelle 8,2 prosentin työttömyyttä. Etla odottaa työttömyyden olevan tänä vuonna 8 prosenttia ja laskevan ensi vuonna 7,6 prosenttiin.
Työttömyyslukuja on pahentanut rakentamisen jumittuminen. Asuntokaupan hiipuminen on pysäyttänyt vapaarahoitteisen rakentamisen lähes kokonaan. Rakennuslupien määrät eivät ole lähteneet kasvuun, mikä kertoo alan syvästä kriisistä.
– Asuntomarkkinoiden täytyy vilkastua reippaasti ennen kuin rakennusyritykset uskaltautuvat aloittamaan uusia hankkeita. Ensi kesää kohti rakentamisen näkymät kuitenkin kirkastuvat, ja uudisrakentamisen investoinnit kääntyvät kasvuun, ennakoi PTT:n vanhempi ekonomisti Veera Holappa tiedotteessa.