Urheilu houkuttelee ulkomaille – Latvian lätkäfanien ryntäys Suomeen osoitti, että suosikkijoukkueen perässä lähdetään kauemmaksikin
Vesa-Pekka Järvelä
Yleisurheilun MM-kisat elokuussa Budapestissa, lentopallon EM-kisat loppukesästä Varnassa, Susijengin MM-pelit Okinawassa, Huuhkajien ja Helmareiden syksyn vieraspelit, Leijonien MM-jääkiekkoa 2024 Ostravassa. Huippu-urheilua on penkkiurheilijoille tarjolla ympäri vuoden.
Sportti on tunnetusti parasta paikan päällä. Moni suomalaisfanikin haluaa aistia urheilun huikeaa tunnelmaa livenä. Kisareissuille lähdetään jälleen koronan hellitettyä Suomen rajojen ulkopuolelle – Eurooppaan, rapakon taakse ja jopa Japaniin asti.
Viime vuosikymmenellä juuri urheiluturismi oli kovassa nosteessa, mutta globaali pandemia sammutti myös urheiluväen matkustusinnon pariksi vuodeksi. Nyt fanien haaveet ja halut ovat taas heränneet. Kiikarissa ovat Lauri Markkasen NBA-pelit, suomalaisten tähdittämät NHL-koitokset ja F1-sirkuksen osakilpailut. Jenkkifutiksen ultrafanien toiveissa on puolestaan kerran elämässään kokea paikan päällä legendaarinen Super Bowl.
Mikäli urheiluretki pyörii mielessä, kannattaa olla ajoissa liikkeellä. Varsinkin suurten sarjojen otteluihin pääsylippuja on vaikea saada enää kisapaikkojen myyntipisteiltä. Elämysten eteen onkin nähtävä vaivaa. Helpoin tapa on turvautua matkatoimistojen reissupaketteihin, mutta niiden tarjonta on kuitenkin rajallinen. Omin keinoin itselle räätälöity sporttimatka teettää hieman enemmän töitä, mutta se myös tuottaa tyydytystä. Budjettikin pysyy yleensä valmismatkoja maltillisempana.
Lentolippujen ja majoitusten järjestämisen lisäksi myös otteluliput on hyvä varata ennakkoon – mielellään jo matkaa suunnitellessa. Ja matkan suunnitteluhan sinällään on jo olennainen osa itse matkaa.
Urheilutapahtumat yhdistävät ihmisiä erityisellä tavalla. Siitä erinomaisen esimerkin antoi hyväntuulisten latvialaisfanien rieha Nokia Arenalla. Lätkähurmoksen aisti jo MM-turnauksen alkusarjassa Riika Areenalla, jossa lippujen hinnat olivat Tampereen lohkoa edullisemmat. Latviaan lentää tunnissa, eikä paljoa kauempaa kestä matka naapurimaa Liettuakaan.
Slovakian kannattajat valtasivat Riika Areenan kisakatsomon.
Vesa-Pekka Järvelä
Lentohinnat Baltiaan, tai vaikkapa Tanskaan, Norjaan, Puolaan ja Saksaan ovat yhä kohtalaisen halpoja. Itämeren rantavaltioita kauemmas ei tarvitsekaan välttämättä suunnistaa, jos haluaa nauttia laadukkaasta urheilutarjonnasta. Usein huikeimman tunnelman tavoittaa muun muassa Saksan DEL-liigan kiekkopyhätöistä ja Liettuan täysistä koripallohalleista.
Kaunasin Zalgirio Arena.
Vesa-Pekka Järvelä
Kaunasin jättiareenaa isännöivä BC Zalgiris vetää Euroliiga-otteluihin poikkeuksetta yli 15 000 fanaattista fania. Liput löytyvät seuran nettisivuilta. Halvimmillaan istumapaikat Zalgirio Arenan piippuhyllyltä irtoavat vaivaisella kuudella eurolla. On vain pidettävä kiirettä.
Euroopan parasta koripalloa pelataan 18 joukkueen Euroliigassa. Kiihkein tunnelma on Kaunasin Zalgirio Arenalla.
Vesa-Pekka Järvelä
Euroopan mahtisarjojen, Englannin Valioliigan, Saksan Bundesliigan, Espanjan La Ligan ja Italian Serie A:n lipuista joutuu pulittamaan sievoisia summia. Näin on erityisesti klassikkokamppailuiden kohdalla, joihin pääsy onkin usein vaikeaa – ja yleensä varsin kallista.
Aina ei kannatakaan tavoitella niitä isoimpia otteluita. Pienimmissä tapahtumissakin kisahuuma on monesti katossa. Joskus kiihkeimpien fanien käytös voi kuitenkin kääntyä jopa uhkaavaksi. Matkailijan onkin hyvä muistaa turvallisuusasiat.
Vahvan urheilumaan Puolan kaduilla tunnustetaan väriä.
Vesa-Pekka Järvelä
Pitää olla tarkkana, jottei joudu ulkopuolisena kilpailevien joukkueiden kannattajien tulilinjalle. Kuumottavia tilanteita on tullut eteen muun muassa Tanskassa ja Puolassa. Paikallisderby FCK Kööpenhaminan ja Brönbyn välillä muuttui pelin jälkeen taistelukentäksi. Mellakkapoliisien apua tarvittiin myös Kööpenhaminan kupeessa Herlev Eaglesin ja Rodorve Mighty Bullsin kiekkokamppailun jälkimainingeissa.
Puolan futisfanit tunnetaan väkivaltaisuudestaan. Lechia Gdanskin ja Arka Gdynian kannattajien yhteenotto kärjistyi taannoin junassa niin hurjaksi, että muiden matkustajien oli viisainta jäädä pois jo ennen määränpäätä. Virkavalta sai lopulta huligaanit rauhoitettua, mutta ikävän välikohtauksen vuoksi matkamies on muuttunut entistä varovaisemmaksi. Ja se sentään helpottaa, että rajut ylilyönnit ovat sittenkin suhteellisen harvinaisia.