Min­ja Vii­ta­nen / STT

Il­ma­tie­teen lai­tos va­roit­taa koko maa­nan­tain ajan huo­nos­ta tai erit­täin huo­nos­ta ajo­ke­lis­tä lä­hes koko maas­sa ai­van poh­joi­sin­ta Lap­pia lu­kuun ot­ta­mat­ta.

Lu­mi­sa­teet saa­pu­vat ma­ta­la­pai­neen kyy­dis­sä, ker­too päi­vys­tä­vä me­te­o­ro­lo­gi Pin­ja Rau­ha­mä­ki. Maan ete­lä­o­sas­sa sa­teet muut­tu­vat rän­näk­si ja ve­dek­si.

Lu­mi­sa­de­a­lue osuu maan län­si­o­saan jo maa­nan­tain vas­tai­sen yön ai­ka­na, ja sa­teet jat­ku­vat laa­jal­ti koko päi­vän. Vain poh­joi­sin Lap­pi jää il­man uut­ta lun­ta.

Me­te­o­ro­lo­gin mu­kaan voi­mak­kain lu­mi­sa­de osuu maan kes­ki­vai­heil­le.

–  Jo­en­suun tie­noil­la esi­mer­kik­si voi tul­la noin 15 sent­ti­met­riä lun­ta. Toi­nen vä­hän voi­mak­kaam­pi koh­ta on Ou­lun tie­noil­la, mis­sä voi tul­la 10–15 sent­ti­met­riä, me­te­o­ro­lo­gi ar­vi­oi.

Rau­ha­mä­en mu­kaan läm­pö­ti­lat py­sy­vät hy­vin sa­man­lai­se­na kuin mi­hin vii­me päi­vi­nä on to­tut­tu. Ete­läs­sä on päi­väl­lä muu­ta­ma plu­sas­te, muu­ten läm­pö­ti­la on hie­man nol­lan ala­puo­lel­la. La­pin alu­eel­la läm­pö­ti­la voi las­kea lä­hel­le 10:tä pak­ka­sas­tet­ta.

Suu­res­sa osas­sa maa­ta sää pou­taan­tuu tiis­tai-il­taan men­nes­sä, mut­ta idäs­sä lu­mi­sa­teet voi­vat jat­kua sen jäl­keen­kin. Maan län­si­o­sis­sa voi pou­taan­tua jo tiis­tai­aa­mu­na ja au­rin­ko­kin saat­taa pil­kah­taa.

Myös tiis­tail­le on an­net­tu va­roi­tuk­sia huo­nos­ta ajo­ke­lis­tä Poh­jois-Kar­ja­lan ja Sal­lan vä­li­sel­le alu­eel­le.

Kes­ki­viik­ko­na saa­puu uu­sia lu­mi­sa­tei­ta ete­läs­tä.

–  Maan ete­lä­puo­lel­la liik­kuu seu­raa­va ma­ta­la­pai­neen kes­kus, joka tuo kes­ki­viik­ko­na li­sää lun­ta. Sa­tei­ta riit­tää hie­man Kuo­pi­on poh­jois­puo­lel­le as­ti, me­te­o­ro­lo­gi ar­vi­oi.

Lu­mi­sa­de jat­kuu hie­man hei­kom­pa­na myös tors­tai­na.