Enersense myy Mäntyluodon telakan
Enersense International Oyj on tänään allekirjoittanut osakekauppasopimuksen myydäkseen tytäryhtiönsä Enersense Offshore Oy:n eli meriteollisuusyksikkönsä Davielle. Meriteollisuusyksikön toiminnot sijaitsevat Mäntyluodon telakalla Porissa. Telakalla työskentelee noin 100 henkilöä.
Davie on osa Inocea Group -laivanrakennuskonsernia, jolla on toimintoja Suomessa ja Kanadassa, ja joka omistaa muun muassa Helsingin telakan.
Kauppahinta on noin 7,5 miljoonaa euroa, josta 5 miljoonaa euroa maksetaan kaupan toteutuessa ja 2,5 miljoonaa euroa kuusi kuukautta myöhemmin. Kaupan odotetaan toteutuvan vuoden 2025 kolmannen neljänneksen aikana.
Kaupan toteutuessa Enersense kirjaa noin 2,5 miljoonan euron voiton, ja yhtiön omavaraisuusaste nousee noin 6 prosenttiyksikköä. Myynnillä ei ole vaikutusta Enersensen vuoden 2025 ohjeistukseen, joka on annettu yhtiön ydinliiketoiminnalle. Vuonna 2024 meriteollisuusyksikön liikevaihto oli 70 miljoonaa euroa ja vaikutus konsernin oikaistuun käyttökatteeseen oli -3,8 miljoonaa euroa.
Sovitun myynnin myötä Enersense saa päätökseen viimeisen kolmesta strategisesta arvioinnista, jotka yhtiö aloitti uuden strategisen linjauksensa mukaisesti kesäkuussa 2024. Helmikuussa Enersense myi tuuli- ja aurinkovoimahankkeiden kehitysliiketoimintansa Fortumille ja päätti ajaa alas päästöttömän liikenteen ratkaisujen liiketoiminnan.
– Olemme iloisia, että olemme vuoden kestäneen kärsivällisesti toteutetun strategisen arvioinnin jälkeen löytäneet meriteollisuusyksikölle parhaan mahdollisen kodin. Mäntyluodon henkilöstömme ainutlaatuinen osaaminen pääsee kasvamaan merkittävän laivanrakentajan Davien huomassa, sanoo Enersensen toimitusjohtaja Kari Sundbäck.
– Tämä sopimus vahvistaa meidän ja koko Suomen laivanrakennusalan kilpailukykyä varmistamalla teräksen saatavuutta useisiin kriittisiin projekteihin. Tärkeintä on, että varmistamme erittäin osaavan työvoiman tulevaisuuden ja tuomme lisää vakautta asiakkaille ja kumppaneille, sanoo Davien toimitusjohtaja James Davies.
– Mäntyluodon telakalla on ainutlaatuista osaamista arktisen meriteollisuuden teräsrakenteissa, mikä tekee Daviesta ja Helsingin telakasta yhtenäisen laivanrakentajan. Ensimmäisen aluksen lohkojen tuotanto Polar Max -konseptimme mukaisesti alkaa mahdollisimman pian, kertoo Helsingin telakan toimitusjohtaja Kim Salmi.