Nina Tör­nudd / STT

Suo­men kil­pai­lu­ky­ky py­syy lä­hi­vuo­si­na mel­ko va­kaa­na, en­nus­taa Elin­kei­no­e­lä­män tut­ki­mus­lai­tos Et­la. Työ­voi­ma­kus­tan­nus­ten ke­hi­tys pa­ran­taa kus­tan­nus­kil­pai­lu­ky­kyä tänä vuon­na, mut­ta toi­saal­ta va­luut­ta­kurs­si­muu­tok­set hei­ken­tä­vät sitä.

Työ­voi­ma­kus­tan­nuk­set ja pal­kan­saa­jien os­to­voi­ma ovat re­aa­li­ses­ti las­ke­neet, kun inf­laa­tio on ol­lut suu­rem­pi kuin pal­kan­ko­ro­tuk­set.

Kil­pai­li­ja­mai­hin ver­rat­tu­na Suo­men ul­ko­maan­kau­pan vaih­to­suh­de pa­ra­nee hiu­kan tänä vuon­na, mut­ta heik­ke­nee taas en­si vuo­den puo­lel­la.

Kil­pai­lu­ky­vyn pa­ra­ne­mi­nen yh­del­lä pro­sen­til­la kas­vat­taa Suo­men ta­va­ra­vien­nin mää­rää 0,95 pro­sent­tia, Et­la ar­vi­oi. Luku pe­rus­tuu vuo­sien 1995–2019 ke­hi­tyk­seen. Vien­ti­mark­ki­noil­la taas yh­den pro­sen­tin kas­vu puo­les­taan nos­ti vien­tiä 1,02 pro­sent­tia.

Et­lan kil­pai­lu­ky­ky­en­nus­teen laa­ti­nut tut­ki­ja Vil­le Kai­ti­la lä­het­ti ter­vei­siä hal­li­tus­neu­vot­te­li­joil­le. Kus­tan­nus­kil­pai­lu­ky­vyn seu­raa­mi­nen on tär­ke­ää, kos­ka kil­pai­lu­ky­ky tu­kee vien­tiä ja sen myö­tä ta­lous­kas­vua ja työl­li­syyt­tä, hän pai­not­ti.

– Kil­pai­lu­ky­vys­tä on pi­det­tä­vä huol­ta, jot­ta Suo­men vien­ti pää­see kas­vu-ural­le heti, kun tä­män­het­ki­nen heik­ko ti­lan­ne väis­tyy ja vien­ti­mark­ki­nat pi­ris­ty­vät. Kun mo­net tu­le­van hal­li­tus­kau­den tär­ke­ät ta­voit­teet­kin riip­pu­vat ta­lous­kas­vun ja työl­li­syy­den pa­ra­ne­mi­ses­ta, on en­si­ar­voi­sen tär­ke­ää pi­tää huol­ta kil­pai­lu­ky­vys­tä, et­tem­me pu­toa kil­pai­li­ja­mai­den vauh­dis­ta, Kai­ti­la sa­noi tie­dot­tees­sa.

En­nus­tees­sa on ver­tail­tu kan­san­ta­louk­sien ni­mel­li­siä yk­sik­kö­työ­kus­tan­nuk­sia Suo­men ja kes­keis­ten kil­pai­li­ja­mai­den vä­lil­lä. Suh­tees­sa Ruot­siin Suo­men kil­pai­lu­ky­ky on hei­ken­ty­nyt Ruot­sin kruu­nun ra­jun heik­ke­ne­mi­sen myö­tä. Eu­ro­a­lu­een ja Sak­saan ver­rat­tu­na on ta­pah­tu­nut pien­tä vah­vis­tu­mis­ta, kun taas Suo­men ase­ma on vah­vis­tu­nut ver­rat­tu­na työ­mark­ki­noi­den yli­kuu­me­ne­mi­ses­tä kär­si­nee­seen Yh­dys­val­toi­hin.