Las­si La­pin­tie / STT

Ul­ko­mi­nis­te­ri Pek­ka Haa­vis­to (vihr.) ker­too STT:lle Suo­men päät­tä­neen tie­dot­taa tiis­tai­na avoi­mes­ti yh­dek­sän Ve­nä­jän suur­lä­he­tys­tön työn­te­ki­jän kar­ko­tuk­ses­ta näi­den poik­keuk­sel­li­sen suu­ren mää­rän vuok­si.

– Täs­sä on ky­sees­sä sen ver­ran iso ryh­mä kun yh­dek­sän kar­ko­tus­ta teh­dään, niin pää­tet­tiin et­tä tämä ker­ro­taan, ja kun ai­ka­naan on ole­tet­ta­vis­sa, et­tä Ve­nä­jä te­kee omia vas­ta­toi­mi­aan, niin ne vas­ta­toi­met tu­le­vat ym­mär­re­tyk­si ja tie­de­tään, min­kä mit­ta­kaa­van asi­as­ta on kyse, Haa­vis­to sa­noi kes­ki­viik­ko­na.

Eu­roo­pan mai­den kar­kot­ta­es­sa ve­nä­läis­va­koo­jia on Ve­nä­jä pe­rin­tei­ses­ti kar­kot­ta­nut vas­ta­vuo­roi­ses­ti sa­man mää­rän ky­sei­sen maan dip­lo­maat­te­ja Ve­nä­jäl­tä.

Suo­mes­ta kar­ko­te­tut oli­vat toi­mi­neet tie­dus­te­lu­teh­tä­vis­sä ja rik­ko­neet Wie­nin dip­lo­maat­ti­sia suh­tei­ta kos­ke­vaa yleis­so­pi­mus­ta, val­ti­o­neu­vos­to ker­toi ei­li­ses­sä tie­dot­tees­saan. Lai­ton tie­dus­te­lu­toi­min­ta on va­koi­lua.

Suo­men tie­do­tus­lin­ja on avoin vain it­se kar­ko­tus­pää­tök­ses­tä. Haa­vis­to ei läh­te­nyt STT:lle avaa­maan esi­mer­kik­si kar­ko­tet­ta­vien va­koo­jien ase­maa Ve­nä­jän suur­lä­he­tys­tös­sä.

– En puu­tu näi­den hen­ki­löi­den tit­te­lei­den ta­soon. Usein­han kyse on pei­te­roo­leis­sa dip­lo­maat­tei­na ole­vis­ta hen­ki­löis­tä, mut­ta to­si­a­si­as­sa heil­lä on mui­ta teh­tä­viä. Tämä il­miö on ol­lut myös muis­sa Eu­roo­pan mais­sa ja muis­sa Poh­jois­mais­sa.

Haa­vis­to ei kom­men­toi­nut sitä, mitä Ve­nä­jän tie­dus­te­lu­e­li­miä kar­ko­tet­ta­vat va­koo­jat edus­ti­vat, vaik­ka kar­ko­tet­ta­vien taus­tat ovat­kin suo­je­lu­po­lii­sin (supo) tie­dos­sa. Mi­nis­te­rin mu­kaan he edus­ti­vat "eri­lai­sia tur­val­li­suu­sor­ga­ni­saa­ti­oi­ta" Ve­nä­jäl­lä.

Haa­vis­to ei avan­nut myös­kään sitä, oli­ko kar­ko­tet­ta­vil­la per­hei­tä Suo­mes­sa tai mi­hin men­nes­sä hei­dän on pois­tut­ta­va Suo­mes­ta. Suo­mi on Haa­vis­ton mu­kaan pi­tä­nyt pu­hut­te­lun Ve­nä­jän suur­lä­het­ti­lääl­le asi­as­ta ja ker­to­nut kar­ko­tus­pää­tök­sen pe­rus­te­lut.

Haa­vis­to ei ker­to­nut mi­tään sii­tä, mil­lais­ta lai­ton­ta tie­dus­te­lu­toi­min­taa kar­ko­te­tut har­joit­ti­vat tai sitä, on­ko se vaa­ran­ta­nut Suo­men kan­sal­lis­ta tur­val­li­suut­ta.

– En voi täs­sä­kään men­nä yk­si­tyis­koh­tiin. Tp-ut­va on asi­an kä­si­tel­lyt ja tie­dot pe­rus­tu­vat suo­je­lu­po­lii­sin hank­ki­maan ai­neis­toon, mut­ta va­li­tet­ta­vas­ti en voi sen enem­pää sitä ol­len­kaan ava­ta, Haa­vis­to ker­too.

Suo­mi ei pe­rin­tei­ses­ti ole tie­dot­ta­nut yk­sit­täis­ten ve­nä­läis­va­koo­jien kar­ko­tuk­sis­ta Suo­mes­ta. Haa­vis­ton mu­kaan tätä vai­ke­ne­mi­sen lin­jaa on pe­rus­tel­tu esi­mer­kik­si sil­lä, et­tä vas­ta­toi­mien koh­teik­si jou­tu­via yk­sit­täi­siä suo­ma­lais­dip­lo­maat­te­ja on ha­lut­tu suo­jel­la jul­ki­suu­del­ta.

Use­at Nato-maat Eu­roo­pas­sa ovat tie­dot­ta­neet avoi­mes­ti ve­nä­läis­va­koo­jien kar­ko­tuk­sis­ta. Haa­vis­ton mu­kaan Suo­men uu­ni­tuo­re Nato-jä­se­nyys ei sil­ti ole syy­nä muut­tu­neel­le tie­do­tus­lin­jal­le.

– Em­me ver­tai­le it­se­äm­me mui­hin EU-mai­hin tai Nato-mai­hin täs­sä ti­lan­tees­sa, vaan teem­me it­se­näi­ses­ti rat­kai­sut.

Kyse ei ole Haa­vis­ton mu­kaan py­sy­väs­tä lin­ja­muu­tok­ses­ta, vaan mah­dol­lis­ten tu­le­vien kar­ko­tus­ten tie­do­tus­lin­jas­ta pää­te­tään jat­kos­sa­kin ta­paus­koh­tai­ses­ti. Haa­vis­to ei tu­le­van uu­den hal­li­tuk­sen puo­les­ta ha­lua esit­tää lin­jauk­sia asi­as­ta.

Haa­vis­ton mu­kaan hal­li­tus­neu­vot­te­lu­jen ai­ka­na val­las­sa ole­van toi­mi­tus­mi­nis­te­ris­tön si­säl­lä käy­tiin kes­kus­te­lua sii­tä, on­ko hei­dän so­pi­vaa teh­dä pää­tös­tä asi­as­sa vai oli­si­ko pi­tä­nyt odot­taa uu­den hal­li­tuk­sen työn aloit­ta­mis­ta.

– Täs­tä ky­sy­myk­ses­tä on käy­ty kes­kus­te­lua toi­mi­tus­mi­nis­te­ris­tös­sä sekä uu­den hal­li­tuk­sen muo­dos­ta­jan (ko­koo­muk­sen pu­heen­joh­ta­ja Pet­te­ri Or­pon (kok.)) kans­sa, ja hän­tä on täs­tä in­for­moi­tu, Haa­vis­to sa­noi.

Haa­vis­ton mu­kaan Or­poa in­for­moi­tiin sii­tä, mit­kä asi­at vai­kut­ti­vat pää­tök­sen te­ke­mi­seen, mut­ta ul­ko­mi­nis­te­ri ei kui­ten­kaan sano, et­tä Or­po oli­si vai­kut­ta­nut pää­tök­seen. Toi­mi­tus­mi­nis­te­ris­tön toi­mi­val­tuuk­sis­ta asi­as­sa kes­kus­tel­tiin li­säk­si oi­keus­kans­le­rin kans­sa. Haa­vis­to ei avan­nut tar­kem­min sitä, mikä oi­keus­kans­le­rin nä­ke­mys asi­aan oli.

– Vaik­ka olem­me toi­mi­tus­mi­nis­te­ris­tö, jou­dum­me pa­kot­ta­vis­sa ti­lan­teis­sa te­ke­mään rat­kai­su­ja no­pe­as­ti. -- Oi­keus­kans­le­rin kans­sa on käy­ty kes­kus­te­lu toi­mi­tus­mi­nis­te­ris­tön oi­keuk­sis­ta täl­lai­sis­sa ti­lan­teis­sa, Haa­vis­to sa­noi.

Kar­ko­tus­pää­tök­sen vii­vyt­te­lys­tä ei Haa­vis­ton mu­kaan ti­lan­tees­sa oli­si ol­lut mi­tään hyö­tyä. Hal­li­tus­neu­vot­te­lu­jen ve­ny­mi­nen Sää­ty­ta­lol­la ei hä­nen mu­kaan­sa vai­kut­ta­nut mil­lään ta­val­la kar­ko­tus­pää­tök­sen ajoi­tuk­seen.

Kar­ko­tuk­ses­ta lin­ja­si tiis­tai­na tp-ut­va eli pre­si­dent­ti Sau­li Nii­nis­tön sekä ul­ko- ja tur­val­li­suus­po­liit­ti­sen mi­nis­te­ri­va­li­o­kun­nan yh­teis­ko­kous. Sen ko­koon­pa­noon kuu­lu­vat kes­kei­set mi­nis­te­rit, ku­ten pää-, ul­ko-, ja puo­lus­tus­mi­nis­te­rit ja kaik­kien hal­li­tus­puo­lu­ei­den pu­heen­joh­ta­jat.