Ma­ria Ros­vall / STT

Län­si-Uu­den­maan kä­rä­jä­oi­keus on hy­län­nyt osan syyt­teis­tä ju­tus­sa, jos­sa iäk­kääl­tä nai­sel­ta hui­jat­tiin lä­hes 34 000 eu­roa.

Nai­nen sai tam­mi­kuus­sa 2020 pu­he­lun, jos­sa mies ker­toi ole­van­sa po­lii­si ja sa­noi, et­tä kes­kus­ri­kos­po­lii­si tut­kii ri­kos­ta, jos­sa nai­sen per­het­tä on seu­rat­tu ja hei­dän ta­loon­sa on mur­tau­dut­tu. Pu­he­lus­sa mies pyy­si nai­sen ti­li­tie­to­ja, tun­nus­lu­ku­ja ja avain­lu­ku­ja se­lit­tä­en, et­tä ti­li­siir­to­ja täy­tyi­si teh­dä nai­sen omai­suu­den tur­vaa­mi­sek­si.

Nai­sen mu­kaan pu­he­lu kes­ti yli kak­si tun­tia. Sen lop­pu­tu­le­ma­na nai­sen ti­leil­tä oli siir­ret­ty pois lä­hes 34 000 eu­roa.

Syy­tet­tyi­nä oli kol­me­kymp­pi­nen mies ja kak­si­kymp­pi­nen nai­nen. Syyt­tä­jän mu­kaan kak­sik­ko ereh­dyt­ti uh­ria yk­sis­sä tuu­min ja siir­si sit­ten ra­hat omil­le ti­leil­leen. Syyt­tä­jä vaa­ti mie­hel­le tuo­mi­o­ta vir­ka­val­lan anas­tuk­ses­ta ja mo­lem­mil­le tör­ke­äs­tä pe­tok­ses­ta.

Kä­rä­jä­oi­keu­den mu­kaan oli rii­da­ton­ta, et­tä uh­rin ti­leil­tä oli siir­ret­ty mie­hen ti­lil­le 7 000 eu­roa ja nai­sen ti­lil­le 26 700 eu­roa. Syy­te­tyt kui­ten­kin kiis­ti­vät syyt­teet.

Mies kiis­ti ole­van­sa uh­ril­le soit­ta­nut hen­ki­lö. Hän ker­toi esi­tut­kin­nas­sa, et­tä oli an­ta­nut ti­li­nu­me­ron­sa tun­te­mat­to­mal­le hen­ki­löl­le, min­kä jäl­keen ti­lil­le siir­ret­tiin ra­haa. Sit­ten hän nos­ti ra­hat ja an­toi ne tun­te­mat­to­mal­le hen­ki­löl­le, mies sa­noi.

Nai­nen ker­toi, et­tä oli tar­vin­nut ra­haa ja oli näh­nyt pi­me­äs­sä ver­kos­sa il­moi­tuk­sen, jos­sa oli et­sit­ty pank­ki­ti­liä 10 000 eu­ron siir­tä­mis­tä var­ten. Nai­nen oli ker­to­man­sa mu­kaan ta­van­nut kol­me mies­tä, jot­ka oli­vat lu­van­neet mak­saa hä­nel­le ti­lin käy­tös­tä 500 eu­roa ja neu­vo­neet, et­tä jos asi­as­ta ky­sy­tään, hä­nen pi­tää sa­noa, et­tä hä­nen lom­pak­kon­sa ja sen mu­ka­na net­ti­pank­ki­tun­nuk­set oli va­ras­tet­tu.

Kä­rä­jä­oi­keus hyl­kä­si syyt­tä­jän en­si­si­jai­set syyt­teet vir­ka­val­lan anas­tuk­ses­ta ja tör­ke­äs­tä pe­tok­ses­ta. Uh­ri ei tun­nis­ta­nut mies­tä soit­ta­jak­si ei­kä asi­as­sa saa­tu muu­ta­kaan näyt­töä sii­tä, et­tä juu­ri syy­tet­ty mies oli­si ol­lut po­lii­si­na esiin­ty­nyt hen­ki­lö. Näin ol­len kä­rä­jä­oi­keus kat­soi, et­tä mie­hen syyl­li­syy­des­tä jäi var­tee­no­tet­ta­va epäi­ly ja syy­te vir­ka­val­lan anas­tuk­ses­ta oli hy­lät­tä­vä.

Kos­ka asi­as­sa ei oi­keu­den mu­kaan näy­tet­ty si­tä­kään, et­tä nai­nen oli­si osal­lis­tu­nut uh­rin ereh­dyt­tä­mi­seen tai ol­lut sii­tä tie­toi­nen, myös syy­te tör­ke­äs­tä pe­tok­ses­ta kaa­tui mo­lem­pien osal­ta. Mo­lem­mat tuo­mit­tiin kui­ten­kin ra­han­pe­su­ri­kok­ses­ta.

Kä­rä­jä­oi­keus kat­soi, et­tä mo­lem­pien syy­tet­ty­jen täy­tyi olo­suh­tei­den pe­rus­teel­la ym­mär­tää, et­tä hei­dän ti­leil­leen siir­ret­ty­jen va­ro­jen al­ku­pe­rä oli lai­ton. Oi­keus kui­ten­kin ar­vi­oi hei­dän syyl­li­syyt­tään eri ta­voin.

Kos­ka asi­as­sa ei oi­keu­den mu­kaan näy­tet­ty, et­tä mies oli­si ol­lut tie­toi­nen esi­ri­kok­sen suun­ni­tel­mal­li­suu­des­ta tai uh­rin iäs­tä, oi­keus kat­soi mie­hen syyl­lis­ty­neen pe­rus­muo­toi­seen ra­han­pe­suun.

Mies tuo­mit­tiin 75 päi­vän eh­dot­to­maan van­keu­teen ja kor­vaa­maan uh­ril­le 7 000 eu­roa. Oi­keus mää­rä­si van­keu­den eh­dot­to­ma­na, kos­ka mie­hel­lä oli ai­em­paa ri­kos­taus­taa ja hän oli te­ko­het­kel­lä ko­ea­jal­la edel­li­ses­tä tuo­mi­os­taan.

Nai­nen tuo­mit­tiin tör­ke­äs­tä ra­han­pe­sus­ta. Oi­keus kat­soi, et­tä nai­sen täy­tyi ym­mär­tää, et­tä te­koon liit­tyi suun­ni­tel­mal­li­suut­ta ja et­tä kyse oli mer­kit­tä­vis­tä ra­ha­sum­mis­ta. Li­säk­si vaik­ka nai­nen ker­toi so­pi­neen­sa vain 10 000 eu­ron siir­tä­mi­ses­tä, kä­rä­jä­oi­keus kat­soi, et­tä hä­nen ta­hal­li­suu­ten­sa kat­toi kaik­ki hä­nen ti­lil­leen siir­re­tyt va­rat.

Nai­nen sai kym­me­nen kuu­kau­den eh­dol­li­sen tuo­mi­on. Li­säk­si oi­keus mää­rä­si hä­net mak­sa­maan uh­ril­le va­jaat 23 000 eu­roa. Kor­vaus­sum­maa pie­nen­si se, et­tä nai­sen ti­lil­tä saa­tiin ai­em­min ta­ka­va­ri­koi­tua va­jaat 4 000 eu­roa, jot­ka pa­lau­tet­tiin uh­ril­le.

Kä­rä­jä­oi­keus an­toi tuo­mi­on­sa kuun alus­sa.