Inf­lu­ens­sa- ja ko­ro­na­ro­ko­tuk­set käyn­nis­ty­vät Sa­ta­kun­nan hy­vin­voin­ti­a­lu­eel­la suun­ni­tel­lus­ti loka-mar­ras­kuun vaih­tees­sa. Ajan­va­raus ro­ko­tuk­siin au­ke­aa noin lo­ka­kuun puo­les­sa­vä­lis­sä.

Ro­ko­tus on pa­ras tapa suo­jau­tua kau­si-inf­lu­ens­sal­ta ja sen jäl­ki­tau­deil­ta. Ris­ki­ryh­mis­sä ro­ko­tus myös suo­jaa pe­rus­tau­din pa­he­ne­mi­sel­ta ja sy­dän- ja ai­vo­ta­pah­tu­mil­ta.

- Ko­ro­nan epi­de­mi­o­lo­gi­nen ti­lan­ne on var­sin rau­hal­li­nen ja sai­raa­la­hoi­toa vaa­ti­via po­ti­lai­ta on Sa­ta­kun­nan alu­eel­la vä­hän. Täs­tä syys­tä ko­ro­na­ro­ko­tuk­set ris­ki­ryh­mil­le voi­vat al­kaa suun­ni­tel­lus­ti sa­maan ai­kaan inf­lu­ens­sa­ro­ko­tus­ten kans­sa, to­te­aa in­fek­ti­oy­li­lää­kä­ri Rai­ja Uu­si­ta­lo-Sep­pä­lä.

Mak­sut­to­maan inf­lu­ens­sa­ro­kot­tee­seen oi­keu­tet­tu­ja ovat THL:n oh­jeis­tuk­sen mu­kai­ses­ti: ras­kaa­na ole­vat, kaik­ki 65 vuot­ta täyt­tä­neet, al­le 7-vuo­ti­aat lap­set, sai­rau­den tai hoi­don vuok­si ris­ki­ryh­miin kuu­lu­vat, va­rus­mies­pal­ve­luk­sen­sa aloit­ta­vat mie­het ja va­paa­eh­toi­sen ase­pal­ve­luk­sen aloit­ta­vat nai­set, so­si­aa­li- ja ter­vey­den­huol­lon sekä lää­ke­huol­lon hen­ki­lös­tö, joka osal­lis­tuu po­ti­lai­den ja asi­ak­kai­den vä­lit­tö­mään hoi­toon tai huol­toon sekä va­ka­val­le inf­lu­ens­sal­le eri­tyi­sen alt­tii­den hen­ki­löi­den lä­hi­pii­ri.

Li­säk­si THL on oh­jeis­ta­nut, et­tä mak­su­ton­ta kau­si-inf­lu­ens­sa­ro­ko­tet­ta voi­daan tar­jo­ta kai­kil­le niil­le hen­ki­löil­le, jot­ka työn­sä tai muun olo­suh­teen vuok­si ovat suu­res­sa lin­tuinf­lu­ens­sa­vi­ruk­sen tar­tun­ta­ris­kis­sä. Näi­tä ryh­miä ovat: tur­kis­tar­hoil­la työs­ken­te­le­vät, lin­tuinf­lu­ens­saan sai­ras­tu­nei­ta tur­ki­se­läi­men raa­to­jen hä­vit­tä­mi­seen osal­lis­tu­vat, sii­pi­kar­jan pa­ris­sa työs­ken­te­le­vät, vir­ka­e­läin­lää­kä­rit ja la­bo­ra­to­ri­o­työn­te­ki­jät, jot­ka työs­ken­te­le­vät lin­tuinf­lu­ens­san näyt­tee­no­ton pa­ris­sa.

Ko­ro­na­ro­ko­te­te­hos­te voi­daan an­taa syk­syl­lä 2023 seu­raa­vil­le ris­ki­ryh­mil­le: ras­kaa­na ole­vil­le, 65 vuot­ta täyt­tä­neil­le, 18 vuot­ta täyt­tä­neil­le lää­ke­tie­teel­li­siin ris­ki­ryh­miin kuu­lu­vil­le, 12 vuot­ta täyt­tä­neil­le voi­mak­kaas­ti im­muu­ni­puut­tei­sil­le.