STT

Suo­mi sul­ki itä­ra­jan­sa tors­tain vas­tai­se­na yö­nä puo­lil­ta­öin. Ve­nä­jän-vas­tai­nen raja sul­keu­tui tal­vi­so­dan al­ka­mi­sen vuo­si­päi­vä­nä, sil­lä vi­hol­li­suu­det Suo­men ja Neu­vos­to­lii­ton vä­lil­lä puh­ke­si­vat ta­san 84 vuot­ta sit­ten 30. mar­ras­kuu­ta 1939.

Koko itä­ra­ja on nyt sul­jet­tu, kun La­pin Ina­ris­sa si­jait­se­va Raja-Joo­se­pin ra­ja­ny­li­tys­paik­ka oli ei­len au­ki tois­tai­sek­si vii­meis­tä päi­vää.

Ta­va­ra­ju­nil­le tar­koi­tet­tu Vai­nik­ka­lan ra­ja­ny­li­tys­paik­ka py­syy kui­ten­kin avoin­na.

Suo­mi kes­kit­tää tur­va­pai­kan­haun nyt len­to­a­se­mil­le ja ve­si­lii­ken­teen ra­ja­ny­li­tys­pai­koil­le. Itä­ra­jan su­lun on mää­rä kes­tää kak­si viik­koa eli 13. jou­lu­kuu­ta saak­ka.

Hal­li­tus tie­dot­ti tiis­tai­na sul­ke­van­sa koko itä­ra­jan Vai­nik­ka­lan rau­ta­tie­lii­ken­net­tä lu­kuun ot­ta­mat­ta. Pää­mi­nis­te­ri Pet­te­ri Or­po (kok.) ker­toi ta­voit­tee­na ole­van, et­tä poik­keuk­sel­li­nen ti­lan­ne itä­ra­jal­la nor­ma­li­soi­tuu mah­dol­li­sim­man pian.

Sul­ku­pää­tös voi­daan tar­vit­ta­es­sa pur­kaa tai sitä voi­daan jat­kaa.

Vii­me vii­kol­la hal­li­tuk­sen esi­tys sul­kea koko itä­ra­ja kaa­tui apu­lai­soi­keus­kans­le­rin ar­vi­oon.

Ra­ja­var­ti­o­lai­tok­sen raja- ja me­ri­o­sas­ton osas­to­pääl­li­kön Mat­ti Sa­ras­maan mu­kaan ti­lan­ne oli muut­tu­nut olen­nai­ses­ti vii­me vii­kos­ta.

Tiis­tai­ses­sa tie­do­tus­ti­lai­suu­des­sa ei kui­ten­kaan avat­tu tar­kem­min, mi­ten uh­ka­ku­va oli muut­tu­nut, jot­ta itä­ra­jan sul­ku oli nyt mah­dol­lis­ta. Tar­kem­man ar­vi­on ker­rot­tiin ole­van sa­las­sa pi­det­tä­vää tie­toa.