Po­rin alu­een vir­taa­mat­to­mis­sa lam­mis­sa on ha­vait­tu ku­lu­neen tal­ven ai­ka­na ka­la­kuo­le­mia. Ka­la­kuo­le­mien taus­tal­la on to­den­nä­köi­ses­ti hap­pi­ka­to, joka on tyy­pil­lis­tä ko­vi­na pak­kas­tal­vi­na, kun pien­ten lam­pien jää­kan­net läh­te­vät muo­dos­tu­maan var­hain. Kau­pun­ki on va­rau­tu­nut pois­ta­maan kuol­lei­ta ka­lo­ja omis­ta­mil­taan ve­si­a­lu­eil­ta jäi­den läh­dön jäl­keen.

Kuol­leis­ta ka­lois­ta on teh­ty ha­vain­to­ja muun mu­as­sa Ruos­nie­men Kuk­ku­lan­kal­li­on lam­mel­la eli niin sa­no­tul­la Ank­ka­lam­mel­la. Kuk­ku­lan­kal­li­on kuol­leet ka­lat tul­laan pois­ta­maan heti, kun sää­o­lo­suh­teet an­ta­vat myö­den. Tä­män jäl­keen kau­pun­gin ylei­se­nä ui­ma­ran­ta­na toi­mi­vas­ta lam­mes­ta ote­taan ui­ma­ve­si­näyt­teet, joi­den tu­lok­set mää­rit­tä­vät lam­men käy­tön tu­le­va­na ke­sä­nä.

– Mi­kä­li ve­si­näyt­teet ei­vät täy­tä tar­vit­ta­via laa­tu­vaa­ti­muk­sia, tul­laan lam­pi tyh­jen­tä­mään ja puh­dis­ta­maan. Täl­löin Kuk­ku­lan­lam­men ui­ma­ran­ta tu­lee ole­maan pois käy­tös­tä koko ke­sä­kau­den ajan. Vas­taa­va tyh­jen­nys on teh­ty Ruos­nie­mes­sä vii­mek­si noin 20 vuot­ta sit­ten, kun lam­men poh­ja sii­vot­tiin sin­ne kuu­lu­mat­to­mas­ta ai­nek­ses­ta, ker­too kau­pun­gin­puu­tar­hu­ri Is­mo Aho­nen.

To­den­nä­köis­tä on, et­tä kuol­lei­ta ka­lo­ja tul­laan ke­vään ede­tes­sä löy­tä­mään myös muil­ta kau­pun­gin omis­ta­mil­ta ve­si­a­lu­eil­ta. Kuk­ku­lan­kal­li­on li­säk­si vas­taa­van­lai­sia vir­taa­mat­to­mia lam­pia on muun mu­as­sa Lii­na­har­jas­sa, Vä­hä­rau­mal­la sekä Vii­ki­näi­sis­sä. Ti­lan­net­ta kar­toi­te­taan tar­kem­min ke­vään ku­lu­es­sa ja säi­den läm­me­tes­sä.

Kau­pun­ki tie­dot­taa erik­seen, mi­kä­li ka­la­kuo­le­mil­la on vai­ku­tuk­sia Po­rin alu­een ui­ma­ran­to­jen käyt­töön tu­le­va­na ke­sä­nä.