Ke­me­ra-tu­et­tu­ja met­sän­hoi­to­töi­tä teh­tiin Var­si­nais-Suo­mes­sa ja Sa­ta­kun­nas­sa sel­väs­ti edel­lis­vuo­sia vä­hem­män

Var­si­nais-Suo­mes­sa käy­tet­tiin val­ti­on ke­me­ra-tu­kea nuor­ten met­sien hoi­toon, suo­met­sien hoi­toon, met­sä­tei­hin ja ter­veys­lan­noi­tuk­siin vii­me vuon­na 1 194 000 eu­roa ja Sa­ta­kun­nas­sa 1 191 000 eu­roa. Va­ro­ja oli va­rat­tu Var­si­nais-Suo­mes­sa 2 110 000 eu­roa ja Sa­ta­kun­nas­sa 1 950 000 eu­roa. Ym­pä­ris­tö­tu­kea mak­set­tiin Var­si­nais-Suo­mes­sa 624 000 eu­roa ja Sa­ta­kun­nas­sa 214 000 eu­roa.

Var­si­nais-Suo­mes­sa teh­tiin ke­me­ra-tu­el­la nuo­ren met­sän hoi­to­töi­tä 3 900 heh­taa­ria ja Sa­ta­kun­nas­sa 3 800 heh­taa­ria. Tu­kea vas­taa­vas­ti käy­tet­tiin Var­si­nais-Suo­mes­sa 1 035 000 eu­roa ja Sa­ta­kun­nas­sa 983 000 eu­roa. Mää­rä oli al­le kak­si kol­ma­so­saa sii­tä, kuin­ka pal­jon met­sän­hoi­to­töi­tä oli­si ol­lut mah­dol­lis­ta teh­dä tu­el­la.

– Tu­kea käy­tet­tiin vä­hi­ten koko ny­kyi­sen, vuon­na 2015 al­ka­neen ke­me­ra-tu­ki­jär­jes­tel­män ai­ka­na. Eri­tyi­sen huo­les­tut­ta­vaa on tai­mi­koi­den var­hais­hoi­don vä­häi­nen mää­rä. Mo­nen kun­nan alu­eel­la mää­rä on vä­hem­män kuin kol­man­nes tar­pees­ta, kom­men­toi ra­hoi­tus- ja tar­kas­tus­pääl­lik­kö Ari Nik­ko­la Suo­men met­sä­kes­kuk­ses­ta.

Met­sä­tei­den pe­rus­pa­ran­nuk­siin tu­kea mak­set­tiin maa­kun­tiin yh­teen­sä 227 000 eu­roa, jol­la tei­tä kun­nos­tet­tiin 30 ki­lo­met­riä. Suo­met­sien hoi­toon tu­kea mak­set­tiin 107 000 eu­roa ja ter­veys­lan­noi­tuk­siin 33 000 eu­roa.

Ym­pä­ris­tö­tu­kea mak­set­tiin vii­me vuon­na met­sä­no­mis­ta­jil­le Var­si­nais-Suo­mes­sa 624 000 eu­roa ja Sa­ta­kun­nas­sa 214 000 eu­roa. Var­si­nais-Suo­mes­sa sum­ma oli hie­man edel­lis­tä vuot­ta vä­hem­män ja Sa­ta­kun­nas­sa enem­män. Ym­pä­ris­tö­tu­el­le oli­si ol­lut käyt­töä mää­rä­ra­ho­ja enem­män ja osa met­sä­no­mis­ta­jien ha­ke­muk­sis­ta siir­tyi mak­suun täl­le vuo­del­le.

Ym­pä­ris­tö­tu­kea ja luon­non­hoi­don ra­hoi­tus­ta on li­sät­ty edel­leen. Tänä vuon­na mää­rä­ra­ho­ja on käy­tös­sä koko maas­sa yh­teen­sä 15,8 mil­joo­naa eu­roa, joka on lä­hes kak­sin­ker­tai­nen mää­rä ver­rat­tu­na vii­me vuo­den ra­hoi­tuk­seen. Li­säk­si Hel­mi-oh­jel­man to­teu­tuk­seen on myön­net­ty 1,7 mil­joo­naa eu­roa.

Met­sä­kes­kus myön­tää ym­pä­ris­tö­tu­kea met­sä­no­mis­ta­jil­le kor­vauk­se­na met­sän mää­rä­ai­kai­ses­ta suo­je­lus­ta. Ym­pä­ris­tö­tu­ki­so­pi­muk­sel­la met­sä­no­mis­ta­ja si­tou­tuu jät­tä­mään ar­vok­kaan luon­to­ym­pä­ris­tön hak­kui­den ja met­sän­hoi­to­töi­den ul­ko­puo­lel­le 10 vuo­dek­si. Luon­non­hoi­don tu­kea myön­ne­tään esi­mer­kik­si mo­ni­muo­toi­suut­ta edis­tä­viin ku­lo­tuk­siin, eli­nym­pä­ris­tö­jen hoi­toon ja kun­nos­tuk­seen sekä ve­sien­suo­je­luun.