Juk­ka Vil­po­nie­mi

Am­ma­til­lis­ta kou­lu­tus­ta laa­jas­ti Sa­ta­kun­nas­sa tar­jo­a­val­la Sa­ta­e­dul­la on ol­lut yk­sik­kö Ul­vi­las­sa noin 40 vuot­ta, ja kun­ta­yh­ty­mä on laa­jen­ta­nut Frii­ta­las­sa si­jait­se­val­la ton­til­la kiin­teis­tö­mas­saa vuo­sien saa­tos­sa.

Muu­ta­ma vuo­si sit­ten kun­ta­yh­ty­mäs­sä val­mis­tui kiin­teis­töst­ra­te­gia, jon­ka mu­kaan kun­ta­yh­ty­mäl­lä on lii­kaa omaa kiin­teis­tö­mas­saa. Sen mu­kaan Ul­vi­las­sa, Ko­ke­mä­el­lä ja Kan­kaan­pääs­sä si­jait­se­vaa kun­ta­yh­ty­män omaa kiin­teis­tö­mas­saa on su­pis­tet­ta­va. On pu­ret­ta­va van­haa ja ra­ken­net­ta­va uut­ta te­hok­kaam­min ne­li­öin. Kaik­ki­aan ky­sees­sä on yli 22 mil­joo­nan eu­ron uu­dis­tus.

Sa­ta­e­dun muis­sa kun­nis­sa si­jait­se­vat yk­si­köt toi­mi­vat vuok­ra­ti­lois­sa. Kun­ta­yh­ty­mäl­lä on yk­si­köt li­säk­si Har­ja­val­las­sa, Huit­ti­sis­sa, Nak­ki­las­sa, Par­ka­nos­sa ja Rau­mal­la. Kun­ta­yh­ty­mäs­sä on 15 jä­sen­kun­taa.

Kiin­teis­tö­mas­san su­pis­ta­mi­nen on aloi­tet­tu Ul­vi­las­ta. Pari vuot­ta sit­ten pu­ret­tiin säh­kö­o­sas­to, ja sen kou­lu­tus si­joi­tet­tiin mui­hin ti­loi­hin Ul­vi­las­sa.

– Tänä syk­sy­nä ryh­dy­tään ra­ken­ta­maan uu­sia ti­lo­ja kone- ja tuo­tan­to­tek­nii­kan sekä ra­ken­nus­tek­nii­kan kou­lu­tuk­sil­le. Mo­lem­mil­le ra­ken­ne­taan noin 800 ne­li­ön uu­det ti­lat, ker­too kun­ta­yh­ty­män joh­ta­ja Mat­ti Iso­kal­lio.

Ra­ken­nus­työt kes­tä­vät run­saan vuo­den. Kun ne ovat val­miit, pu­re­taan nii­den ny­kyi­set, sel­väs­ti suu­rem­mat ti­lat.

Kone- ja tuo­tan­to­tek­nii­kan kou­lu­tuk­sel­la on ny­kyi­sin ti­laa 2 100 ne­li­ö­tä ja ra­ken­nus­tek­nii­kal­la 1 200 ne­li­ö­tä.

Li­säk­si Ul­vi­lan ton­til­ta pu­re­taan ri­vi­ta­lo, joka on ai­ka­naan ol­lut asun­to­la­käy­tös­sä. Ri­vi­ta­los­sa ny­kyi­sin toi­mi­va äly­mal­li­ko­ti siir­re­tään Ul­vi­lan yk­si­kön pää­ra­ken­nuk­seen.

Ul­vi­lan yk­si­kös­sä opis­ke­lee noin 650 opis­ke­li­jaa vuo­des­sa eri pi­tui­sis­sa kou­lu­tu­soh­jel­mis­sa.

Kone- ja tuo­tan­to­tek­nii­kan, ra­ken­nus­tek­nii­kan ja säh­kö­tek­nii­kan li­säk­si Ul­vi­lan yk­si­kön kou­lu­tu­sa­lo­ja ovat au­to­a­la, puh­taus- ja kiin­teis­tö­pal­ve­lut, ra­vin­to­la-ala ja so­si­aa­li- ja ter­vey­sa­la sekä tut­kin­to­kou­lu­tuk­seen val­mis­ta­va TUVA-kou­lu­tus. Nii­den ti­loi­hin ei teh­dä nyt muu­tok­sia.

Iso­kal­li­on mu­kaan kiin­teis­töst­ra­te­gi­an taus­tal­la on am­ma­til­li­sen kou­lu­tuk­sen val­ta­kun­nal­li­nen re­for­mi, jos­sa tut­kin­toon joh­ta­vaa kou­lu­tus­ta an­ne­taan en­sim­mäi­sen opis­ke­lu­vuo­den jäl­keen yhä enem­män työ­pai­koil­la. Sii­tä joh­tu­en ny­kyis­ten ti­lo­jen käyt­tö on ol­lut te­ho­ton­ta.

Mat­ti Iso­kal­lio muis­tut­taa, et­tä am­ma­til­lis­ta kou­lu­tus­ta an­ne­taan työ­e­lä­män tar­pei­den mu­kaan, ja eri alo­jen kou­lu­tus- ja opis­ke­li­ja­mää­rät voi­vat vaih­del­la.

Kaik­ki­aan Sa­ta­e­dus­sa an­ne­taan kou­lu­tus­ta noin 2 400 opis­ke­li­ja­vuo­den ver­ran, mut­ta kou­lu­tus­jak­so­jen pi­tuu­den vaih­del­les­sa opis­ke­li­joi­ta on vuo­si­ta­sol­la noin 5 000.