Juk­ka Sil­vast

Yy­te­rin Her­rain­päi­vien nie­mek­kee­seen se mat­kai­lu­lai­tu­ri tu­li­si jos on tul­lak­seen. Kun ison vään­nön ja luon­non­voi­mien pu­ris­tuk­ses­sa hii­pu­nut mas­sii­vi­nen hiek­ka­ran­to­jen puu-ulo­kei­dea hau­tau­tui jo vuo­sia sit­ten, taus­tal­la on val­mis­tel­tu mai­se­maan so­pi­vam­paa.

– Nyt työ jat­kuu kon­sul­tin suun­nit­te­le­ma­na sii­tä, mikä sen ide­aa­li­paik­ka oli­si, ja mil­lais­ta lai­tu­ria sii­hen sit­ten pys­tyi­si suun­nit­te­le­maan, Yy­te­rin ke­hit­tä­mi­seen pa­neu­tu­nut eri­koi­sa­si­an­tun­ti­ja Tove Ves­ter­bac­ka sa­noo.

Paik­ka oli­si Her­rain­päi­vien nie­men nok­ka, jos­sa on ol­lut­kin Ves­ter­bac­kan mie­les­tä ta­val­laan luon­tai­nen ve­ne­val­ka­ma. Lä­hel­lä on myös kau­pun­gin omis­tuk­seen siir­ty­nyt­tä mat­kai­luun aja­tel­tua kiin­teis­tö­mas­saa.

– Lai­tu­rin tar­koi­tus on, et­tä pää­si­si ve­nel­lää Yy­te­riin ran­tau­tu­maan ja pää­si­si ve­nel­l­lä tu­tus­tu­maan lä­hi­saa­ris­toon ja lä­hi­ve­siin.

Mi­ten lai­tu­ri nä­kyi­si hiek­ka­ran­noil­le, riip­puu eri­tyi­sa­si­an­tun­ti­jan mu­kaan lai­tu­rin si­jain­nis­ta ja pi­tuu­des­ta.

– Ne ovat sel­vi­ty­sas­teel­la. Paik­ka pal­ve­li­si hiek­ka­ran­to­ja, sil­lä ei­hän siel­tä ole pit­kä mat­ka kä­vel­lä. Mut­ta it­se lai­tu­ria ei vie­lä suun­ni­tel­la. Lai­tu­rei­ta­han on mo­nen­lai­sia, ja sil­lä as­teel­la em­me vie­lä ole, hän ko­ros­taa.

– Kaik­ki tie­tä­vät, et­tä paik­ka on haas­ta­va, on­han ran­ta-alu­eel­la hiek­ka­poh­ja ja hie­kan liik­keet pi­tää huo­mi­oi­da, jot­ta lai­tu­ri py­syy pai­koil­laan ei­kä va­hin­goi­ta luon­toa. Täs­sä on muun mu­as­sa ely-kes­kuk­sen kans­sa käy­tä­vä asi­oi­ta läpi en­nen kuin pää­sem­me ra­ken­nus­vai­hee­seen.

Lai­tu­rin teko on hah­mo­tel­tu suun­ni­tel­maan vuo­sil­le 2024–25. Lai­tu­ri­mal­le­ja eh­dit­tiin vii­me vuo­si­kym­me­nen puo­lel­la hiek­ka­ran­to­jen alu­eel­la jopa tes­ta­ta, mut­ta huo­noin tes­ti­tu­lok­sin. Piir­rok­sis­sa oli jopa 400 met­riä pit­kä mal­li. Pit­kän lau­tu­rin esi­mer­kik­si pai­kal­li­set asuk­kaat tuol­loin ar­vi­oi­vat tuo­van mai­se­ma­hai­tan luon­to­kau­nil­le ran­nal­le.

Ran­nan poh­jaa luo­dat­tiin jo vuon­na 2018 ja täy­den­net­tiin vii­me vuon­na. Kau­pun­ki si­joit­taa Yy­te­rin ke­hit­tä­mi­seen vuo­si­ta­sol­la sään­nöl­li­ses­ti 500 000 eu­roa. Uut­ta al­ka­nee­seen ke­sään tu­lee, kun nel­jän ra­vin­to­la­kon­tin alue ava­taan run­saan vii­kon ku­lut­tua ylei­söl­le ui­ma­ran­nan py­sä­köin­ti­a­lu­een tun­tu­maan dyy­nin pääl­le. Van­han pu­nai­sen in­fo­ra­ken­nuk­sen pur­ku ui­ma­ran­nan py­sä­köin­ti­a­lu­een lai­das­sa ja uu­dis­ra­ken­nus­työt al­ka­vat vas­ta elo­kuun jäl­keen ko­vim­man lo­ma­se­son­gin hii­pus­sa.

Yy­te­rin alue Meri-Po­ris­sa on Po­rin kau­pun­gin ke­hit­tä­mis­hank­kei­den eh­do­ton­ta kär­keä.