STT

Päi­vä on tä­nään pou­tai­nen maan itä- ja poh­joi­so­saa lu­kuun ot­ta­mat­ta, ker­too Il­ma­tie­teen lai­tos. Maan itä- ja poh­joi­so­sas­sa esiin­tyy päi­vän mit­taan jo­ku­nen sa­de­kuu­ro.

– Mut­ta mis­tään yh­te­näi­ses­tä sa­de­a­lu­ees­ta ei ole kyse, ker­toi Il­ma­tie­teen lai­tok­sen päi­vys­tä­vä me­te­o­ro­lo­gi Jari Tuo­vi­nen.

Län­si-Suo­mi sääs­tyy päi­väl­lä sa­teel­ta, ja aa­mu voi ol­la au­rin­koi­nen­kin, mut­ta pil­vi­syys li­sään­tyy il­taa koh­ti ja heik­ko­ja sa­tei­ta voi esiin­tyä.

Kun sa­de­kuu­rot ovat väis­ty­neet län­nes­sä, sää sel­ke­nee ja tuu­li heik­ke­nee. Tämä voi Tuo­vi­sen mu­kaan mer­ki­tä sitä, et­tä Poh­jan­maan seu­dul­la on edes­sä hal­la­yö. Hal­lan ris­ki on ma­ta­lam­pi idäs­sä ja ete­läs­sä tuu­len ja pil­vi­syy­den vuok­si.

Läm­pö­ti­la on maa­nan­tai­na suu­res­sa osas­sa maa­ta 11–16 as­tees­sa. La­pis­sa läm­pö­ti­la liik­kuu 10 as­teen mo­lem­min puo­lin.

Tuo­vi­sen mu­kaan ma­ta­la- ja kor­ke­a­pai­neen alu­eet vuo­rot­te­le­vat täl­lä vii­kol­la. Ylei­ses­ti ot­ta­en on yhä mel­ko kui­vaa, vaik­ka pai­kal­li­sia sa­de­a­lu­ei­ta esiin­tyy mel­kein päi­vit­täin jos­sain päin maa­ta. Sa­de­a­lu­eet kui­ten­kin pai­not­tu­vat maan kes­ki- ja poh­joi­so­siin. Mitä ete­läm­mäs tul­laan, sitä kui­vem­paa ja au­rin­koi­sem­paa yleen­sä on.

Tuo­vi­nen ku­vaa, et­tä täl­lä vii­kol­la pari päi­vää on lä­hel­lä niin sa­not­tua nor­maa­lia, pari päi­vää on nor­maa­lia kyl­mem­pää ja yk­si päi­vä voi ol­la to­del­la ko­lea.

– Tors­tai ja per­jan­tai näyt­tä­vät vä­hän ikä­vil­tä. Tu­lee mie­leen, et­tä ele­tään­kö täs­sä ke­sä­kuun al­kua vai tou­ko­kuun al­kua.

Eri­tyi­ses­ti ke­sä­kuun en­sim­mäi­nen päi­vä eli tors­tai voi ol­la vii­leä.

– Tors­tai­na vir­taus saat­taa tul­la enem­män poh­joi­sen puo­lel­ta, se saat­taa ol­la vii­kon kyl­mim­piä päi­viä. Ei ole täy­sin mah­do­ton­ta, et­tä jo­tain rän­tä­kuu­ro­ja­kin voi­si tul­la tuol­la Ou­lu–Kuu­sa­mo-vä­lil­lä ja Itä-La­pis­sa, Tuo­vi­nen sa­noo.

Tuo­vi­sen mu­kaan ke­sä­kuul­le siir­ryt­tä­es­sä esi­mer­kik­si Ete­lä-Suo­mes­sa ta­va­no­mai­nen päi­vä­läm­pö­ti­la oli­si 17–18 as­tet­ta.

– Ei­kä sii­tä al­ku­vii­kos­ta hir­ve­äs­ti jää­dä, kun lii­ku­taan 15–16 as­tees­sa, mut­ta kyl­lä yöt ovat ai­ka kyl­miä.