Mai­ju Yli­pies­sa / STT

Pa­rii­sis­sa neu­vo­tel­laan täl­lä vii­kol­la kan­sain­vä­li­ses­tä muo­vi­so­pi­muk­ses­ta.

Vii­si­päi­väis­ten neu­vot­te­lu­jen ai­ka­na Pa­rii­sin met­ro­po­li­a­lu­eel­le sa­taa mil­jar­de­ja mik­ro­muo­vi­hiuk­ka­sia, yh­teen­sä noin 40–48 ki­loa vuo­ro­kau­des­sa. Näin po­vaa­vat "muo­vi­sää­en­nus­tees­saan" tut­ki­jat aust­ra­li­a­lai­ses­ta Min­de­roo Foun­da­ti­on -sää­ti­ös­tä. Jos viik­ko tuo tul­les­saan rank­ka­sa­tei­ta, muo­vi­ker­ty­mä voi ol­la tut­ki­joi­den mu­kaan jopa kym­men­ker­tai­nen.

Ei ih­me, et­tä maa­il­mas­ta on ny­kyi­sin vai­kea löy­tää muo­vi­ton­ta kolk­kaa. Muo­via on löy­det­ty vuo­ren­hui­puil­ta, mer­ten­poh­jis­ta, eläi­mis­tä ja ih­mi­sis­tä.

Kan­sain­vä­li­sen muo­vi­so­pi­muk­sen en­sim­mäi­nen neu­vot­te­lu­kier­ros vii­me syk­sy­nä Uru­gu­ays­sa oli Suo­men ym­pä­ris­tö­mi­nis­te­ri­ön mu­kaan osit­tain pet­ty­mys. Alus­ta­vaan so­puun pääs­tiin kui­ten­kin so­pi­muk­sen ta­voit­tees­ta eli muo­vi­saas­tu­mi­sen lo­pet­ta­mi­ses­ta vuo­teen 2040 men­nes­sä.

Pa­rii­sis­sa tä­nään al­ka­vat neu­vot­te­lut kes­tä­vät per­jan­tai­hin as­ti. Suo­men ja EU:n ta­voit­tee­na on pääs­tä täs­sä ajas­sa ete­ne­mään so­pi­muk­sen si­säl­töä kos­ke­viin ky­sy­myk­siin ja an­taa vii­kon päät­teek­si pu­heen­joh­ta­jal­le toi­mek­si­an­to val­mis­tel­la en­sim­mäi­nen luon­nos so­pi­muk­ses­ta, sa­noo Suo­men pää­neu­vot­te­li­ja, neu­vot­te­le­va vir­ka­mies Tuu­lia Toik­ka.

So­pi­muk­seen ha­lu­taan toi­mia, jot­ka kat­ta­vat muo­vin koko elin­kaa­ren tuo­tan­nos­ta ja käy­tös­tä kier­rä­tyk­seen ja jä­te­huol­toon, ker­to­vat Toik­ka ja neu­vot­te­le­va vir­ka­mies Tar­ja-Riit­ta Blau­berg ym­pä­ris­tö­mi­nis­te­ri­ös­tä.

Muo­vi­saas­tu­mi­nen on glo­baa­li on­gel­ma, jo­hon tar­vi­taan glo­baa­le­ja rat­kai­su­ja, he pai­not­ta­vat. Muo­vi­saas­tu­mi­ses­ta kär­si­vät myös sel­lai­set maat, jot­ka ei­vät tuo­ta it­se lain­kaan muo­via.

Neu­vot­te­lui­den poh­jak­si on teh­ty lis­ta mah­dol­li­sis­ta toi­men­pi­teis­tä. Vir­ka­mie­het pai­not­ta­vat, et­tä toi­met muo­vin tuo­tan­non ra­joit­ta­mi­sek­si ovat olen­nai­sia on­gel­mien rat­kai­se­mi­sek­si: jos kyl­py­am­me tul­vii yli, on tur­ha al­kaa pyyh­kiä lat­ti­aa, en­nen kuin hana on lai­tet­tu kiin­ni.

Muo­vin elin­kaa­ren vai­hei­ta kos­ke­vil­la ra­joi­tuk­sil­la oli­si vai­ku­tuk­sia myös toi­siin­sa.

– Jos ase­te­taan ta­voi­te vä­hen­tää uu­siu­tu­mat­to­mis­ta fos­sii­li­sis­ta raa­ka-ai­neis­ta val­mis­te­tun muo­vin tuo­tan­toa, se myös li­säi­si ky­syn­tää kier­rä­te­tyl­le muo­vi­raa­ka-ai­neel­le. Tai so­pi­muk­ses­sa voi­si ol­la vaik­ka­pa ta­voi­te, et­tä tiet­ty osa mark­ki­noil­le saa­tet­ta­vas­ta muo­vis­ta on kier­rä­tet­tyä, Toik­ka sa­noo.

Li­säk­si esi­mer­kik­si kier­rät­tä­mi­nen on otet­ta­va huo­mi­oon jo suun­nit­te­lu­vai­hees­sa: jot­ta tuot­tei­den kier­rät­tä­mi­nen oli­si yli­pää­tään mah­dol­lis­ta, niis­sä ei saa ol­la hai­tal­li­sia ai­nei­ta.

Oma on­gel­man­sa on ker­ta­käyt­tö­muo­vi. Lä­hes puo­let kai­kes­ta muo­vis­ta käy­te­tään ly­hy­ti­käis­ten tai ker­ta­käyt­töis­ten tuot­tei­den val­mis­tuk­seen.

So­pi­muk­seen voi­tai­siin saa­da täs­sä asi­as­sa mal­lia EU:n ker­ta­käyt­tö­di­rek­tii­vis­tä, vir­ka­mie­het ar­vi­oi­vat. So­pi­muk­seen voi­si liit­tää kiel­let­tä­vien tuot­tei­den lis­tan, jota voi­si myö­hem­min täy­den­tää ede­ten hel­pois­ta asi­ois­ta laa­jem­piin ja vai­kut­ta­vam­piin, Toik­ka sa­noo.

Ra­joi­tuk­sia tai kiel­to­ja voi­tai­siin aset­taa esi­mer­kik­si ker­ta­käyt­töi­sil­le pak­kaus­muo­veil­le, muo­veis­sa ole­vil­le hai­tal­li­sil­le ke­mi­kaa­leil­le ja mik­ro­muo­veil­le.

Yk­si tee­ma on tuot­ta­ja­vas­tuu eli tuot­ta­jan vas­tuu tuot­teen elin­kaa­ren lop­pu­pääs­tä. Suo­mes­sa sii­tä on täl­lä het­kel­lä ole­mas­sa maa­koh­tai­sia ja EU-ta­soi­sia sää­dök­siä. Tuot­ta­ja­vas­tuu­seen voi­si kuu­lua pait­si tuo­te­suun­nit­te­lua ja kier­rä­tyk­sen edis­tä­mis­tä myös esi­mer­kik­si va­lis­tus­ta ja ros­kaan­tu­mi­sen es­tä­mis­tä kos­ke­via vaa­ti­muk­sia, Blau­berg sa­noo.

– Vaik­ka tuot­ta­ja­vas­tuu oli­si kan­sal­li­nen, sil­le voi­tai­siin mää­ri­tel­lä tiet­ty­jä kri­tee­re­jä.

Haas­tei­ta neu­vot­te­lui­hin ai­heut­ta­vat mai­den eri­lai­set nä­ke­myk­set sii­tä, ovat­ko kan­sain­vä­li­ses­ti si­to­vat vel­voit­teet tar­peen vai riit­täi­si­vät­kö kan­sal­li­set toi­min­ta­suun­ni­tel­mat.

Muo­vin tuo­tan­non ra­joi­tuk­set ovat kova pala pur­ta­vak­si eten­kin suu­ril­le öl­jyn­tuot­ta­ja­mail­le. Esi­mer­kik­si Yh­dys­val­lat on pi­tä­nyt kan­sal­li­sia toi­min­ta­suun­ni­tel­mia riit­tä­vi­nä työ­ka­lui­na saas­tu­mi­sen tor­jun­taan.

Muun mu­as­sa Suo­mi ja EU puo­les­taan kan­nat­ta­vat lail­li­ses­ti si­to­vaa so­pi­mus­ta, joka si­säl­täi­si vel­voit­tei­ta koko muo­vin elin­kaa­ren ajal­le. Suo­mi on vir­ka­mies­ten mu­kaan muo­vi­saas­tu­mi­sen tor­jun­nas­sa etu­jou­kois­sa, mis­tä yk­si osoi­tus on muo­vin kier­to­ta­lout­ta edis­tä­mään laa­dit­tu kan­sal­li­nen oh­jel­ma Muo­vi­tie­kart­ta.

Haas­tet­ta ai­heut­taa myös ra­hoi­tus.

– Jot­ta saa­daan ai­kaan si­säl­löl­li­ses­ti kun­ni­an­hi­moi­nen si­to­va so­pi­mus, se vaa­tii jon­kin­lais­ta tu­kea ke­hit­ty­vil­le mail­le, Toik­ka sa­noo.

Ak­ti­vis­tien kes­kuu­des­sa on ol­lut huol­ta sii­tä, pää­see­kö muo­vi­te­ol­li­suus vai­kut­ta­maan neu­vot­te­lui­hin lii­kaa.

Toi­kan mu­kaan muo­vi­te­ol­li­suu­den edus­ta­jia kui­ten­kin tar­vi­taan neu­vot­te­luis­sa asi­an­tun­ti­joi­na.

– Meil­lä vir­ka­mies­neu­vot­te­li­joil­la ei ole riit­tä­vää asi­an­tun­te­mus­ta esi­mer­kik­si tuo­tan­to­me­ne­tel­mis­tä ja in­no­vaa­ti­o­mah­dol­li­suuk­sis­ta, hän sa­noo.

– Sit­ten täy­tyy it­se pys­tyä päät­te­le­mään, mikä osa on etu­jen aja­mis­ta ja mikä on hyö­dyn­net­tä­vis­sä ole­vaa tie­to­tai­toa.

Seu­raa­vat muo­vi­so­pi­mus­neu­vot­te­lut on mää­rä pi­tää mar­ras­kuus­sa. Ta­voit­tee­na on saa­da so­pi­mus laa­dit­tua en­si vuo­den lop­puun men­nes­sä. Ai­ka­tau­lu on tiuk­ka, mut­ta mah­dol­li­nen, Toik­ka sa­noo.

To­teu­tu­es­saan muo­vi­so­pi­mus oli­si Toi­kan mu­kaan en­sim­mäi­nen kan­sain­vä­li­nen kier­to­ta­lou­den so­pi­mus maa­il­mas­sa.

Muo­vi­saas­tu­mi­nen on sii­nä mie­les­sä suo­ra­vii­vai­nen on­gel­ma, et­tä se ai­heu­tuu vain ja ai­no­as­taan ih­mi­sen toi­min­nas­ta, Toik­ka sa­noo. Si­ten myös sen rat­kai­su on täy­sin ih­mis­ten kä­sis­sä.

– Kun em­me enää hei­tä muo­via me­riin, ei sitä sin­ne mis­tään muu­al­ta­kaan tule.