Ministeri Essayah: Vesihuoltolain esitystä muutettu, kunnat eivät saisi myydä osuuttaan lainkaan
Sanna Nikula / STT
Hallitus on muuttanut kritisoitua esitystään vesihuoltolain uudistuksesta, kertoo maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah (kd.). Kunnat eivät saisi myydä omistustaan vesihuollosta jatkossa lainkaan. Aiemmassa esitysluonnoksessa olisi turvattu vain kuntien enemmistöosuus, ei täyttä julkista omistusta.
Essayahin mukaan aiempi luonnos oli lakityöryhmän valmistelema ja se olisi mahdollistanut kunnille vesihuoltolaitosten vähemmistöosuuksista luopumisen.
– Sen arvioitiin täyttävän eduskunnan tahtotilan, mutta turvaavan samalla kunnille perustuslain mukaisen kunnalliseen itsehallintoon kuuluvan liikkumavaran, Essayah perusteli aiempaa esitystä.
Maa- ja metsätalousministeriö päätyi muuttamaan esitystä kuultuaan oikeusoppineiden perustuslailliset arviot ja käytyään edellisen lausuntopalautteen läpi.
– On vahva poliittinen tahtotila, että kunnilla nykyisin oleva oikeus luopua vesihuollon omistuksestaan rajataan kokonaan pois. Tämä ratkaisu olisi huoltovarmuuden kannalta kestävin, Essayah sanoo nyt.
Essayah kertoi muutoksesta torstaina etäyhteydellä järjestetyssä tiedotustilaisuudessa. Paikalla oli myös ministeriön virkakuntaa.
Lakiuudistuksen taustalla on Vesi on meidän -kansalaisaloite, jonka eduskunta hyväksyi syyskuussa 2021 yksimielisesti. Eduskunta edellytti tuolloin, että hallitus ryhtyy valmistelemaan lainsäädäntöä, jolla varmistetaan julkisomisteisten vesihuoltotoimintojen säilyminen kuntien omistuksessa ja määräysvallassa.
Oppositio arvosteli aiempaa esitystä voimakkaasti siitä, että se voi jättää oven auki vesihuollon yksityistämiselle.
Suomen keskitetystä vesihuollosta valtaosa on kuntien omistuksessa.
Pykälämuutos lähtee tänään uudelle lausuntokierrokselle. Hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle loppukeväällä.