Nii­lo Si­mo­jo­ki / STT

Tur­kin ja Un­ka­rin par­la­ment­tien ra­ti­fi­oi­tua Suo­men Nato-jä­se­nyy­den pi­tää ky­seis­ten mai­den ra­ti­fi­oin­ti­a­si­a­kir­jat tal­let­taa Yh­dys­val­tain ul­ko­mi­nis­te­ri­öön Was­hing­to­nis­sa. Tä­män jäl­keen Na­ton pää­sih­tee­ri Jens Stol­ten­berg kut­suu Suo­men liit­ty­mään jä­se­nek­si.

Yh­dys­val­tain hal­li­tus toi­mii Na­ton pe­rus­ta­neen Poh­jois-At­lan­tin so­pi­muk­sen tal­let­ta­ja­na.

Seu­raa­va­na on vuo­ros­sa Suo­men ul­ko­mi­nis­te­rin al­le­kir­joit­ta­man liit­ty­mis­kir­jan tal­let­ta­mi­nen ul­ko­mi­nis­te­ri­öön Was­hing­to­nis­sa. Tämä on se het­ki, jol­loin Suo­mes­ta tu­lee Na­ton jä­sen.

Ul­ko­mi­nis­te­ri­ös­tä ei osat­tu ker­toa STT:lle sitä, mi­ten tai kuka asi­a­kir­jan toi­mit­taa Yh­dys­val­tain ul­ko­mi­nis­te­ri­öön eli State De­part­men­tiin. Ai­na­kin te­o­ri­as­sa lie­nee mah­dol­lis­ta, et­tä al­le­kir­joi­tet­tu liit­ty­mi­sa­si­a­kir­ja toi­mi­te­taan jo etu­kä­teen val­miik­si Yh­dys­val­toi­hin odot­ta­maan h-het­keä.

Suo­men jä­se­nyy­den to­teu­tu­mi­sen nä­ky­viä merk­ke­jä ovat ai­na­kin li­pun­nos­to­se­re­mo­ni­at Na­ton pää­ma­jois­sa.

Edel­li­sen uu­den jä­se­nen, Poh­jois-Ma­ke­do­ni­an, liit­ty­es­sä Na­toon maa­lis­kuus­sa 2020 nou­si maan lip­pu sal­koon Na­ton pää­ma­jas­sa Brys­se­lis­sä pää­sih­tee­ri Stol­ten­ber­gin läs­nä ol­les­sa. Sa­maan ai­kaan nos­tet­tiin li­put myös so­ti­la­se­si­kun­nas­sa Bel­gi­an Mon­sis­sa sekä trans­for­maa­ti­oe­si­kun­nas­sa Yh­dys­val­tain Nor­fol­kis­sa. Nämä li­pun­nos­tot to­sin jär­jes­tet­tiin vas­ta kol­me päi­vää sen jäl­keen kun Poh­jois-Ma­ke­do­nia oli tal­let­ta­nut liit­ty­mi­sa­si­a­kir­jan­sa Was­hing­to­niin ja tul­lut jä­se­nek­si.

Suo­men ja Ruot­sin odo­tet­tiin pit­kään liit­ty­vän Na­toon yh­tä ai­kaa, min­kä vuok­si mai­den mah­dol­li­sis­ta ra­ti­fi­oin­neis­ta tois­ten­sa jä­se­nyyk­sil­le ei syn­ty­nyt min­kään­lais­ta kes­kus­te­lua. Asia ei tule kui­ten­kaan eteen myös­kään nyt, kun Suo­mi on liit­ty­mäs­sä Na­toon en­nen Ruot­sia. Suo­men edus­kun­nas­sa hy­väk­syt­ty hal­li­tuk­sen esi­tys Nato-jä­se­nyy­des­tä ni­mit­täin pi­tää si­säl­lään aja­tuk­sen myös Ruot­sin liit­ty­mi­ses­tä puo­lus­tus­liit­toon.

Vii­me ke­sä­nä Na­ton tark­kai­li­ja­jä­se­nik­si pääs­seil­lä Suo­mel­la ja Ruot­sil­la on ol­lut pää­sy osal­lis­tu­maan Na­ton ko­kouk­siin ja pu­he­oi­keus niis­sä, mut­ta ei ää­ni­oi­keut­ta. Ai­noa poik­keus on ol­lut Na­ton ydi­na­se­po­li­tiik­kaa suun­nit­te­le­va Nuc­le­ar Plan­ning Group (NPG).

– Al­ba­nia

– Bel­gia

– Bri­tan­nia

– Bul­ga­ria

– Es­pan­ja

– Hol­lan­ti

– Is­lan­ti

– Ita­lia

– Ka­na­da

– Kreik­ka

– Kro­a­tia

– Lat­via

– Liet­tua

– Lu­xem­burg

– Mon­te­neg­ro

– Nor­ja

– Poh­jois-Ma­ke­do­nia

– Por­tu­ga­li

– Puo­la

– Rans­ka

– Ro­ma­nia

– Sak­sa

– Slo­va­kia

– Slo­ve­nia

– Tans­ka

– Tshek­ki

– Turk­ki

– Un­ka­ri

– Viro

– Yh­dys­val­lat

– Kaik­ki kol­men­kym­me­nen ny­kyi­sen jä­sen­maan par­la­men­tit ovat ra­ti­fi­oi­neet Suo­men jä­se­nyy­den.

– Tur­kin pää­tös odot­taa vie­lä pre­si­den­tin hy­väk­syn­tää.

– Ruot­si odot­taa vie­lä ra­ti­fi­oin­tia Un­ka­ril­ta ja Tur­kil­ta.

---

Läh­tei­nä ul­ko­mi­nis­te­riö ja Nato.