Ant­ti Haa­vis­to / STT

Sää on tä­nään epä­va­kais­ta ja jat­kuu sa­man­tyyp­pi­se­nä lop­pu­viik­koon as­ti, ker­too Il­ma­tie­teen lai­tok­sen päi­vys­tä­vä me­te­o­ro­lo­gi Ven­di Pel­ko­nen STT:lle. La­pin yl­lä on yh­te­näi­nen sa­de­a­lue, mut­ta muu­al­la Suo­mes­sa sade tu­lee kuu­roi­na.

Itä­ra­jan tun­tu­mas­sa on muu­ta­mia alu­ei­ta, joil­la vuo­ro­kau­den sa­de­mää­rät voi­vat nous­ta jopa 40 mil­li­met­riin päi­väs­sä. Muu­toin sa­de­mää­rät vaih­te­le­vat ete­län al­le nel­jäs­tä mil­li­met­ris­tä maan kes­ki­vai­hei­den yli 30 mil­li­met­riin.

Päi­vä­läm­pö­ti­lat py­syt­te­le­vät al­ku­vii­kol­la ylei­ses­ti 20 as­teen ala­puo­lel­la, mo­nin pai­koin al­le 15 as­tees­sa. Öi­sin läm­pö­ti­lat voi­vat las­kea al­le kym­me­nen as­teen.

Pel­ko­sen mu­kaan sa­de­kuu­rot vai­kut­ta­vat pal­jon läm­pö­ti­loi­hin ja vai­keut­ta­vat en­nus­ta­mis­ta.

– Läm­pö­ti­la voi hy­vin­kin ol­la lä­hel­le 20 as­tet­ta, kun au­rin­ko pais­taa ja las­kea lä­hem­mäs 10 as­tet­ta, kun tu­lee sa­de­kuu­ro. Läm­pö­ti­lat ovat tosi vaih­te­le­via noi­den sa­de­kuu­ro­jen ai­ka­na.

Sa­tei­den li­säk­si pai­koi­tel­len on lu­vas­sa myös uk­ko­sia ja tuul­ta. Ah­ve­nan­maal­la, Var­si­nais-Suo­mes­sa ja Sa­ta­kun­nas­sa on voi­mas­sa ra­jun uko­nil­man va­roi­tus täl­le päi­väl­le.

Uu­del­la­maal­la, Hä­mees­sä, Ky­men­laak­sos­sa ja Ete­lä-Kar­ja­las­sa puo­les­taan va­roi­te­taan voi­mak­kaas­ta tuu­les­ta.

– Tuu­len no­peus puus­kis­sa voi ol­la yli 15 met­riä se­kun­nis­sa, Pel­ko­nen sa­noo.