Ii­ro-Mat­ti Nie­mi­nen, Mari Tuo­hi­nie­mi / STT

Lak­ko­jen to­teu­tu­mi­nen kes­kei­sil­lä vien­ti­a­loil­la näyt­tää nyt to­den­nä­köi­sel­tä, kun Te­ol­li­suus­liit­to ku­lu­neel­la vii­kol­la hyl­kä­si val­ta­kun­nan­so­vit­te­li­jan so­vin­to­eh­do­tuk­sen tek­no­lo­gi­a­te­ol­li­suu­den työ­rii­das­sa.

Te­ol­li­suus­liit­to ja Tek­no­lo­gi­a­te­ol­li­suu­den työ­nan­ta­jat ei­vät saa­vut­ta­neet lä­pi­mur­toa myös­kään sun­nun­tain so­vit­te­lus­sa. Rat­kai­sua ha­e­taan jäl­leen tiis­tai­na val­ta­kun­nan­so­vit­te­li­ja Anu Sa­ja­vaa­ran joh­dol­la.

Myös Te­ol­li­suus­lii­ton ja työ­nan­ta­ja­jär­jes­tö Ke­mi­an­te­ol­li­suu­den työ­rii­taa on rat­kot­tu so­vit­te­lus­sa, mut­ta tois­tai­sek­si lai­hoin tu­lok­sin.

Te­ol­li­suus­lii­ton kol­mi­päi­väi­nen lak­ko tek­no­lo­gi­a­te­ol­li­suu­des­sa ja ke­mi­an­te­ol­li­suu­des­sa al­kaa kes­ki­viik­ko­na 1. hel­mi­kuu­ta, el­lei­vät osa­puo­let pää­se sitä en­nen so­puun. La­kon pii­ris­sä oli­si 50 toi­mi­paik­kaa, jois­sa työs­ken­te­lee yh­teen­sä noin 7  200 työn­te­ki­jää. La­kon koh­tee­na oli­si muun mu­as­sa lää­keyh­tiö Ori­o­nin ja kai­vos­lait­tei­ta val­mis­ta­van Sand­vi­kin toi­mi­paik­ko­ja sekä Ou­to­kum­mun te­räs­teh­das Tor­ni­os­sa ja Ova­kon te­räs­teh­das Imat­ral­la.

Kol­men päi­vän la­kois­ta hel­mi­kuun al­kuun ovat il­moit­ta­neet myös toi­mi­hen­ki­löi­tä edus­ta­va Am­mat­ti­liit­to Pro ja ylem­pien toi­mi­hen­ki­löi­den YTN. Nii­den lak­ko­va­roi­tuk­set koh­dis­tu­vat tek­no­lo­gi­a­te­ol­li­suu­teen sekä suun­nit­te­lu- ja kon­sult­ti­a­lal­le.

Am­mat­ti­lii­tot ovat jo va­roit­ta­neet seu­raa­vis­ta­kin la­kois­ta te­ol­li­suu­teen. Te­ol­li­suus­lii­ton toi­nen lak­ko tek­no­lo­gi­a­te­ol­li­suu­des­sa ja ke­mi­an­te­ol­li­suu­des­sa al­kai­si 8. hel­mi­kuu­ta ja kes­täi­si kol­me vuo­ro­kaut­ta.

Toi­mi­hen­ki­löi­den Pron toi­nen lak­ko oli­si 8.–10. hel­mi­kuu­ta ja kol­mas lak­ko 11.–17. hel­mi­kuu­ta. Pron tu­le­vat la­kot koh­dis­tui­si­vat erik­seen lis­tat­tui­hin työ­paik­koi­hin tek­no­lo­gi­a­te­ol­li­suu­des­sa sekä suun­nit­te­lu- ja kon­sult­ti­a­lal­la.

Pro on il­moit­ta­nut myös la­kos­ta erik­seen ni­me­tyis­sä ke­mi­an alan yri­tyk­sis­sä 13.–15. hel­mi­kuu­ta.

Li­säk­si Te­ol­li­suus­lii­tol­la, Prol­la ja YTN:llä on voi­mas­sa yli­työ­kiel­to­ja.

Laa­jat työ­tais­te­lu­toi­met voi­vat ol­la pian edes­sä myös kau­pan alal­la. Pal­ve­lu­a­lo­jen am­mat­ti­liit­to PAM on jo ai­em­min an­ta­nut kau­pan alal­le lak­ko­va­roi­tuk­sen, joka koh­dis­tuu usei­siin va­ras­toi­hin ja kau­pan alan toi­mi­paik­koi­hin 6. hel­mi­kuu­ta al­ka­val­la vii­kol­la.

La­kon pii­ris­sä oli­si 25 va­ras­toa ja yli 160 kau­pan alan toi­mi­paik­kaa, jois­sa työs­ken­te­lee yh­teen­sä noin 20  000 ih­mis­tä. La­ko­nu­han al­la on muun mu­as­sa Pris­mo­ja ja K-Ci­ty­mar­ke­te­ja useil­la paik­ka­kun­nil­la.

Sun­nun­tai­na al­kuil­las­ta PAM il­moit­ti, et­tä kau­pan alan lak­ko laa­je­nee 13. hel­mi­kuu­ta al­ka­val­la vii­kol­la, jos so­pi­mus­ta ei saa­da ai­kaan sitä en­nen.

Uu­si lak­ko­va­roi­tus kos­kee va­ras­to­ja. La­kot al­kai­si­vat va­ras­tois­sa 13. hel­mi­kuu­ta kel­lo 5 ja kes­täi­si­vät kol­me vuo­ro­kaut­ta. Lak­ko kos­ki­si 47:ää toi­mi­paik­kaa, ja sen pii­ris­sä oli­si noin 4  000 kau­pan alan työn­te­ki­jää.

Kau­pan alan ny­kyi­nen työ­eh­to­so­pi­mus um­peu­tuu tiis­tai­na. PAM ja Kau­pan liit­to ei­vät ole pääs­seet so­puun työ­eh­to­so­pi­mus- ja palk­ka­neu­vot­te­luis­saan, jo­ten rat­kai­sua ha­e­taan val­ta­kun­nan­so­vit­te­li­jan avul­la. PAM sa­noo ta­voit­te­le­van­sa kau­pan alan työn­te­ki­jöil­le noin 200 eu­ron ko­ro­tus­ta kuu­kau­si­palk­kaan.

Kau­pan alan työ­rii­dan so­vit­te­lu jat­kuu al­ku­vii­kol­la, ker­toi Kau­pan liit­to sun­nun­tai­na.

Kau­pan lii­ton työ­mark­ki­na­joh­ta­ja An­na La­vik­ka­la kom­men­toi PA­Min uut­ta lak­ko­va­roi­tus­ta Kau­pan lii­ton tie­dot­tees­sa sun­nun­tai-il­ta­na. La­vik­ka­la to­te­aa, et­tä PAM il­moit­taa uu­sis­ta la­kois­ta, kun tes-neu­vot­te­lut ovat kes­ken ei­vät­kä en­sim­mäi­set la­kot ole vie­lä edes to­teu­tu­neet.

–  Tämä ker­too ka­rua kiel­tä neu­vot­te­lu­kult­tuu­rin muu­tok­ses­ta. Kau­pan työ­nan­ta­jat ei­vät voi jää­dä toi­met­to­ma­na odot­te­le­maan uu­sia lak­ko­aal­to­ja, vaan täs­sä täy­tyy poh­tia mui­ta­kin kei­no­ja, La­vik­ka­la sa­noo tie­dot­tees­sa.

Vah­vas­ta lak­ko­a­sees­taan tun­net­tu Au­to- ja Kul­je­tu­sa­lan Työn­te­ki­jä­liit­to AKT il­moit­ti sun­nun­tai­na, et­tä ah­tau­sa­laa kos­ke­va yli­työ­kiel­to al­kaa kai­kis­sa sa­ta­mis­sa kes­ki­viik­ko­na kel­lo 6.

AKT ker­too aloit­ta­van­sa yli­työ­kiel­lon, kos­ka ah­tau­sa­lan tes-neu­vot­te­lut työ­nan­ta­jia edus­ta­van Sa­ta­ma­o­pe­raat­to­rit ry:n kans­sa ei­vät ole eden­neet toi­vo­tus­ti.

Osa­puo­let ovat neu­vo­tel­leet ah­tau­sa­lan uu­des­ta työ­eh­to­so­pi­muk­ses­ta jou­lu­kuun al­ku­puo­lel­ta läh­tien. AKT:n mu­kaan neu­vot­te­lut ei­vät kui­ten­kaan ole juu­ri eden­neet.

AKT:n hal­li­tus päät­ti 20. tam­mi­kuu­ta an­taa lii­ton joh­dol­le val­tuu­det päät­tää työ­tais­te­lu­toi­mis­ta. Hel­sin­gin Sa­no­mat ker­toi tuol­loin läh­tei­den­sä tie­toi­hin pe­rus­tu­en, et­tä AKT val­mis­te­li­si laa­jaa lak­koa, joka koh­dis­tui­si sa­ta­miin ja rek­ka­kul­je­tuk­siin hel­mi­kuun puo­li­vä­lis­tä al­ka­en.

AKT:n työ­eh­to­so­pi­muk­sis­ta val­ta­o­sa päät­tyy tam­mi­kuun lo­pus­sa eli tiis­tai­na.

AKT:n pu­heen­joh­ta­ja Is­mo Kok­ko sa­noo AKT:n tie­dot­tees­sa, et­tä työ­nan­ta­jat ovat en­tis­tä avoi­mem­min an­ta­neet so­pi­mus­pöy­dis­sä oman pää­tän­tä­val­tan­sa tek­no­lo­gi­a­te­ol­li­suu­den yri­tyk­sil­le.

–  Sii­tä syys­tä neu­vot­te­lut ei­vät muil­la aloil­la ete­ne käy­tän­nös­sä lain­kaan. Työn­te­ki­jä­puo­len on työs­ken­nel­tä­vä yh­des­sä tä­män ju­min pur­ka­mi­sek­si, Kok­ko sa­noo.