Juk­ka Sil­vast

Po­ria ha­lu­taan joh­taa stra­te­gi­an mu­kai­ses­ti tu­le­vai­suu­des­sa ajan­ta­sai­sen tie­don poh­jal­ta. Uu­te­na me­ne­tel­mä­nä kau­pun­ki hyö­dyn­tää Hy­per­cel­lin pal­ve­lua, jon­ka avul­la ih­mis­vir­to­jen lii­keh­din­tää voi­daan mi­ta­ta Po­rin kär­ki­ke­hi­tys­koh­teis­sa.

– Ke­rät­tä­vä tie­to koos­tuu kol­mes­ta ele­men­tis­tä: ih­mis­vir­ran mää­rä eli vo­lyy­mi eri ajan het­ki­nä, ih­mis­vir­to­jen kes­ki­mää­räi­nen vii­py­mä koh­tees­sa eli kuin­ka kau­an ih­mi­set viet­tä­vät ai­kaa eri koh­tei­den lä­hei­syy­des­sä, sekä ih­mis­vir­to­jen lii­ke eri ajan het­ki­nä sen­so­ri­ver­kos­ton alu­eel­la. Sen­so­rit ke­rää­vät ano­nyy­me­jä Blu­e­tooth-sig­naa­le­ja lait­teis­ta, esi­mer­kik­si mat­ka­pu­he­li­mis­ta. Kaik­ki ke­rät­ty tie­to on ano­nyy­miä ei­kä saa­tua tie­toa voi­da myös­kään suo­raan ei­kä vä­lil­li­ses­ti yh­dis­tää toi­seen tie­toon, mikä mah­dol­lis­tai­si käyt­tä­jän tun­nis­ta­mi­sen, Ilk­ka Man­ni­nen ker­too.

– Tätä kaut­ta pys­tym­me seu­raa­maan jat­kos­sa kä­vi­jä­mää­riä niin kä­ve­ly­ka­dun ja kaup­pa­to­rin, Kir­ju­rin­luo­don kuin Yy­te­rin alu­eil­la, ker­too Man­ni­nen.

Ih­mis­vir­ta- ja kä­vi­jä­da­taa hyö­dyn­tä­mäl­lä voi­daan ke­hit­tää kau­pun­gin toi­min­taa sekä tar­jo­ta tie­toa alu­eil­la toi­mi­vil­le yrit­tä­jil­le. Nii­den avul­la voi­daan mi­ta­ta kau­pun­gin eri mat­kai­lu­koh­tei­den ja ta­pah­tu­mien ve­to­voi­maa sekä koh­den­taa pal­ve­lui­ta sin­ne, mis­sä niil­le on ky­syn­tää. Da­taa voi­daan hyö­dyn­tää myös ym­pä­ris­tön kuor­mi­tuk­sen ta­sa­pai­not­ta­mi­ses­sa sekä lii­ken­ne­suun­nit­te­lus­sa ja se tar­jo­aa eri­no­mai­sia ra­ken­nus­pa­li­koi­ta tu­le­vai­suu­den kau­pun­ki­suun­nit­te­lul­le.

Yy­te­ris­sä kä­vi­jä­mää­riä mi­ta­taan Hy­per­cell-sen­so­rien li­säk­si las­ku­ri­port­tien avul­la, mut­ta kä­ve­ly­ka­dul­la ja kaup­pa­to­ril­la sekä Kir­ju­rin­luo­dos­sa mit­taa­mis­ta teh­dään nyt en­sim­mäis­tä ker­taa Hy­per­cell-pal­ve­lun avul­la.

– Saam­me nyt en­sim­mäis­tä ker­taa tie­toa muun mu­as­sa Kir­ju­rin­luo­don kä­vi­jä­mää­ris­tä ym­pä­ri­vuo­ti­ses­ti ja sii­tä, mil­lai­sil­la vo­lyy­meil­la eri kul­ku­väy­liä Kir­ju­rin­luo­toon saa­pu­mi­seen käy­te­tään. Alue on kau­pun­ki­lai­sil­le tär­keä vir­kis­täy­ty­mis­paik­ka mut­ta myös ve­to­voi­mai­nen koh­de mat­kai­li­joil­le ja ta­pah­tu­ma­kä­vi­jöil­le. Tie­toa hyö­dyn­ne­tään alu­een ke­hit­tä­mis­työs­sä, niin inf­ran kuin pal­ve­lu­tar­jon­nan nä­kö­kul­mas­ta, ker­too mat­kai­lu- ja mark­ki­noin­tiyk­si­kön pääl­lik­kö Tii­na Leh­to­nen.

Hy­per­cell –sen­so­rei­ta ja nii­den tuot­ta­maa da­taa ovat hyö­dyn­tä­neet myös muun mu­as­sa Hel­sin­ki, Tur­ku, Tam­pe­re ja Van­taa.

Ih­mis­ten liik­ku­mi­sen ti­las­toin­nis­ta ker­toi Po­rin kau­pun­ki tie­dot­tees­saan.