STT

Suo­ma­lai­nen Green North Ener­gy sel­vit­tää vety- ja am­mo­ni­ak­ki­lai­tos­ten pe­rus­ta­mis­ta Po­rin ja Ke­min kau­pun­kien kans­sa. Tar­koi­tus on so­vel­taa Naan­ta­liin ra­ken­net­ta­van pi­lot­ti­lai­tok­sen kon­sep­tia.

In­ves­toin­nit nou­si­si­vat yh­teen­sä yli mil­jar­diin eu­roon. Green North Ener­gy on saa­nut Bu­si­ness Fin­lan­dil­ta 2,3 mil­joo­nan eu­ron tuo­te­ke­hi­tys­lai­nan Naan­ta­lin lai­tok­sen ke­hit­tä­mis­tä var­ten.

Jos Po­rin ja Ke­min lai­tok­set to­teu­tu­vat, riit­täi­si nii­den tuo­tan­to te­ke­mään Suo­men oma­va­rai­sek­si lan­noit­tei­den val­mis­tuk­ses­sa käy­tet­tä­vän am­mo­ni­a­kin osal­ta. Tätä ny­kyä Suo­mi on am­mo­ni­a­kis­sa edel­leen riip­pu­vai­nen Ve­nä­jäs­tä ja Af­ri­kan mais­ta.

Si­jain­ti­kau­pun­kien va­lin­taan vai­kut­ti eten­kin se, et­tä sekä Po­riin et­tä Ke­miin on suun­nit­teil­la mer­kit­tä­viä me­ri­tuu­li­hank­kei­ta. Uu­siu­tu­val­la ener­gi­al­la tuo­te­tun säh­kön hyvä saa­ta­vuus on kriit­tis­tä ve­ty­hank­keil­le. Myös sa­ta­man lä­hei­syys oli iso te­ki­jä, sil­lä vih­re­än am­mo­ni­a­kin pää­mark­ki­nat löy­ty­vät kau­em­paa Eu­roo­pas­ta.

– Me­ri­tuu­li­voi­maan kyt­key­ty­mi­sel­lä on suu­ri vai­ku­tus suun­nit­te­le­miem­me lai­tos­ten ko­ko­nais­kan­nat­ta­vuu­teen. On ai­van oleel­lis­ta saa­da me­ri­tuu­li­voi­man ke­hit­ty­mi­sen es­tei­tä rat­ko­tuk­si, jot­ta ve­ty­lai­tok­set ja ener­gi­a­hank­keet ete­ne­vät sa­mas­sa tah­dis­sa, sa­noi Green North Ener­gyn toi­mi­tus­joh­ta­ja Jus­si Yli­nen tie­dot­tees­sa.