Lo­ka­kuun puo­li­vä­lis­sä Po­rin stei­ner­kou­lul­la oli käyn­nis­sä kol­man­nen luo­kan kä­si­työ­tun­ti, kun op­pi­laat hais­toi­vat luo­kas­sa kum­mal­li­sen ha­jun.

– Pyy­sin hei­tä käy­mään käy­tä­väs­sä sel­vit­tä­mäs­sä tu­lee­ko haju siel­tä, mut­ta se oli vain luo­kas­sa. Vä­li­tun­ti oli juu­ri al­ka­mas­sa, jo­ten jäin tark­kai­le­maan ti­lan­net­ta. Op­pi­lai­den pa­lat­tua kuu­lui ka­ton ra­jas­ta yh­täk­kiä pok­sah­dus. Lam­pus­ta al­koi vä­lit­tö­mäs­ti tul­la mus­taa sa­vua, ki­pi­nöi­tä ja liek­ke­jä, ker­too luo­ka­no­pet­ta­ja Min­na Koi­vis­toi­nen.

No­pe­as­ti eden­nyt ti­lan­ne vaa­ti Koi­vis­toi­sel­ta ri­pe­ää re­a­goin­tia.

– Oh­ja­sin heti op­pi­laat ulos luo­kas­ta, otin sam­mut­ti­men ja suun­ta­sin suih­kun koh­ti pa­la­vaa koh­taa. Tä­män jäl­keen soi­tin hä­ly­tys­kes­kuk­seen ja pa­lo­kun­ta tuli tar­kas­ta­maan ti­lan­teen.

Pa­lo­kun­ta to­te­si käyn­nil­lään, et­tä palo on sam­mu­nut ei­kä se ol­lut le­vin­nyt ka­ton ra­ken­tei­siin. Pa­lon al­ka­mis­syyk­si sel­vi­si lois­te­put­ken vi­al­li­nen ku­ris­tin.

  - Tuosta loisteputkesta se kaikki alkoi, kertoo Porin steinerkoulun luokanopettaja Minna Koivistoinen. KUVA: LähiTapiola Länsi-Suomi

- Tuosta loisteputkesta se kaikki alkoi, kertoo Porin steinerkoulun luokanopettaja Minna Koivistoinen. KUVA: LähiTapiola Länsi-Suomi

Lä­hi­Ta­pi­o­la Län­si-Suo­men kor­vaus­joh­ta­ja Eli­na Väi­nö­lä-Mäki ker­too, et­tä il­man opet­ta­jan an­si­o­kas­ta toi­min­taa va­ka­vat va­hin­got oli­si­vat ol­leet erit­täin to­den­nä­köi­siä.

– Va­hin­koa sel­vi­tet­tä­es­sä kävi il­mi, et­tä luok­ka­huo­neen kat­to on las­tu­le­vyä ja ra­ken­teet puu­ta. Jos pa­lo­nal­kua ei oli­si sam­mu­tet­tu yh­tä ri­pe­äs­ti kuin nyt teh­tiin, oli­si palo eden­nyt to­del­la no­pe­as­ti kat­to­ra­ken­tei­siin ja sii­tä muu­al­le kou­lu­ra­ken­nuk­seen.

Seu­rauk­set pa­lon le­vi­ä­mi­ses­tä oli­si­vat pa­him­mil­laan ol­leet dra­maat­ti­set.

– Vaa­ras­sa oli­si­vat ol­leet luo­kan opet­ta­jan ja op­pi­lai­den li­säk­si myös muut kou­lus­sa ol­leet ih­mi­set. Li­säk­si ra­ken­nuk­sel­le oli­si ai­heu­tu­nut mil­joo­na­luo­kan va­hin­got, joi­den kor­jaa­mi­nen oli­si to­den­nä­köi­ses­ti kes­tä­nyt ko­ko­nai­sen lu­ku­kau­den, Väi­nö­lä-Mäki jat­kaa.

Al­ku­sam­mu­tuk­sel­la voi­daan sam­mut­taa palo ko­ko­naan tai ra­joit­taa sitä lä­hes 90 pro­sen­tis­sa ta­pauk­sis­ta. Sik­si al­ku­sam­mu­tus­tai­to­jen mer­ki­tys ja ih­mi­sen kyky toi­mia tu­li­pa­lo­ti­lan­tees­sa ko­ros­tui­vat myös Stei­ner­kou­lul­la.

– Tämä jos jo­kin on to­del­li­nen elä­män­tur­va­te­ko ja tun­nus­tuk­sen ar­voi­nen suo­ri­tus, heh­kut­taa Väi­nö­lä-Mäki.

Al­ku­sam­mu­tus­tai­to­ja ei vält­tä­mät­tä tar­vit­se usein. Pa­lon sam­mut­ta­nut Min­na Koi­vis­toi­nen pu­huu­kin jat­ku­van har­joit­te­lun puo­les­ta.

– Olen vuo­sien var­rel­la osal­lis­tu­nut sään­nöl­li­ses­ti al­ku­sam­mu­tus­har­joi­tuk­siin, ja pi­däm­me kou­lul­la vuo­sit­tain pois­tu­mis­har­joi­tuk­sen. To­si­ti­lan­tees­sa ei tar­vin­nut epä­röi­dä, kun tie­si osaa­van­sa.

Lä­hi­Ta­pi­o­la Län­si-Suo­mi pal­kit­si Min­na Koi­vis­toi­sen Elä­män­tur­va­te­ko-dip­lo­mil­la ja ko­din al­ku­sam­mu­tus­vä­li­neil­lä. Yh­tiö on ja­ka­nut tun­nus­tuk­sia vuo­des­ta 2020 al­ka­en hen­ki­löil­le, jot­ka ovat toi­min­nal­laan osoit­ta­neet poik­keuk­sel­lis­ta elä­män­tur­va-asen­net­ta. Myön­net­ty dip­lo­mi on jär­jes­tyk­ses­sään seit­se­mäs.