San­na Ni­ku­la, Sai­la Kiut­tu / STT

Pre­si­dent­ti Sau­li Nii­nis­tö pi­tää täs­sä ajas­sa eri­tyi­sen tär­ke­ä­nä, et­tä tu­le­val­la edus­kun­nal­la on val­mius no­pe­aan yh­teis­työ­hön jo en­nen hal­li­tuk­sen muo­dos­ta­mis­ta. Sik­si so­vin­non sie­men kan­nat­taa säi­lyt­tää, hän ke­hot­ti edus­kun­nal­le vaa­li­kau­den päät­tä­jäi­sis­sä pi­tä­mäs­sään pu­hees­sa.

Nii­nis­tö luon­neh­ti käyn­nis­sä ole­van vaa­li­kam­pan­join­nin ole­van kiih­keä ja kär­je­käs, min­kä hän ar­ve­lee eh­kä kuu­lu­van tä­hän ai­kaan.

– Mut­ta mo­ni­puo­lu­e­jär­jes­tel­mäs­sä on hyvä pi­tää mie­lis­sä, et­tei yk­sin, kak­sin, tus­kin kol­mi­sin­kaan muo­dos­te­ta tar­vit­ta­vaa, vah­vaa hal­li­tus­ta, hän sa­noi.

Nii­nis­tö en­na­koi, et­tä maa­il­man­me­non ar­vaa­mat­to­muus jat­kuu ja ko­ti­maan­kin asi­ois­sa tu­lee eteen väis­tä­mät­tä vai­kei­ta va­lin­to­ja.

– Em­me siis nyt­kään tie­dä, mitä tu­le­man pi­tää. Voi tul­la pal­jon, voi tul­la lii­kaa­kin. Sen kui­ten­kin ko­ke­muk­ses­ta tie­däm­me, et­tä de­mok­ra­ti­am­me kan­taa tar­vit­ta­es­sa yli vai­keim­pien­kin ai­ko­jen, hän päät­ti pu­heen­sa en­nen kuin ju­lis­ti edus­kun­nan työn täl­tä vaa­li­kau­del­ta päät­ty­neek­si.

Edus­kun­ta­vaa­lit käy­dään tu­le­va­na sun­nun­tai­na, ja uu­sien val­ti­o­päi­vien ava­jai­set ovat huh­ti­kuun puo­li­vä­lis­sä.

Pu­heen­sa alus­sa pre­si­dent­ti kiit­ti kan­sa­ne­dus­ta­jia, jot­ka ovat tä­män vaa­li­kau­den ai­ka­na ol­leet ko­vil­la. Ku­kaan ei vaa­li­kaut­ta aloit­ta­es­sa tien­nyt, mitä tu­le­man pi­tää, ja tuli ko­ro­naa ja so­taa. Jos jäl­keen päin kat­so­taan, malt­ti ja tolk­ku säi­lyi­vät kai­kis­sa kään­teis­sä, pre­si­dent­ti kiit­ti.

– Tämä edus­kun­ta jää his­to­ri­aan Nato-jä­se­nyy­den ha­ke­mi­ses­ta ja sen hy­väk­sy­mi­ses­tä.

Pre­si­den­tin mu­kaan nyt näyt­tää vii­meis­ten­kin ra­ti­fi­oin­tien osal­ta sil­tä, et­tä uu­si edus­kun­ta aloit­taa työn­sä Na­ton jä­sen­maas­sa.

Hän ker­toi ar­vos­ta­van­sa suu­res­ti ta­paa­mi­si­aan edus­kun­nan eri va­li­o­kun­tien kans­sa, joi­ta on hä­nen mu­kaan­sa on ol­lut kaik­ki­aan kol­mi­sen­kym­men­tä.

Pre­si­dent­ti ke­hot­ti pi­tä­mään mie­les­sä, et­tei Nato-jä­se­nyys tee Suo­mes­ta it­se­ään isom­paa. Jä­se­nyys tuo tun­tu­vaa tur­vaa, mut­ta kai­ken­kat­ta­va se ei ole.

– Suo­ma­lais­ta vah­vaa tah­toa tar­vi­taan yhä. Sekä tah­toa elää rau­has­sa et­tä tah­toa pi­tää omas­tam­me kiin­ni.

Näis­sä olois­sa on Nii­nis­tön mie­les­tä en­si­ar­voi­sen tär­ke­ää, et­tä kes­ke­nään sa­maan ta­paan ajat­te­le­vat de­mok­ra­ti­at pi­tä­vät tii­vis­tä yh­teyt­tä.

Hän kui­ten­kin va­roit­ti, et­tei län­ti­sen yh­te­näi­syy­den saa an­taa joh­taa il­luu­si­oi­hin.

– Olen tääl­lä­kin pu­heis­sa­ni usein uu­moil­lut, et­tä tun­ne omien kä­si­tys­ten ja ky­ky­jen yli­ver­tai­suu­des­ta voi joh­taa har­haan. Vaik­ka­pa pi­tä­mään sel­vi­ö­nä, et­tä muut seu­raa­vat omaa mal­li­am­me. Mei­tä, joi­ta län­ti­sek­si yh­tei­sök­si kut­su­taan, voi ol­la eh­kä muu­ta­ma mil­jar­di ih­mis­tä. Mut­ta en­tä ne muut mil­jar­dit ih­mi­set? Mi­ten suh­de hei­hin ra­ken­tuu?

Nii­nis­tö huo­maut­ti, et­tä maa­il­man mal­li on muun­tu­mas­sa. Vie­lä ei tie­de­tä, mil­lai­seen asen­toon Yh­dys­val­to­jen ja Kii­nan kes­ki­näi­nen suh­de aset­tuu.

– Sel­vää on, et­tem­me voi tyys­tin vält­tyä suur­val­to­jen ris­ti­rii­doil­ta. Mut­ta maa­il­man jyrk­kä ja­kau­tu­mi­nen blok­kei­hin ei voi ol­la ke­nen­kään etu. Avoi­mes­ta blok­kien vä­li­ses­tä yh­tee­no­tos­ta pu­hu­mat­ta­kaan.

Lien­ny­tys­tä on pre­si­den­tin mu­kaan ha­et­ta­va sii­tä, mikä yh­dis­tää.

– Eläm­me kaik­ki yh­del­lä ja sa­mal­la pla­nee­tal­la. Jos il­mas­ton­muu­tos ja luon­to­ka­to kar­kaa­vat kä­sis­tä, ku­kaan ei jää voit­ta­jak­si. Se on meil­tä kai­kil­ta pois.