Em­mi Til­vis, San­na Ni­ku­la / STT

Ko­koo­mus on ker­to­nut kan­nat­ta­van­sa so­si­aa­lie­tuuk­sien, ku­ten pe­rus­päi­vä­ra­han ja työ­mark­ki­na­tu­en in­dek­si­ko­ro­tus­ten pie­nen­tä­mis­tä. MTV:n pää­mi­nis­te­ri­ten­tis­sä ko­koo­muk­sen pu­heen­joh­ta­ja Pet­te­ri Or­po pe­rus­te­li tätä esi­mer­kik­si sil­lä, et­tä työt­tö­myys­tur­va nou­see no­pe­am­min kuin pal­kat. Ko­koo­mus ha­lu­aa mie­luum­min, et­tä ih­mis­ten kan­nat­taa men­nä töi­hin, hän sa­noi.

– Nyt esi­mer­kik­si vuo­den alus­sa kävi niin, et­tä nämä etuu­det nou­si­vat seit­se­män pro­sent­tia, kun pal­kat nou­si­vat rei­lut kol­me pro­sent­tia, Or­po sa­noi.

Ko­koo­mus on ra­jan­nut in­dek­si­jar­run ul­ko­puo­lel­le puo­lus­tus­me­not, kou­lu­tuk­sen ja eläk­keet. In­dek­si­si­don­nai­sia me­no­ja ovat myös muun mu­as­sa so­si­aa­li­tur­va­e­tuu­det, kun­tien ja hy­vin­voin­ti­a­lu­ei­den ra­hoi­tus ja Ylen ra­hoi­tus.

Pe­rus­suo­ma­lais­ten pu­heen­joh­ta­ja Riik­ka Pur­ra ei sul­ke­nut pois etuuk­sien in­dek­si­jää­dy­tys­tä ti­lan­tees­sa, jos­sa ta­lous oli­si erit­täin huo­nos­sa ja­mas­sa.

– Ti­lan­ne täs­tä saat­taa huo­non­tua mer­kit­tä­väs­ti, taan­tu­ma uh­kaa, meil­lä on mo­nen­lai­sia mui­ta­kin on­gel­mia, pank­kik­rii­si saat­taa ol­la tu­los­sa, Pur­ra ku­vai­li.

Läh­tö­koh­ta se ei kui­ten­kaan pe­rus­suo­ma­lai­sil­le ole.

– Me läh­dem­me sii­tä, et­tä täl­lai­seen ei tar­vit­se men­nä, em­me ha­lua suo­ma­lais­ten hy­vin­voin­tiin, var­sin­kaan pie­ni­tu­lois­ten etuuk­siin men­nä, Pur­ra sa­noi.

SDP:n pu­heen­joh­ta­ja San­na Ma­rin sa­noi, et­tä in­dek­sien jar­rut­ta­mi­nen ei sovi SDP:lle mis­sään ni­mes­sä.

Yh­des­sä ve­ro­po­li­tiik­kaan liit­ty­väs­sä ky­sy­myk­ses­sä Or­po, Ma­rin ja Pur­ra löy­si­vät toi­sen­sa. Ma­rin ih­met­te­li, mik­sei ko­koo­muk­sel­le sovi SDP:n eh­dot­ta­ma iso­jen ins­ti­tu­ti­o­naa­lis­ten si­joit­ta­jien ve­rot­ta­mi­nen. Hän nos­ti esi­mer­kik­si am­mat­tiyh­dis­tys­liik­keen.

– Esi­mer­kik­si am­mat­tiyh­dis­tys­lii­ke on ins­ti­tu­ti­o­naa­li­nen si­joit­ta­ja, joka täl­lä het­kel­lä saa ve­rot­to­ma­na si­joi­tus­tuot­ton­sa, Ma­rin sa­noi.

Or­po to­te­si, et­tä nyt puo­lu­eet ovat löy­tä­neet asi­an, jos­ta voi­vat ol­la yh­tä miel­tä.

Myös­kään Pur­ra ei ve­rot­ta­mis­ta vas­tus­ta.

– Tämä suur­sää­ti­öi­den pää­o­mien ve­rot­ta­mi­nen on ol­lut pe­rus­suo­ma­lais­ten oh­jel­mis­sa vuo­si­kau­sia, Pur­ra sa­noi.

Hän li­sä­si, et­tä SDP oli­si voi­nut edis­tää asi­aa jo täl­lä hal­li­tus­kau­del­la.

Pur­ra ja Or­po löy­si­vät odo­te­tus­ti vaa­li­ten­tin ta­lous- ja vero-osuu­des­sa pal­jon mui­ta­kin yh­tei­siä kan­na­tuk­sen ai­hei­ta, ku­ten mil­jar­dien sääs­tö­tar­peet. Il­mas­to­ta­voit­teet sen si­jaan tut­tuun ta­paan hier­si­vät.

Ero­ja ei kol­mi­kon vä­lil­le syn­ty­nyt juu­ri­kaan sii­nä, tu­li­si­ko Suo­men ot­taa Na­ton py­sy­vä tu­ki­koh­ta vas­taan, jos so­ti­las­liit­to sel­lais­ta tar­jo­ai­si. Kaik­ki oli­si­vat tar­jouk­sel­le myö­tä­mie­li­siä, jos­kaan sel­lais­ta tus­kin on nä­kö­pii­ris­sä.

– Jos Nato tar­jo­aa tu­ki­koh­taa, tot­ta kai mei­dän kan­nat­taa ot­taa. Se vah­vis­tai­si omaa puo­lus­tus­tam­me ja kan­sain­vä­li­nen toi­min­ta toi­si myös­kin var­mas­ti työ­paik­ko­ja, sa­noi Or­po.

Ma­rin sa­noi, et­tä is­tu­va hal­li­tus ei ole ha­lun­nut etu­kä­tei­ses­ti sul­kea mi­tään vaih­to­eh­to­ja pois. Myös­kään SDP ei Ma­ri­nin mu­kaan ha­lua sul­kea mi­tään ovia mah­dol­li­sil­ta tu­le­vil­ta rat­kai­suil­ta.

– Tu­le­vas­sa se­lon­te­kop­ro­ses­sis­sa kai­kil­la puo­lu­eil­la on mah­dol­li­suus tätä par­la­men­taa­ri­ses­ti poh­tia. It­se suh­tau­dun avoi­mes­ti kai­kil­le uu­sil­le mah­dol­li­sil­le avauk­sil­le, Ma­rin sa­noi.

Ma­rin viit­ta­si tu­le­vaan ul­ko- ja tur­val­li­suus­po­liit­ti­seen se­lon­te­koon, jos­sa asi­aan ote­taan kan­taa.

Pur­ra piti täy­sin pe­rus­tel­tu­na Suo­men lin­jaa, jon­ka mu­kaan mi­tään ei sul­je­ta etu­kä­teen pois.

– Ei nii­tä tu­ki­koh­tia siel­lä ole ja­os­sa, mut­ta mik­si ih­mees­sä Suo­mi sel­lai­ses­ta kiel­täy­tyi­si mi­kä­li ti­lan­ne muut­tuu.

Ku­kaan kol­mes­ta pu­heen­joh­ta­jas­ta ei näe tar­vet­ta teh­dä muu­tok­sia, jot­ka kas­vat­tai­si­vat pää­mi­nis­te­rin roo­lia Nato-pöy­dis­sä. Pur­ra ja Ma­rin to­te­si­vat, et­tä mah­dol­lis­ten muu­tos­ten ai­ka ei ole vie­lä.

Or­pon mu­kaan pää­mi­nis­te­ril­lä on kui­ten­kin tar­ve vah­vis­taa avus­ta­ja­kun­taan­sa, jot­ta tämä oli­si tar­peek­si in­for­moi­tu ul­ko- ja tur­val­li­suus­po­li­tii­kas­ta.

Or­po kiel­si, et­tä nyt oli­si kyse sa­man­lai­ses­ta aloit­tees­ta kuin min­kä Ma­rin teki ai­em­min.

– Se on ai­van eri asia pe­rus­taa sin­ne oma yk­sik­kön­sä, joka te­ki­si tois­ta val­mis­te­lua ny­kyis­ten ins­ti­tuu­ti­oi­den rin­nal­la, Or­po sa­noi vii­ta­ten Ma­ri­nin aloit­tee­seen.

Ma­ri­nin mu­kaan hä­nen aloit­tees­saan ei ol­lut kyse laa­jas­ta yk­si­kös­tä, vaan yh­des­tä neu­vo­nan­ta­jas­ta ja kah­des­ta muus­ta työn­te­ki­jäs­tä.

Al­ku­vuo­des­ta ker­rot­tiin, et­tä pää­mi­nis­te­ril­le kaa­vail­laan omaa tur­val­li­suus­po­li­tii­kan neu­vo­nan­ta­jaa. Use­at mi­nis­te­ri­öt vas­tus­ti­vat han­ket­ta, ja lo­pul­ta Ma­rin sa­noi, et­tä neu­vo­nan­ta­jan ni­mit­tä­mis­tä saa­te­taan ly­kä­tä seu­raa­van hal­li­tus­kau­den puo­lel­le.