Pau­li Uu­si-Kil­po­nen

– Ei­hän voi ol­la niin, et­tä jul­ki­nen ins­tans­si pyy­tää ruo­ka-avus­tuk­sia yk­si­tyi­sil­tä alan yri­tyk­sil­tä, päi­vit­te­lee eräs Sa­ta­kun­nan alu­e­val­tuus­ton jä­sen.

Ker­juu­kir­jeen näh­neet tai sii­tä kuul­leet ovat lä­het­tä­neet si­säi­siin so­si­aa­li­sen me­di­an ka­na­viin vit­sai­le­via vies­te­jä, jois­sa tois­tuu aja­tus, et­tä täs­sä­kö on läh­tö­lau­kaus hy­vin­voin­ti­a­lu­ei­den sääs­tö­tal­koil­le.

Rau­mal­le saa­pui maa­nan­tai­na 19 sam­bi­a­lais­ta hoi­ta­jaa. Heil­le va­rat­tu­jen asun­to­jen si­sus­ta­mi­ses­ta ovat vas­tan­neet rau­ma­lai­set kol­man­nen sek­to­rin jär­jes­töt.

Ih­me­tys­tä on he­rät­tä­nyt se, et­tä hy­vin­voin­ti­a­lu­eel­ta on otet­tu suo­raan yh­teyt­tä pai­kal­li­siin elin­tar­vi­ke­tuot­ta­jiin ja pyy­det­ty lah­joit­ta­maan hoi­ta­jien jää­kaap­pei­hin ruo­kaa.

Kir­jeen lä­het­tä­mi­ses­sä on si­kä­li­kin ir­vok­kai­ta piir­tei­tä, et­tä Sa­ta­kun­nas­sa toi­mi­vat alu­eel­li­set elin­tar­vi­ke­tuot­ta­jat on jä­tet­ty käy­tän­nös­sä ulos kil­pai­lu­tuk­ses­ta. Näin sik­si, et­tä kil­pai­lu­tus on siir­ret­ty val­ta­kun­nal­li­sel­le ta­sol­le kun­tien omis­ta­mal­le Han­sel-yh­ti­öl­le. Yh­tiö pal­ve­lee han­kin­ta-asi­ois­sa koko jul­kis­ta hal­lin­toa. Pai­kal­li­sil­la alan yri­tyk­sil­lä ei juu­ri ole mah­dol­li­suut­ta vas­ta­ta val­ta­kun­nan ta­son tar­jouk­siin. Rat­kai­sua pi­de­tään pai­kal­li­sia alan yri­tyk­siä syr­ji­vä­nä.

Sa­ta­kun­nan Vii­kon saa­mien tie­to­jen mu­kaan ruo­ka-apuun on vas­tat­tu myön­tei­ses­ti ja jää­kaa­pit on saa­tu täy­tet­tyä.

Rau­mal­la kol­man­nen sek­to­rin jär­jes­töt saa­vat toi­mis­taan kii­tos­ta. Ne ovat ol­leet in­nol­la mu­ka­na ka­lus­ta­mas­sa tu­le­vien hoi­ta­jien asun­to­ja, ei­kä täs­sä toi­min­nas­sa ole moit­teen si­jaa mil­tään osin. Päin­vas­toin.

Eri­kois­ta vain on tuo hy­vin­voin­ti­a­lu­een suo­ra kon­tak­ti yri­tyk­siin. Tie­toa ei ole sii­tä, mil­lä or­ga­ni­saa­ti­on ta­sol­la pää­tös on teh­ty ja ket­kä sii­tä ovat vas­tuus­sa.

Vai­kut­ti­me­na ker­juu­kir­jee­seen on ol­lut raha. Täl­lai­siin hank­kei­siin ei ole va­rat­tu hy­vin­voin­ti­a­lu­eel­ta saa­dun tie­don mu­kaan eu­ro­a­kaan. Sik­si on jou­dut­tu käyt­tä­mään luo­via kei­no­ja.

Asia on he­rät­tä­nyt esi­mer­kik­si Rau­man val­tuus­to­ryh­mis­sä kes­kus­te­lua. Joi­den­kin val­tuu­tet­tu­jen mie­les­tä asi­as­ta ei pi­täi­si hiis­kua ul­ko­puo­li­sil­le ja rat­kai­sun kri­ti­soi­mi­nen on he­rät­tä­nyt pa­hen­nus­ta.

Ai­he vai­kut­taa aral­ta myös hy­vin­voin­ti­a­lu­eel­la. Lu­kuis­ten yh­tey­de­not­to­jen jäl­keen vas­tuu­ta­ho­ja ei ole on­nis­tut­tu ta­voit­ta­maan ja pa­hoi­tel­laan, et­tä vies­tin­tä­pääl­lik­kö on tä­män vii­kon lo­mal­la.

Kaik­ki haas­tat­te­lu­pyyn­nöt kul­ke­vat vies­tin­nän kaut­ta.