Sa­ta­kun­nan Hy­vin­voin­ti­a­lu­eel­la neu­vo­lat al­ka­vat ja­kaa al­le 3-vuo­ti­ail­le so­vel­tu­via jo­di­tab­b­let­te­ja huh­ti­kuus­ta läh­tien.

So­si­aa­li- ja ter­veys­mi­nis­te­riö on päi­vit­tä­nyt oh­jeen lää­ke­jo­din käy­tös­tä sä­tei­ly­vaa­ra­ti­lan­tees­sa. Oh­jees­sa suo­si­tel­laan oma­eh­tois­ta va­rau­tu­mis­ta mah­dol­li­siin vaa­ra­ti­lan­tei­siin hank­ki­mal­la jo­di­tab­let­te­ja. Oh­jeen mu­kaan jul­ki­nen ter­vey­den­huol­to vas­taa al­le 3-vuo­tail­le so­vel­tu­vien jo­di­tab­let­tien ja­ke­lus­ta.

Sa­ta­kun­nan hy­vin­voin­ti­a­lu­eel­la al­le 3-vuo­ti­ai­den jo­di­tab­let­tien ja­ke­lu ta­pah­tuu nor­maa­lin neu­vo­la­käyn­nin yh­tey­des­sä. Li­säk­si äi­tiys­neu­vo­las­sa ja­e­taan al­le 3-vuo­ti­ail­le so­vel­tu­va jo­di­tab­let­ti ras­kaa­na ole­vil­le syn­ty­vää las­ta var­ten. Jo­di­tab­let­tien ja­ke­lu aloi­te­taan huh­ti­kuus­sa.

Al­le 3-vuo­ti­ail­le tar­koi­te­tut jo­di­tab­le­tit ja­e­taan ko­tiin neu­vo­las­sa, kos­ka ap­tee­keis­sa ei ole täl­lä het­kel­lä myyn­nis­sä al­le 3-vuo­ti­ai­den las­ten an­nos­te­luun so­vel­tu­vaa ka­lium­jo­di­din vah­vuut­ta. Jo­di­tab­let­tien mu­ka­na an­ne­taan tar­kat käyt­tö­oh­jeet ja nii­tä säi­ly­te­tään ko­to­na va­ra­toi­me­na.

Jo­di­tab­let­ti käy­te­tään vain, jos pe­las­tus­vi­ra­no­mai­nen niin mää­rää. Pe­las­tus­vi­ra­no­mai­nen lä­het­tää vaa­ra­tie­dot­teen, jos toi­miin on syy­tä ryh­tyä. Sä­tei­ly­vaa­ra­ti­lan­tees­sa suo­jau­tu­mi­nen si­säl­le on en­si­si­jai­nen toi­mi. Jo­di­tab­let­tien ot­ta­mi­nen on tois­si­jai­nen tu­ki­toi­mi.