Mark­ku Uha­ri / STT

Pre­si­dent­ti Sau­li Nii­nis­tö aloit­taa tä­nään kak­si­päi­väi­sen vi­ral­li­sen vie­rai­lun­sa Sak­saan. Myös Nii­nis­tön puo­li­so Jen­ni Hau­kio osal­lis­tuu vie­rai­lul­le.

Nii­nis­tö muun mu­as­sa kes­kus­te­lee tä­nään Sak­san liit­top­re­si­dent­ti Frank-Wal­ter Stein­mei­e­rin kans­sa tä­män vir­ka-asun­nol­la Bon­nis­sa. Pu­hee­nai­hei­na ovat ta­sa­val­lan pre­si­den­tin kans­li­an mu­kaan muun mu­as­sa Suo­men ja Sak­san suh­teet sekä Eu­roo­pan tur­val­li­suus.

Kes­kus­te­lui­den li­säk­si oh­jel­maan kuu­luu vie­rai­lu Bon­nin van­has­sa­kau­pun­gis­sa ja pre­si­dent­ti Stein­mei­e­rin ja tä­män puo­li­son El­ke Büden­ben­de­rin isän­nöi­mä il­lal­li­nen.

Tors­tai­na Nii­nis­tön oh­jel­maan kuu­luu muun mu­as­sa vie­rai­lu Sak­san puo­lus­tus­mi­nis­te­ri­ös­sä, jos­sa hä­nen on mää­rä tu­tus­tua ta­sa­val­lan pre­si­den­tin kans­li­an mu­kaan mo­der­nei­hin puo­lus­tus­tek­no­lo­gi­oi­hin.

Pre­si­dent­tien puo­li­soil­la on myös oma vie­rai­luoh­jel­mas­sa. Hau­ki­on on mää­rä vie­rail­la Büden­ben­de­rin kans­sa YK:n il­mas­to­so­pi­muk­sen sih­tee­ris­tös­sä.

Pre­si­dent­ti­pa­rien on myös mää­rä vie­rail­la Un­ke­lin van­has­sa­kau­pun­gis­sa.

Pre­si­dent­tiu­rien­sa ai­ka­na Stein­mei­er ja Nii­nis­tö ovat ta­van­neet toi­si­aan usei­ta ker­to­ja. Stein­mei­er vie­rai­li Suo­mes­sa en­sim­mäi­sen ker­ran liit­top­re­si­dent­ti­nä vuon­na 2018, ja vuot­ta ai­em­min Nii­nis­tö oli hä­nen vie­raa­naan Sak­sas­sa.

Vii­mek­si Stein­mei­er vie­rai­li Suo­mes­sa vuon­na 2022. Nii­nis­tö on vii­mek­si käy­nyt Sak­sas­sa osal­lis­tu­es­saan Münche­nin tur­val­li­suus­kon­fe­rens­siin vii­me hel­mi­kuus­sa.