Huo­neis­to­kes­kus sel­vit­ti suo­ma­lais­ten asu­mis­toi­veet. Tut­ki­mus osoit­ti, et­tä useim­mat asun­non os­ta­jat ha­lu­a­vat sa­man­lai­sia omi­nai­suuk­sia ko­deil­taan oli­vat­pa he en­si­a­sun­non os­ta­jia, li­sä­ti­laa tar­vit­se­via per­hei­tä tai pie­nem­pään asun­toon muut­ta­via sink­ku­ja tai pa­ris­kun­tia.

– Tut­ki­muk­sen mu­kaan suo­ma­lai­set kai­paa­vat koh­tuu­ko­koi­sia asun­to­ja. Toi­ve­a­sun­non koko si­joit­tuu 60 ja 90 ne­li­ö­met­rin vä­liin. Ker­ros- ja ri­vi­ta­lo­a­sun­nois­ta ha­e­taan en­si­si­jai­ses­ti kol­mi­oi­ta tai ti­la­via kak­si­oi­ta. Kiin­nos­tus pie­nem­piin kak­si­oi­hin on py­sy­nyt en­nal­laan en­si­a­sun­no­nos­ta­jien ja yk­si­na­su­jien kes­kuu­des­sa, mut­ta yk­si­öi­den suo­sio sen si­jaan on las­ke­nut etä­töi­den myö­tä. Oma­ko­ti­ta­loa tu­le­va­na asun­to­naan har­kit­se­vat et­si­vät en­si­si­jai­ses­ti ta­lo­ja, jois­sa on 3-4 ma­kuu­huo­net­ta, Huo­neis­to­kes­kuk­sen lii­ke­toi­min­ta­joh­ta­ja Ma­ri­na Sa­le­nius ker­too.

Ylei­sim­mät syyt asun­non­vaih­toon ovat halu pa­ran­taa asu­mi­sen ta­soa sekä per­he­ti­lan­teen vuok­si muut­tu­nut asun­to­tar­ve. En­si­si­jai­ses­ti ha­e­taan ker­ros­ta­lo­a­sun­to­ja, joi­ta uu­dek­si asun­nok­seen kaa­vai­lee noin puo­let asun­non­vaih­ta­jis­ta ai­na en­si­a­sun­non os­ta­jis­ta elä­ke­läi­siin. Oma­ko­ti­ta­lo­a­su­mi­ses­ta haa­vei­le­vat eri­tyi­ses­ti li­sä­ti­laa tar­vit­se­vat lap­si­per­heet, rivi- ja pa­ri­ta­lo­a­su­mi­nen puo­les­taan kiin­nos­taa enem­män en­si­a­sun­non os­ta­jia ja pie­nem­pää asun­toa et­si­viä asun­non­vaih­ta­jia.

Asun­non ikä ei ole mer­kit­tä­vä te­ki­jä toi­ve­a­sun­non va­lin­nas­sa, vaik­ka noin 40 pro­sent­tia asun­non­vaih­ta­jis­ta et­sii­kin en­si­si­jai­ses­ti mak­si­mis­saan 10 vuot­ta van­haa kiin­teis­töä. Asun­non ikää tär­ke­äm­mäk­si kri­tee­rik­si nou­si ny­ky­ai­kai­nen keit­tiö ja kyl­py­huo­ne. Asun­non­vaih­ta­jat ei­vät ole pää­sään­töi­ses­ti kiin­nos­tu­nei­ta re­mont­ti­kun­toi­sis­ta asun­nois­ta. Vas­taa­jis­ta n. 90 pro­sent­tia et­sii täy­sin re­mon­toi­tua tai pien­tä pin­ta­re­mont­tia vaa­ti­vaa asun­toa.

Tär­keim­mät asui­nym­pä­ris­tön omi­nai­suuk­siin liit­ty­vät toi­veet ovat asui­na­lu­een rau­hal­li­suus ja siis­teys, hyvä mai­ne sekä luon­non lä­hei­syys.

– Asui­nym­pä­ris­tön rau­hal­li­suu­den ja siis­tey­den ar­vi­oi erit­täin tai mel­ko tär­ke­äk­si yli 80 pro­sent­tia suo­ma­lai­sis­ta, hy­vän mai­neen 65 ja luon­non lä­hei­syy­den 60 pro­sent­tia vas­taa­jis­ta, Sa­le­nius sa­noo.

Pal­ve­lui­den osal­ta asui­na­lu­eel­la toi­vo­taan ole­van päi­vit­täis­ta­va­ra­kaup­po­ja sekä hyvä jul­ki­nen lii­ken­ne. Ter­vey­den­huol­to­pal­ve­lui­den lä­hei­syys ko­ros­tuu vart­tu­neem­mil­la asun­non­vaih­ta­jil­la ja lap­si­per­heil­lä päi­vä­ko­tien ja kou­lu­jen lä­hei­syys.