Ilk­ka Hem­mi­lä / STT

Suo­mi lä­het­tää Uk­rai­naan muun mu­as­sa il­ma­tor­jun­ta-aseis­tus­ta ja am­pu­ma­tar­vik­kei­ta, ker­too puo­lus­tus­mi­nis­te­riö. Ky­sees­sä on 16. ase­a­pu­toi­mi­tus Uk­rai­naan, ja sen kor­vat­ta­va ar­vo on 109 mil­joo­naa eu­roa.

– Suo­mi jat­kaa Uk­rai­nan tu­ke­mis­ta, yh­des­sä kan­sain­vä­lis­ten kump­pa­niem­me kans­sa. Kaik­kien Suo­men Uk­rai­nal­le toi­mit­ta­mien puo­lus­tus­tar­vi­ke­a­pu­pa­ket­tien kor­vat­ta­va ar­vo on nyt 1,1 mil­jar­dia eu­roa, puo­lus­tus­mi­nis­te­ri Ant­ti Kaik­ko­nen (kesk.) sa­noo mi­nis­te­ri­ön tie­dot­tees­sa.

Pre­si­dent­ti Sau­li Nii­nis­tö päät­ti uu­des­ta apu­pa­ke­tis­ta tors­tai­na val­ti­o­neu­vos­ton esi­tyk­ses­tä. Suo­mi on toi­mit­ta­nut puo­lus­tus­tar­vik­kei­ta Ve­nä­jän hyök­käyk­sen koh­teek­si jou­tu­neel­le Uk­rai­nal­le vii­me vuo­den hel­mi­kuus­ta al­ka­en. Apu­pa­ke­teis­ta on pää­tet­ty kes­ki­mää­rin ker­ran kuu­kau­des­sa.

Puo­lus­tus­mi­nis­te­riö sel­vit­ti vaa­lien al­la oi­keus­kans­le­ril­ta, voi­ko toi­mi­tus­mi­nis­te­ris­tö val­mis­tel­la uut­ta puo­lus­tu­sa­pua Uk­rai­nal­le en­nen kuin uu­si hal­li­tus on saa­tu muo­dos­tet­tua. Oi­keus­kans­le­ri Tuo­mas Pöys­ti kom­men­toi tuol­loin STT:lle, et­tä kyse on jo teh­dyn si­tou­muk­sen jat­ka­mi­ses­ta.

Suo­men ai­em­man lin­jan mu­kai­ses­ti avun tar­kem­paa si­säl­töä, toi­mi­tus­ta­paa tai ai­ka­tau­lua ei ker­ro­ta jul­ki­suu­teen.

Uk­rai­nan pre­si­dent­ti Vo­lo­dy­myr Ze­lens­kyi kiit­ti Suo­mea uu­des­ta ase­a­pu­pa­ke­tis­ta il­lal­la Twit­te­ris­sä jul­kai­se­mas­saan vies­tis­sä.

Hän kiit­ti tvii­tis­sään erik­seen myös pre­si­dent­ti Nii­nis­töä Hel­sin­gis­sä teh­ty­jen so­pi­mus­ten "ri­pe­äs­tä toi­meen­pa­nos­ta".

Ze­lens­kyin mu­kaan Suo­men puo­lus­tu­sa­pu­pa­ket­tia, joka si­säl­tää il­ma­tor­jun­ta-aseis­tus­ta ja am­pu­ma­tar­vik­kei­ta, tar­vi­taan ki­pe­äs­ti rin­ta­mal­la Ve­nä­jän hyök­käys­so­das­sa Uk­rai­nas­sa.