Maa­rit Kaut­to

Ar­vi­oi­den mu­kaan koko maas­sa käy­te­tään vuo­sit­tain jopa 1,3 mil­joo­naa ton­nia kal­li­os­ta lou­hit­tua ki­vi­ai­nes­ta liuk­kau­de­nes­toon tal­vi­sin. Suu­rin osa käy­te­tys­tä hie­koi­tus­se­pe­lis­tä vie­dään lu­men­vas­taa­not­to­pai­koil­le tai työ­maa­koh­tei­siin. Sitä voi­daan hyö­dyn­tää myös van­ho­jen kaa­to­paik­ko­jen täy­töis­sä, lii­ken­teen me­lu­val­leis­sa tai kun­toi­lu­reit­tien ra­ken­nu­sai­nee­na. Se edel­lyt­tää kui­ten­kin, et­tei ke­rä­tys­sä hie­koi­tus­se­pe­lis­sä ole lii­kaa epä­puh­tauk­sia.

Hie­koi­tus­se­pe­li on ym­pä­ris­tön kan­nal­ta jät­tei­den kä­sit­te­le­mi­sen vil­li kort­ti, sil­lä sen hyö­dyn­tä­mi­nen esi­mer­kik­si maa­ra­ken­ta­mi­ses­sa edel­lyt­tää ym­pä­ris­tö­lu­paa. Po­ris­sa hie­koi­tus­se­pe­liä le­vi­te­tään ka­duil­le ja teil­le kym­me­niä tu­han­sia ton­ne­ja tal­ven ai­ka­na. Käy­tet­ty se­pe­li pää­tyy suu­rim­mak­si osak­si Han­gas­suol­le maa­kaa­to­pai­kan vii­meis­te­lyyn ja pie­ni osa hyö­dyn­ne­tään muun mu­as­sa pu­ru­ra­to­jen poh­ja­na en­nen pu­run le­vit­tä­mis­tä tai ka­tu­jen kun­nos­ta­mi­ses­sa poh­ja­ma­te­ri­aa­li­na.

Käy­tet­tyä hie­koi­tus­se­pe­liä va­ras­toi­daan Raa­ti­mie­hen­luo­toon lu­men­vas­taa­not­to­pai­kal­le, jos­ta sitä sit­ten kul­je­te­taan Han­gas­suol­le.

– Täl­lä het­kel­lä uu­den se­pe­lin te­ke­mi­nen on hal­vem­paa kuin käy­te­tyn se­pe­lin puh­dis­ta­mi­nen. On­gel­ma­na ovat epä­puh­tau­det. Käy­tet­ty hie­koi­tus­se­pe­li si­säl­tää hai­tal­li­sia ai­nei­ta, ku­ten suo­laa, bi­tu­mia ja pa­ko­kaa­su­jen saas­tei­ta. Se­pe­lin puh­dis­ta­mi­ses­sa tar­vi­taan eri­tyis­lait­tei­ta, joi­ta Po­rin kau­pun­gil­la ei ole, ei­kä ole ihan lä­hi­vuo­si­na tar­koi­tus hank­ki­a­kaan.

– Sitä pait­si se­pe­li me­net­tää tal­ven ai­ka­na te­rän­sä, kun au­to­jen ja mui­den kul­ku­pe­lien ren­kaat jau­ha­vat ja pyö­ris­tä­vät sitä. Ker­taal­leen käy­tet­ty se­pe­li ei ole enää seu­raa­va­na tal­ve­na niin te­ho­kas­ta kuin uu­si, tie­mes­ta­ri Jyr­ki Kar­tas­ten­pää ker­too.

  Kadulta siivottu sepeli kuljetetaan välivarastoon Raatimiehenluotoon lumenvastaanottopaikalle ja sieltä Hangassuolle.

Kadulta siivottu sepeli kuljetetaan välivarastoon Raatimiehenluotoon lumenvastaanottopaikalle ja sieltä Hangassuolle.

Po­ris­sa hie­koi­tus­se­pe­lin sii­vo­a­mis­ta ka­duil­ta on kau­pun­gin toi­mes­ta jo aloi­tel­tu. Jyr­ki Kar­tas­ten­pään mu­kaan täy­del­lä te­hol­la pääs­tään toi­miin vas­ta, kun yö­pak­ka­sia ei enää ole. Tänä vuon­na sii­vou­su­rak­ka on­kin mel­koi­nen, sil­lä hie­koi­tus­se­pe­liä on le­vi­tet­ty tal­ven ai­ka­na ka­duil­le enem­män kuin vuo­siin. Puh­dis­tus­työ teh­dään ta­lou­del­li­sis­ta syis­tä kau­pun­gin oma­na työ­nä, ku­ten vii­me tal­ve­na­kin.

– Olem­me teh­neet pää­tök­sen, et­tä ura­koit­si­joi­ta ei käy­te­tä. Näin saa­vu­te­taan noin 100 000 eu­ron sääs­töt. Oma­na työ­nä te­ke­mi­nen hie­man pi­den­tää puh­dis­tu­sai­kaa ja toi­vom­me­kin kau­pun­ki­lai­sil­ta kär­si­väl­li­syyt­tä. Niin no­pe­as­ti toi­mim­me kuin säät ja re­surs­sit sal­li­vat.

Työt pää­si­vät jo hie­man al­kuun vii­me vii­kon kes­ki­viik­ko­na, kun Po­rin kaup­pa­to­ri sii­vot­tiin hie­koi­tus­se­pe­lis­tä.

– Niin kau­an kuin yö­pak­ka­set jat­ku­vat, teem­me sii­vous­työ­tä il­ta­päi­vi­sin, jos keli muu­toin sal­lii. Aloi­tam­me ke­vy­en­lii­ken­teen väy­lis­tä ja vilk­kas­lii­ken­tei­sim­mis­tä teis­tä. Täl­lä het­kel­lä näyt­tää sil­tä, et­tä voi hy­vin­kin ol­la tou­ko­kuun lop­pu­puo­li en­nen kuin kaik­ki se­pe­li on kau­pun­gin ka­duil­ta sii­vot­tu pois, Kar­tas­ten­pää miet­tii.

Jau­hau­tu­nees­ta hie­koi­tus­se­pe­lis­tä ja tie­suo­las­ta pää­o­sin koos­tu­va ka­tu­pö­ly on jo­ka­ke­väi­nen on­gel­ma kau­pun­gis­sa asu­jil­le ja eri­tyi­ses­ti ast­maa­ti­koil­le ja muil­le hen­gi­tys­tie­sai­rauk­sis­ta kär­si­vil­le. Po­rin ym­pä­ris­tö- ja ter­veys­val­von­ta­yk­si­kön mit­tau­sin­si­nöö­ri Jari La­ger­roos ker­too, et­tä tä­män tal­ven kul­ku en­na­koi vai­ke­aa ka­tu­pö­ly­ke­vät­tä.

– Hie­koi­tus­se­pe­liä on jou­dut­tu le­vit­tä­mään sel­väs­ti enem­män kuin esi­mer­kik­si vii­me tal­ve­na. Yö­pak­ka­set pi­tä­vät maan kui­va­na ja nas­ta­ren­kaat jau­ha­vat se­pe­liä hie­nok­si. Edel­lis­lau­an­tai­na ka­tu­pö­ly­mää­rät läh­ti­vät nou­suun ja nyt on va­li­tet­ta­vas­ti hy­vin pö­lyis­tä. Vii­me vii­kon lo­pul­la tul­leet sa­teet hel­pot­ti­vat ti­lan­net­ta vain het­kel­li­ses­ti, La­ger­roos sum­maa.

La­ger­roo­sin mu­kaan ka­tu­pö­lyä on nyt sen ver­ran run­saas­ti, et­tä se ai­heut­taa oi­rei­ta niil­le­kin, joil­la ei ole hen­gi­ty­se­lin­sai­raut­ta.

– Kur­kun kir­ve­lyä ja ai­vas­te­lua var­mas­ti esiin­tyy val­ta­o­sal­la kau­pun­ki­lai­sis­ta. Il­man­laa­tu on tyy­pil­li­ses­ti huo­noim­mil­laan aa­mu seit­se­män ja yh­dek­sän sekä il­ta­päi­vä nel­jän ja seit­se­män vä­lil­lä. Kau­pun­ki­lai­set voi­vat seu­ra­ta il­man­laa­dun ti­lan­net­ta Il­ma­tie­teen­lai­tok­sen verk­ko­si­vuil­ta, mis­sä il­man­laa­tu­tie­dot ker­ro­taan mit­taus­paik­ka­koh­tai­ses­ti. Po­ris­sa mit­taus­paik­ka si­jait­see Paa­na­ke­don­ka­dul­la.

La­ger­roos toi­voo kau­pun­ki­lai­sil­ta kär­si­väl­li­syyt­tä, sil­lä ka­tu­jen puh­dis­ta­mi­seen ku­luu ai­kaa.

– Kun läh­tee kui­va­na päi­vä­nä ulos pyö­räil­len tai kä­vel­len, kan­nat­taa py­sy­tel­lä mah­dol­li­suuk­sien mu­kaan pois kaik­kein vil­kas­lii­ken­tei­sim­mil­tä alu­eil­ta, jois­sa pö­lyä len­tää eni­ten. Laa­duk­kaan mas­kin käy­tös­tä voi myös ol­la hiu­kan apua.

– Ja joku omal­ta pi­hal­taan tai ka­tu­a­lu­eel­taan hiek­ko­ja pois sii­vo­a­va ai­na kek­sii sen leh­ti­pu­hal­ti­men. Sitä ei mis­sään ni­mes­sä pidä käyt­tää. Leh­ti­pu­hal­lin nos­taa il­maan kaik­kein pie­nim­mät­kin hiuk­ka­set ja vain pa­hen­taa ti­lan­net­ta, La­ger­roos muis­tut­taa.

 Pölyävää sepeliä on Porin kaduilla tänä keväänä melkoisia määriä.

Pölyävää sepeliä on Porin kaduilla tänä keväänä melkoisia määriä.