Ma­ria Ros­vall / STT

Hel­sin­gin kä­rä­jä­oi­keu­des­sa al­kaa tä­nään oi­keu­den­käyn­ti ter­ro­ris­mi­ri­kos­syyt­tees­tä. Pa­ri­kymp­pis­tä Suo­mes­sa asu­vaa es­pan­ja­lais­mies­tä syy­te­tään kou­lut­tau­tu­mi­ses­ta ter­ro­ris­mi­ri­kok­sen te­ke­mis­tä var­ten.

Syyt­tä­jän mu­kaan kou­lut­tau­tu­mi­sen epäil­lään ol­leen oma­toi­mis­ta. Sii­nä hä­nen epäil­lään käyt­tä­neen hy­väk­seen tie­to­ver­kon vä­li­tyk­sel­lä han­kit­tua laa­jaa ää­ri-is­la­mis­tis­ta ai­neis­toa.

Syyt­tä­jän mu­kaan tut­kin­nas­sa ei tul­lut esil­le viit­tei­tä sii­tä, et­tä epäil­ty kou­lut­tau­tu­mi­nen oli eden­nyt konk­reet­ti­sen ter­ro­ri-is­kun val­mis­te­luun saak­ka.

Kes­kus­ri­kos­po­lii­si (KRP) ker­toi ai­em­min, et­tä mies oli hank­ki­nut ase- ja rä­jäh­de­op­pai­ta ää­ri-is­la­mis­tis­ta ma­te­ri­aa­lia ja­ka­vis­ta net­ti­ryh­mis­tä.

Po­lii­sin tie­to­jen mu­kaan mies oli myös il­mais­sut kiin­nos­tus­ta mat­kus­taa alu­eil­le, mis­sä ter­ro­ris­ti­jär­jes­töt vai­kut­ta­vat.

– Tut­kin­nas­sa on tul­lut il­mi, et­tä epäil­ty on muun mu­as­sa ol­lut kiin­nos­tu­nut läh­te­mään ul­ko­mail­le. Mitä mai­ta on ol­lut ky­sees­sä, sitä en täs­sä koh­taa avaa. Esi­tut­kin­nas­sa ei ole tul­lut il­mi esi­mer­kik­si rä­jäh­tei­den ra­ken­ta­mis­ta, tai et­tä hän oli­si tääl­lä ol­les­saan suun­ni­tel­lut jo­tain konk­reet­tis­ta, tut­kin­nan­joh­ta­ja Masi Puo­lak­ka ker­toi STT:lle, kun esi­tut­kin­ta val­mis­tui ai­em­min täs­sä kuus­sa.

Po­lii­si ot­ti es­pan­ja­lais­mie­hen kiin­ni jou­lu­kuus­sa. Ri­ko­se­päi­ly tuli il­mi Hel­sin­gin po­lii­si­lai­tok­sel­la tut­ki­tun toi­sen ta­pauk­sen yh­tey­des­sä.

Mies on kiis­tä­nyt syyl­lis­ty­neen­sä ri­kok­seen. Po­lii­sin mu­kaan mies on ker­to­nut et­si­neen­sä tie­toa ää­ri-is­la­mis­tis­ta asi­ois­ta omaan tie­don­ja­noon­sa.

Kou­lut­tau­tu­mi­ses­ta ter­ro­ris­mi­ri­kok­sen te­ke­mis­tä var­ten tuo­mi­taan sak­ko­ja tai enin­tään kol­me vuot­ta van­keut­ta.