An­ne Sa­lo­mä­ki / STT

Toi­meen­tu­lo­tu­kea saa­nei­den ko­ti­ta­louk­sien mää­rä vä­he­ni vii­me vuon­na vii­del­lä pro­sen­til­la edel­lis­vuo­des­ta, mut­ta tuen saa­jia on edel­leen pal­jon. Ter­vey­den ja hy­vin­voin­nin lai­tok­sen (THL) maa­nan­tai­na jul­kais­tun ti­las­to­ra­por­tin mu­kaan Suo­men vä­es­tös­tä rei­lut seit­se­män pro­sent­tia sai toi­meen­tu­lo­tu­kea vuon­na 2022.

Alai­käi­sis­tä yli yh­dek­sän pro­sent­tia asui toi­meen­tu­lo­tu­kea saa­vas­sa ko­ti­ta­lou­des­sa. Yli 18-vuo­ti­ais­sa osuus on al­le seit­se­män pro­sent­tia.

Ti­las­tos­ta sel­vi­ää, et­tä kaik­ki­aan toi­meen­tu­lo­tu­kea myön­net­tiin noin 274 000 ko­ti­ta­lou­del­le ja noin 400 000 hen­ki­löl­le. Noin kol­me nel­jän­nes­tä toi­meen­tu­lo­tu­en saa­jis­ta oli yk­sin asu­via, ja eri­tyi­ses­ti ti­las­tos­sa ko­ros­tu­vat yk­sin asu­vat mie­het.

Vaik­ka toi­meen­tu­lo­tu­kea saa­via ko­ti­ta­louk­sia oli vii­me vuon­na edel­lis­vuot­ta vä­hem­män, uu­sien toi­meen­tu­lo­tu­kea saa­vien ko­ti­ta­louk­sien mää­rä kas­voi va­jaal­la pa­ril­la pro­sen­til­la.

Toi­meen­tu­lo­tu­kea an­ne­taan sekä Ke­lan myön­tä­mä­nä pe­rus­toi­meen­tu­lo­tu­ke­na et­tä kun­tien myön­tä­mi­nä täy­den­tä­vä­nä ja eh­käi­se­vä­nä toi­meen­tu­lo­tu­ke­na. Las­ke­vas­ta tren­dis­tä poik­ke­si eh­käi­se­vä tuki, jota saa­nei­den yk­sin asu­vien mää­rä nou­si vii­me vuon­na.

– Nou­sua saat­taa se­lit­tää elin­kus­tan­nus­ten ja eri­tyi­ses­ti ener­gi­a­kus­tan­nus­ten no­pea kas­vu. Pie­ni­tu­loi­sil­la ja yk­sin asu­vil­la on ai­ka ra­jal­li­ses­ti pe­li­va­raa, kun kus­tan­nuk­set mer­kit­tä­väs­ti ja yl­lät­tä­en nou­se­vat, tut­ki­mus­pääl­lik­kö Pau­la Saik­ko­nen sa­noo tie­dot­tees­sa.

Eh­käi­se­väl­lä toi­meen­tu­lo­tu­el­la py­ri­tään eh­käi­se­mään syr­jäy­ty­mis­tä. Sitä voi­daan myön­tää esi­mer­kik­si yli­vel­kaan­tu­neil­le tai niil­le, joi­den ta­lou­del­li­nen ti­lan­ne on äkil­li­ses­ti hei­ken­ty­nyt.

Eu­ro­mää­räi­ses­ti eh­dot­to­mas­ti eni­ten mak­se­taan pe­rus­toi­meen­tu­lo­tu­kea, jota myön­net­tiin vii­me vuon­na yli 700 mil­joo­naa eu­roa. Täy­den­tä­vää toi­meen­tu­lo­tu­kea myön­net­tiin rei­lut 30 mil­joo­naa eu­roa ja eh­käi­se­vää yli 22 mil­joo­naa eu­roa.