Vii­vi Sal­mi­nen / STT

Pää­mi­nis­te­ri Juha Si­pi­lä (kesk.) ja elin­kei­no­mi­nis­te­ri Ol­li Rehn (kesk.) var­mis­ti­vat vuon­na 2015, et­tä vas­ten­tah­toi­nen For­tum pe­las­ti osak­kuu­del­laan Fen­no­voi­man, kir­joit­taa Il­ta­leh­den toi­mit­ta­ja Lau­ri Nur­mi tuo­rees­sa kir­jas­saan "Suo­men sa­lat­tu tie Na­toon".

– Elo­kuun 2015 al­ku­päi­vi­nä Si­pi­lä isän­nöi Ke­sä­ran­nas­sa sa­lais­ta ta­paa­mis­ta, jos­sa hän ja For­tu­min hal­li­tuk­sen pu­heen­joh­ta­ja Sari Bal­dauf so­pi­vat Ro­sa­to­min ydin­voi­ma­lan pe­las­ta­mi­ses­ta, Nur­mi kir­joit­taa.

Pai­kal­la oli kir­jan mu­kaan myös te­rä­syh­tiö Ou­to­kum­mun hal­li­tuk­sen pu­heen­joh­ta­ja Jor­ma Ol­li­la. Ou­to­kum­pu omis­ti Fen­no­voi­man osak­keis­ta yli kym­me­nen pro­sent­tia ja kas­vat­ti omis­tu­so­suut­taan.

Nur­mi kir­joit­taa, et­tä han­ke oli­si kaa­tu­nut, el­lei pää­mi­nis­te­ri oli­si pai­nos­ta­nut vas­ten­tah­toi­sen For­tu­min osak­kaak­si ve­nä­läis­voi­ma­laan. Si­pi­lää tai Reh­niä ei ole haas­ta­tel­tu kir­jaan. STT ei ta­voit­ta­nut Si­pi­lää kom­men­toi­maan uu­den kir­jan väi­tet­tä.

Rehn sa­noo STT:lle, et­tei hä­nel­lä ole mi­tään uut­ta sa­not­ta­vaa Fen­no­voi­mas­ta ver­rat­tu­na sii­hen, mitä hän on useis­sa haas­tat­te­luis­sa ai­em­min sa­no­nut.

– Fen­no­voi­man ta­ri­na on sar­ja epä­on­ni­sia pää­tök­siä. Kan­nan osal­ta­ni vas­tuun pää­tök­sis­tä niil­tä osin, kun olen ol­lut nii­tä te­ke­mäs­sä. On it­ses­tään­sel­vää, et­tä han­ke piti kuo­pa­ta, kun Ve­nä­jä läh­ti voi­ma­po­li­tii­kan lin­jal­le.

Rehn sa­noo, et­tä hän jou­tui ke­vääl­lä 2015 tuo­ree­na ener­gia-asi­ois­ta vas­taa­va­na mi­nis­te­ri­nä nou­dat­ta­maan ener­gi­a­la­kia ja Ale­xan­der Stub­bin hal­li­tuk­sen esi­tyk­ses­tä jou­lu­kuus­sa 2014 teh­tyä pe­ri­aa­te­pää­tös­tä.

Hän sa­noo li­säk­si, et­tä For­tum teki it­se­näi­sen pää­tök­sen Fen­no­voi­ma-hank­kee­seen osal­lis­tu­mi­ses­ta.

Vuon­na 2015 Suo­mes­sa näh­tiin eri­koi­nen epi­so­di Fen­no­voi­man ydin­voi­ma­la­hank­kees­sa, kun han­ke oli vas­ta­tuu­les­sa. Edus­kun­ta oli aset­ta­nut hank­keen ko­ti­mai­sel­le omis­tuk­sel­le 60 pro­sen­tin ala­ra­jan, mikä tar­koit­ti sitä, et­tä Fen­no­voi­man ydin­voi­ma­hank­keel­ta vaa­dit­tiin yli 60 pro­sen­tin omis­tus­ta EU- tai Eta-mais­ta,

Ke­sä­kuun lo­pus­sa oli al­ka­nut näyt­tää sil­tä, et­tä eh­to ei täy­ty. Yh­täk­kiä uu­dek­si osak­kaak­si il­mes­tyi kro­a­ti­a­lai­nen Mig­rit So­lar­na Ener­gi­ja -yh­tiö, jos­ta ku­kaan ei ol­lut en­nen kuul­lut.

No­pe­as­ti pal­jas­tui, et­tä asi­al­la oli­vat bul­vaa­nit.

Työ- ja elin­kei­no­mi­nis­te­riö jul­kis­ti 16. hei­nä­kuu­ta 2015 odo­te­tun rat­kai­sun­sa, et­tei bul­vaa­ni kel­van­nut ko­ti­mai­sek­si, EU-maas­ta tu­le­vak­si, osak­kaak­si.

Lo­pul­ta For­tum il­moit­ti, et­tä se läh­tee mu­kaan 6,6 pro­sen­tin omis­tu­so­suu­del­la. Ko­ti­mai­suu­sas­te saa­tiin täy­tet­tyä.

Nur­mi on kä­si­tel­lyt Fen­no­voi­man ydin­voi­ma­la­han­ket­ta myös ai­em­mas­sa kir­jas­saan. Nur­men ja Mat­ti Mört­ti­sen vuon­na 2018 jul­kais­tu Sau­li Nii­nis­tö – Män­ty­nie­men her­ra -kir­ja ai­heut­ti selk­kauk­sen – tai pi­kem­min­kin sii­tä uu­ti­soin­ti. Nur­mi it­se kir­joit­ti vuon­na 2018 kir­jas­taan ju­tun Aa­mu­leh­teen. Ju­tun ot­si­kos­sa sa­no­taan, et­tä "Uu­tuus­kir­ja pal­jas­taa: Pre­si­dent­ti Nii­nis­tö ko­men­si For­tu­min Fen­no­voi­man osak­kaak­si, jot­ta ydin­voi­ma­la­han­ke to­teu­tui­si". Li­säk­si Nur­men kir­joit­ta­mas­sa ju­tus­sa sa­no­taan, et­tä "hal­li­tus pa­kot­ti Nii­nis­tön tah­don mu­kai­ses­ti For­tu­min osak­kaak­si suo­ma­lai­sel­le yh­teis­kun­nal­le tär­ke­ään hank­kee­seen". Vuon­na 2018 il­mes­ty­nees­sä Nur­men ja Mört­ti­sen kir­jas­sa asi­aa ei kui­ten­kaan esi­te­tä näin suo­raan.

Pre­si­dent­ti Nii­nis­tö kiis­ti pian vuon­na 2018 jul­kai­sun ju­tun jäl­keen muun mu­as­sa väit­teet sii­tä, et­tä oli­si pai­nos­ta­nut For­tu­mia osal­lis­tu­maan Py­hä­jo­en ydin­voi­ma­hank­kee­seen.

– Väi­te on kä­sit­tä­mä­tön. Sen tu­ek­si ei ole edes yri­tet­ty esit­tää yh­tään fak­taa. En ole mil­lään ta­val­la ol­lut vaa­ti­mas­sa For­tu­mia mu­kaan hank­kee­seen, Nii­nis­tö kir­joit­ti blo­gis­saan.

Myö­hem­min pre­si­dent­ti Nii­nis­tö sa­noi Tuo­mo Yli-Hut­tu­lan Pre­si­dent­ti ja por­va­ri­val­ta -kir­jas­sa, et­tä hän kes­kus­te­li asi­as­ta 15. ke­sä­kuu­ta 2015 Ve­nä­jän pre­si­dent­ti Vla­di­mir Pu­ti­nin kans­sa työ­vie­rai­lul­laan Mos­ko­vas­sa. Hän ker­too vä­lit­tä­neen­sä For­tu­min toi­vo­muk­ses­ta vies­tin Pu­ti­nil­le, et­tä For­tum ei läh­de mu­kaan Fen­no­voi­ma-hank­kee­seen il­man ve­si­voi­maa.

Li­säk­si Nii­nis­tö pu­hui Pu­ti­nin kans­sa pu­he­li­mes­sa 15. hei­nä­kuu­ta 2015.

– Sa­noin, et­tä For­tu­min mu­ka­na­o­lo on tär­ke­ää, kos­ka yh­ti­öl­lä on ydin­voi­ma­o­saa­mis­ta, mut­ta ne edel­lyt­tä­vät näi­tä ve­si­voi­ma­loi­ta. Pu­tin sa­noi, et­tei hän pa­ko­ta Gazp­ro­mia kaup­poi­hin ja yh­ti­öt jat­ka­koot neu­vot­te­lu­ja. Pu­tin oli to­den­nut myös, et­tei pai­nos­ta Gazp­ro­mia ali­hin­tai­seen myyn­tiin, Nii­nis­tö ker­too pu­he­lus­taan Pu­ti­nil­le.

Nii­nis­tö pai­not­taa Yli-Hut­tu­lan kir­jas­sa, et­tei hän ole hei­nä­kuus­sa 2015 käy­dyn pu­he­lun jäl­keen ol­lut asi­an kans­sa te­ke­mi­sis­sä.

Nur­mi sa­noo STT:n haas­tat­te­lus­sa, et­tä hä­nen kä­si­tyk­sen­sä Nii­nis­tön roo­lis­ta Fen­no­voi­man ydin­voi­ma­hank­kees­sa on muut­tu­nut. Hän sa­noo, et­tä kir­jan teon yh­tey­des­sä hän löy­si "puut­tu­van pa­la­sen" se­lit­tä­mään sitä, mik­si For­tum läh­ti Fen­no­voi­man ydin­voi­ma­la­hank­kee­seen, vaik­ka alun pe­rin yh­tiö oli il­moit­ta­nut pörs­si­tie­dot­teel­la, et­tä näin ei tule käy­mään.

– Puut­tu­va pa­la­nen on ol­lut se, et­tä mitä ih­met­tä on ta­pah­tu­nut. Ai­kai­sem­man tie­don va­los­sa on näyt­tä­nyt pe­rus­tel­lus­ti sil­tä, et­tä ta­sa­val­lan pre­si­den­til­lä on voi­nut ol­la täs­sä roo­li, mut­ta tä­män kir­jan te­ke­mi­sen yh­tey­des­sä olen saa­nut luo­tet­ta­vaa ja ko­ko­naan uut­ta tie­toa sii­tä, et­tä mitä ta­pah­tui, jot­ta For­tum läh­ti mu­kaan.

Nur­mi viit­taa sii­hen, et­tä hä­nen kir­jan­sa tie­to­jen mu­kaan omis­ta­ja­oh­jauk­ses­ta vas­tan­nut pää­mi­nis­te­ri Si­pi­lä oli kut­su­nut pää­mi­nis­te­rin vir­ka-asun­nol­le Ke­sä­ran­taan For­tu­min hal­li­tuk­sen sil­loi­sen pu­heen­joh­ta­jan Sari Bal­dau­fin ja pai­kal­la oli myös te­rä­syh­tiö Ou­to­kum­mun hal­li­tuk­sen pu­heen­joh­ta­ja Jor­ma Ol­lil­la.

– Täs­sä ta­paa­mi­ses­sa si­ne­töi­tiin se, et­tä Bal­dauf For­tu­min hal­li­tuk­sen pu­heen­joh­ta­ja­na an­toi For­tu­min toi­mi­val­le joh­dol­le, vaik­ka yh­ti­ön joh­to vas­tus­ti sitä, oh­jeet sii­tä, et­tä Fen­no­voi­ma pi­tää pe­las­taa, Nur­mi sa­noo.

Bal­dauf kiis­ti vuon­na 2018 STT:lle, et­tä Nii­nis­tö oli­si pai­nos­ta­nut yh­ti­ö­tä.

– Sa­ma­nai­kai­ses­ti on it­ses­tään sel­vää, et­tä yri­tyk­set te­ke­vät pää­tök­sen­sä it­se­näi­ses­ti, omis­ta läh­tö­koh­dis­taan käy­tet­tä­vis­sä ole­vaa tie­toa pe­rus­teel­li­ses­ti yh­ti­ön ja sen kaik­kien osak­kee­no­mis­ta­jien etua vas­taan pun­ni­ten, Bal­dauf vas­ta­si väit­tei­siin ul­ko­puo­li­ses­ta pai­nos­tuk­ses­ta.

Nur­men mu­kaan Fen­no­voi­man, Ro­sa­to­min ja For­tu­min ta­lou­del­li­sen yh­tey­den mer­ki­tys­tä ei ole syy­tä vä­hä­tel­lä, kun pe­ra­taan syi­tä, mik­si Suo­men Nato-jä­se­nyys ei saa­nut puo­lu­eil­ta laa­jaa kan­na­tus­ta Kri­min mie­hi­tyk­sen jäl­kei­si­nä vuo­si­na. Kri­min mie­hi­tys ta­pah­tui vuon­na 2014.

Nur­mi kir­joit­taa, et­tä Nato-ha­ke­muk­sen val­mis­te­lu oli­si häi­rin­nyt mil­jar­dien eu­ro­jen ar­voi­sen ener­gi­ayh­teis­työn su­ju­mis­ta – tai vä­hin­tään­kin se oli­si tuo­nut neu­vot­te­lui­hin ikä­vän tun­nel­man ja suo­ma­lai­sil­le pe­lon For­tu­min Ve­nä­jän-in­ves­toin­tien me­net­tä­mi­ses­tä.

Nur­men mu­kaan ener­gi­a­pe­li oli niin tu­le­nar­kaa, et­tei se kes­tä­nyt jul­ki­suu­den va­loa.

Rehn pai­not­taa STT:lle, et­tä min­kään­lais­ta yh­teyt­tä Fen­no­voi­man ydin­voi­ma­la­hank­keen ja Nato-jä­se­nyy­den kans­sa ei ole.

– Nur­mi väit­tää, et­tä Suo­men Nato-jä­se­nyysp­ro­ses­sil­la oli­si yh­teys. Mi­tään sel­lais­ta yh­teyt­tä ei ole. Si­pi­län hal­li­tuk­sen oh­jel­maan kir­joi­tet­tiin sel­keä Nato-op­tio ja val­mius tii­vis­tää yh­teis­työ­tä Na­ton ja Yh­dys­val­tain kans­sa. Ne kir­jat­tiin myös vuo­den 2016 ul­ko- ja tur­val­li­suus­po­liit­ti­seen se­lon­te­koon, jota olin te­ke­mäs­sä TP-Ut­van jä­se­ne­nä, Rehn sa­noo.

Reh­nin mu­kaan näin myös toi­mit­tiin ja Si­pi­län hal­li­tuk­sen ai­ka­na yh­teis­työ­tä Na­ton sekä kah­den­vä­lis­tä so­ti­laal­lis­ta yh­teis­työ­tä Yh­dys­val­tain kans­sa tii­vis­tet­tiin.

– Si­pi­län hal­li­tuk­sen mi­nis­te­ri­nä luon­nol­li­ses­ti nou­da­tin hal­li­tu­soh­jel­man mu­kais­ta Nato-lin­jaa eli op­tio Nato-jä­se­nyy­teen oli ole­mas­sa, vaik­ka hen­ki­lö­koh­tai­ses­ti olen ol­lut Nato-jä­se­nyy­den kan­nal­la jo 90-lu­vul­ta läh­tien, Rehn sa­noo.