An­nii­na Kor­pe­la, Ay­la Al­ba­y­rak, Han­nu Aal­to­nen / STT

Tur­kin is­tu­van pre­si­den­tin Re­cep Ta­yyip Er­do­ga­nin kan­nat­ta­jat läh­ti­vät sun­nun­tai-il­ta­na san­koin jou­koin ka­duil­le juh­li­maan Er­do­ga­nin voit­toa pre­si­den­tin­vaa­leis­sa.

Er­do­gan ju­lis­ti voit­ta­neen­sa vaa­lit, kun lä­hes kaik­ki ää­nis­tä oli las­ket­tu. Hän ker­toi ko­ti­seu­dul­laan Is­tan­bu­lis­sa hur­raa­vil­le kan­nat­ta­jil­leen hal­lit­se­van­sa maa­ta seu­raa­vat vii­si vuot­ta. Er­do­gan li­sä­si, et­tä kaik­ki maan 85 mil­joo­naa kan­sa­lais­ta ovat pre­si­den­tin­vaa­lien voit­ta­jia.

Tur­kin val­ti­ol­li­nen uu­tis­toi­mis­to Ana­do­lu vah­vis­ti Er­do­ga­nin voi­ton epä­vi­ral­li­ses­sa ään­ten­las­ken­nas­saan. Ana­do­lun mu­kaan Er­do­gan oli saa­mas­sa 52 pro­sen­tin ää­ni­saa­liin, kun ää­nis­tä oli las­ket­tu noin 99 pro­sent­tia. Op­po­si­ti­on eh­dok­kaan Ke­mal Ki­lic­da­rog­lun ää­ni­saa­lis oli jää­mäs­sä noin 48 pro­sent­tiin.

Er­do­ga­nin joh­to ka­pe­ni hie­man alus­ta­vis­ta tu­lok­sis­ta ään­ten­las­ken­nan ede­tes­sä sun­nun­tai-il­lan ai­ka­na.

Op­po­si­ti­o­mie­li­nen An­ka-uu­tis­si­vus­to näyt­ti Er­do­ga­nin joh­ta­van suu­rin piir­tein sa­moin pro­sent­ti­lu­ke­min. Pre­si­den­tin­vaa­lien toi­sen kier­rok­sen vi­ral­li­set tu­lok­set vah­vis­taa kes­kus­vaa­li­lau­ta­kun­ta YSK.

Vaa­li­lau­ta­kun­nan joh­ta­ja tun­nus­ti jo sun­nun­tai­na Er­do­ga­nin voit­ta­neen vaa­lit alus­ta­vien tu­los­ten pe­rus­teel­la.

– Alus­ta­vien tu­los­ten pe­rus­teel­la Re­cep Ta­yyip Er­do­gan on va­lit­tu pre­si­den­tik­si, YSK:n joh­ta­ja Ah­met Ye­ner ker­toi Ana­do­lu-uu­tis­toi­mis­ton mu­kaan.

Mo­net val­ti­o­joh­ta­jat ja pää­mi­nis­te­rit on­nit­te­li­vat sun­nun­tai­na Er­do­ga­nia pre­si­den­tin­vaa­lien voi­tos­ta. On­nit­te­li­joi­den jou­kos­sa oli­vat muun mu­as­sa Ve­nä­jän pre­si­dent­ti Vla­di­mir Pu­tin ja Un­ka­rin pää­mi­nis­te­ri Vik­tor Or­ban.

Vaa­lit siir­tyi­vät toi­sel­le kier­rok­sel­le, kun yk­si­kään eh­dok­kais­ta ei saa­nut vaa­dit­tua ää­nie­nem­mis­töä en­sim­mäi­sel­lä kier­rok­sel­la 14. tou­ko­kuu­ta.

En­sim­mäi­sel­lä kier­rok­sel­la Er­do­gan ke­rä­si mel­kein 50 pro­sent­tia ää­nis­tä, kun Ki­lic­da­rog­lu sai noin 45 pro­sent­tia ää­nis­tä. Tuol­loin kol­man­nek­si tul­lut turk­ki­lai­nen ää­ri­na­ti­o­na­lis­ti Si­nan Ogan aset­tui tu­ke­maan Er­do­ga­nia.

Is­tan­bu­lis­sa vai­mon­sa Emi­nen kans­sa ää­nes­tä­nyt Er­do­gan ke­hot­ti kan­sa­lai­sia ää­nes­tä­mään.

– Pyy­dän kan­sa­lai­sia saa­pu­maan uur­nil­le ja ää­nes­tä­mään il­man it­se­tyy­ty­väi­syyt­tä, pre­si­dent­ti neu­voi.

Is­tan­bu­lis­sa ää­nes­tä­nyt Emir Bil­gin, 24, nou­dat­ti Er­do­ga­nin ke­ho­tus­ta.

– Ai­on ää­nes­tää Er­do­ga­nia. Tois­ta hä­nen kal­tais­taan ei ole, Bil­gin sa­noi.

Vaa­li­huo­neis­tot sul­keu­tui­vat sun­nun­tai­na kel­lo 17.

Ai­na­kin kak­si vaa­li­vii­kol­la jul­kais­tua mie­li­pi­de­mit­taus­ta po­va­si Er­do­ga­nin voit­toa noin 53 pro­sen­til­la kai­kis­ta ää­nis­tä. Ki­lic­da­rog­lu jäi niis­sä noin 47 pro­sen­tin ää­ni­saa­lii­seen.

Mie­li­pi­de­mit­taus­ten tu­lok­siin ei täl­lä ker­taa kui­ten­kaan juu­ri luo­tet­tu, kos­ka ne en­nus­ti­vat Ki­lic­da­rog­lul­le vä­hin­tään­kin joh­to­a­se­maa en­sim­mäi­sel­lä kier­rok­sel­la – mut­ta kä­vi­kin päin­vas­toin.

En­sim­mäi­sen kier­rok­sen ään­ten­las­kus­sa ta­pah­tui pal­jon epä­sel­vyyk­siä ja mo­net puo­lu­eet vaa­ti­vat tu­los­ten tar­kis­ta­mis­ta alu­eit­tain. Op­po­si­tio myön­si kui­ten­kin jää­neen­sä jäl­keen Er­do­ga­nin ää­nis­tä ja vaa­lien siir­ty­vän toi­sel­le kier­rok­sel­le.

Nämä vaa­lit oli­vat yk­sin­ker­tai­sem­mat, kos­ka par­la­ment­ti­vaa­lit käy­tiin en­sim­mäi­sel­lä kier­rok­sel­la ei­kä pre­si­dent­tieh­dok­kai­ta ol­lu toi­sel­la kier­rok­sel­la kuin kak­si. Sik­si myös ään­ten­las­kun odo­tet­tiin ole­van no­pe­am­paa ja ai­heut­ta­van vä­hem­män rii­da­nai­het­ta.

Vaa­li­lau­ta­kun­nan mu­kaan sun­nun­tain vaa­lit su­jui­vat kai­ken kaik­ki­aan hy­vin ei­kä ää­nes­tyk­ses­sä nous­sut esiin epäi­lyk­siä vaa­li­vil­pis­tä. Asi­as­ta uu­ti­soi uu­tis­ka­na­va al-Ja­zee­ra.

Op­po­si­tio ja kan­sa­lais­jär­jes­töt jat­koi­vat vii­me met­reil­le as­ti va­paa­eh­tois­ten rek­ry­toi­mis­ta vaa­liu­ur­nil­le tark­kai­le­maan ää­nes­tys­tä ja ään­ten­las­ken­taa vaa­li­vil­pin pe­los­sa.

Vaa­lit käy­tiin täl­lä­kin ker­taa hy­vin epä­suh­tai­ses­sa ase­tel­mas­sa: Er­do­ga­nin hal­lin­to kont­rol­loi koko val­ti­on­ko­neis­toa vaa­li­lau­ta­kun­taa myö­ten sekä val­ta­o­saa Tur­kin me­di­as­ta.

Kam­pan­join­nis­saan Er­do­gan hyö­dyn­si yli­voi­mais­ta nä­ky­vyyt­tään. Hän kut­sui Ki­lic­da­rog­lun liit­tou­maa ter­ro­ris­teik­si ja sa­noi op­po­si­ti­oeh­dok­kaan va­lit­se­mi­sen tuo­van maa­han kaa­os­ta. Er­do­gan myös lu­pa­si li­sää ta­lou­del­li­sia tu­kia kan­sa­lai­sil­le, jot­ka kär­si­vät kor­ke­as­ta inf­laa­ti­os­ta.

Ki­lic­da­rog­lu muut­ti vaa­li­tak­tiik­kaan­sa ra­di­kaa­lis­ti en­sim­mäi­sen kier­rok­sen jäl­keen. "Tur­kin Gand­hik­si" ti­tu­lee­rat­tu Ki­lic­da­rog­lu luo­pui sy­dän­merk­kien te­ke­mi­ses­tä kä­sil­lään ja pu­heis­ta yh­teis­kun­ta­rau­has­ta. Sen si­jaan hän kiih­dyt­ti maa­han­muut­to­vas­tais­ta re­to­riik­kaa yrit­tä­en saa­da turk­ki­lais­na­ti­o­na­lis­tien tuen.

– Syy­ri­a­lais­ten on läh­det­tä­vä, ju­lis­ti­vat Ki­lic­da­rog­lun vii­mei­sim­mät vaa­li­mai­nok­set Is­tan­bu­lis­sa.

Tur­kis­sa on YK:n pa­ko­lais­jär­jes­tön mu­kaan lä­hes nel­jä mil­joo­naa pa­ko­lais­ta ja tur­va­pai­kan­ha­ki­jaa, jois­ta val­ta­o­sa on si­säl­lis­so­taa pa­en­nei­ta syy­ri­a­lai­sia. Ta­lous­vai­keuk­sien kas­va­es­sa turk­ki­lai­set yli puo­lu­e­ra­jo­jen ovat pi­tä­neet pa­ko­lai­sia osa­syyl­li­si­nä vai­keuk­siin­sa ja sa­no­vat tun­te­van­sa olon­sa tur­vat­to­mam­mak­si Tur­kis­sa.

Turk­ki­lai­sen ää­ri­na­ti­o­na­lis­tin Si­nan Oga­nin en­ti­nen liit­to­lai­nen ja Voit­to-puo­lu­een joh­ta­ja Umit Oz­dag, joka on pit­kään kam­pan­joi­nut pa­ko­lais­ten ko­ti­mai­hin­sa lä­het­tä­mi­sen puo­les­ta, aset­tui­kin Ki­lic­da­rog­lun puo­lel­le. Hän sopi Ki­lic­da­rog­lun kans­sa pa­ko­lais­ten pa­laut­ta­mi­ses­ta ko­ti­mai­hin­sa "vuo­den si­säl­lä".

He myös so­pi­vat, et­tä vaa­leil­la va­lit­tu­jen pai­kal­lis­joh­ta­jien ja -vi­ra­no­mais­ten ti­lal­le voi­daan jat­kos­sa­kin ni­mit­tää hal­lin­non aset­ta­mia vir­ka­hen­ki­löi­tä. Tätä me­ne­tel­mää Er­do­gan on käyt­tä­nyt eri­tyi­ses­ti kur­dien asut­ta­mis­sa maa­kun­nis­sa, jois­sa kur­di­kau­pun­gin­joh­ta­jia on vaih­det­tu ter­ro­ris­mi­syy­tök­siin ve­do­ten.

– Vas­tak­kain ei­vät enää ole kyyh­ky­nen ja hauk­ka, vaan vas­tak­kain on kak­si hauk­kaa, ku­vai­li po­li­tii­kan tut­ki­ja Em­re Er­do­gan Is­tan­bu­lin Bil­gi-yli­o­pis­tos­ta STT:lle ku­lu­neel­la vii­kol­la.

Kur­di­puo­lue HDP jat­koi turk­ki­lais­na­ti­o­na­lis­miin tur­vau­tu­mi­ses­ta huo­li­mat­ta Ki­lic­da­rog­lun tu­ke­mis­ta ja ke­hot­ti kan­nat­ta­ji­aan ää­nes­tä­mään Er­do­ga­nin pois vi­ras­ta, oli mikä oli.

– It­se us­kon Er­do­ga­nin voit­ta­van, mut­ta vie­lä asi­as­ta on myös epä­var­muut­ta, tut­ki­ja Em­re Er­do­gan li­sä­si.

---

Läh­tee­nä myös uu­tis­toi­mis­to AFP.