Ay­la Al­ba­y­rak, Art­tu Mä­ke­lä / STT

Tur­kin par­la­ment­ti on ra­ti­fi­oi­nut Suo­men Nato-jä­se­nyy­den ää­nin 276–0. STT seu­ra­si ää­nes­tys­tä par­la­men­tin oman te­le­vi­si­o­ka­na­van suo­ras­ta lä­he­tyk­ses­tä.

Tä­män jäl­keen par­la­men­tin pää­tös ete­nee Tur­kin pre­si­den­tin Re­cep Ta­yyip Er­do­ga­nin hy­väk­syt­tä­väk­si.

Kun kaik­ki maat ovat hy­väk­sy­neet Suo­men jä­se­nyy­den, Na­ton pää­sih­tee­ri Jens Stol­ten­berg kut­suu Suo­men jä­se­nek­si, min­kä jäl­keen Suo­men liit­ty­mi­sa­si­a­kir­jat tal­le­te­taan Yh­dys­val­tain ul­ko­mi­nis­te­ri­öön Was­hing­to­nis­sa.

Na­ti­o­na­lis­ti­sen Iyi-op­po­si­ti­o­puo­lu­een kan­sa­ne­dus­ta­ja Ah­met Ka­mil Ero­zan toi­vot­ti avaus­pu­heen­vuo­ros­saan Suo­men ter­ve­tul­leek­si "Nato-per­hee­seen".

Par­la­men­tin is­tun­nos­ta on odo­tet­tu koko päi­vän Suo­men jä­se­nyy­den ra­ti­fi­oin­tia. Turk­ki­lai­set kan­sa­ne­dus­ta­jat kes­keyt­ti­vät use­an tun­nin ma­ra­to­nis­tun­ton­sa il­lal­lis­tau­on ajak­si, jol­loin paas­ton­neet kan­sa­ne­dus­ta­jat pää­si­vät syö­mään ja juo­maan en­sim­mäis­tä ker­taa koko päi­vän ai­ka­na. Me­neil­lään on mus­li­mien ra­ma­dan-paas­to­kuu­kau­si, joka vai­kut­taa myös par­la­men­tin ai­ka­tau­lui­hin.

Suo­men Nato-jä­se­nyy­den ra­ti­fi­oin­ti oli mer­kit­ty par­la­men­tin päi­vä­oh­jel­maan kol­man­nek­si yli sa­dan muun asi­an jou­kos­sa.

Tie­dot kä­sit­te­lyn ai­ka­tau­lus­ta vaih­te­li­vat eri läh­tei­den pe­rus­teel­la pit­kin päi­vää. Odo­tuk­sis­sa kui­ten­kin oli, et­tä ra­ti­fi­oin­ti­ää­nes­tys voi­tai­siin saa­da hoi­det­tua vie­lä il­lan ai­ka­na. Tur­kin par­la­men­til­ta on odo­tet­tu sel­vää myön­teis­tä pää­tös­tä Suo­men Nato-jä­se­nyy­des­tä.

Tur­kin pre­si­dent­ti Re­cep Ta­yyip Er­do­gan il­moit­ti tois­sa vii­kol­la Tur­kin hy­väk­sy­vän Suo­men jä­se­nyy­den, kun pre­si­dent­ti Sau­li Nii­nis­tö vie­rai­li hä­nen luo­naan pää­kau­pun­gis­sa An­ka­ras­sa. Kyl­lä-ään­tä odo­tet­tiin Er­do­ga­nin joh­ta­man AK-val­ta­puo­lu­een (AKP) kan­sa­ne­dus­ta­jil­ta, AKP:n liit­to­lai­sen turk­ki­lais­na­ti­o­na­lis­ti­puo­lue MHP:n kan­sa­ne­dus­ta­jil­ta sekä val­ta­o­sal­ta op­po­si­ti­on edus­ta­jis­ta.

Tur­kin par­la­men­tin epä­ta­val­li­sen pit­kä asi­a­lis­ta ja kii­rei­set kä­sit­te­lyt joh­tu­vat lä­hes­ty­vis­tä par­la­ment­ti- ja pre­si­den­tin­vaa­leis­ta. Er­do­ga­nin ja AKP:n val­ta­kau­den jat­ku­mi­sen kan­nal­ta rat­kai­se­van tär­ke­ät vaa­lit jär­jes­te­tään 14. tou­ko­kuu­ta.

Tur­kin par­la­men­tin pää­tös Suo­men Nato-jä­se­nyy­des­tä ete­nee vie­lä pre­si­dent­ti Er­do­ga­nin pöy­däl­le hy­väk­syt­tä­väk­si. Er­do­gan on ha­lun­nut Suo­men jä­se­nyy­den ra­ti­fi­oi­ta­van en­nen Tur­kin rat­kai­se­via vaa­le­ja.

Hän on kui­ten­kin tois­ta­nut use­am­man ker­ran, et­tei Turk­ki ole val­mis hy­väk­sy­mään Ruot­sin Nato-jä­se­nyyt­tä, kos­ka Ruot­si ei Tur­kin mie­les­tä ole täyt­tä­nyt vel­voit­tei­taan jois­ta Turk­ki, Suo­mi ja Ruot­si so­pi­vat vii­me vuon­na. Sen si­jaan Turk­ki an­toi tam­mi­kuus­sa ym­mär­tää, et­tei Suo­men kans­sa ol­lut "on­gel­mia", ja ke­hot­ti Suo­men ja Ruot­sin erot­ta­maan jä­se­nyysp­ro­ses­sin­sa toi­sis­taan, jot­ta Turk­ki voi­si hy­väk­syä Suo­men Na­toon.

Ruot­sia Turk­ki on syyt­tä­nyt lii­an lep­sus­ta suh­tau­tu­mi­ses­ta Tur­kin ter­ro­ris­mi­huo­liin ja vies­tit­tä­nyt odot­ta­van­sa ai­na­kin ke­sä­kuun al­kuun, jol­loin Ruot­sin uu­si ter­ro­ris­min­vas­tai­nen laki tu­lee voi­maan.

Er­do­ga­nin mu­kaan Ruot­si ei ole ot­ta­nut myön­tei­siä as­ke­lei­ta ter­ro­ris­mis­ta syy­tet­ty­jen luo­vut­ta­mi­sek­si, vii­ta­ten aseel­li­sen kur­di­jär­jes­tö PKK:n sekä saar­naa­jai­maa­mi Fet­hul­lah Güle­nin ver­kos­ton jä­se­niin Ruot­sis­sa.

Vuon­na 1952 Na­toon liit­ty­nyt Turk­ki on ol­lut vii­mei­nen jä­sen­maa, joka ei vie­lä hy­väk­sy­nyt Suo­mea jä­se­nek­si.

Un­ka­ri ra­ti­fi­oi vas­ti­kään Suo­men Nato-jä­se­nyy­den, mut­ta ei Ruot­sin.

Kes­ki­vii­kon tie­do­tus­ti­lai­suu­des­sa edus­kun­nas­sa pre­si­dent­ti Nii­nis­tö ei ot­ta­nut kan­taa ky­sy­myk­seen sii­tä, mil­loin Suo­mi lo­pul­li­ses­ti on Na­ton jä­sen. Kun kaik­ki maat ovat hy­väk­sy­neet Suo­men jä­se­nyy­den, Na­ton pää­sih­tee­ri Jens Stol­ten­berg kut­suu Suo­men jä­se­nek­si, min­kä jäl­keen Suo­men liit­ty­mi­sa­si­a­kir­jat tal­le­te­taan Yh­dys­val­tain ul­ko­mi­nis­te­ri­öön Was­hing­to­nis­sa.