Lou­nais-Suo­men po­lii­si­lai­tok­sen huu­me- ja jär­jes­täy­ty­neen ri­kol­li­suu­den tut­kin­ta­yk­sik­kö Po­ris­sa on pal­jas­ta­nut vuo­sia kes­tä­neen laa­jan Su­bu­tex-lääk­kei­den myyn­nin.

Esi­tut­kin­ta sai al­kun­sa tam­mi­kuun lo­pul­la, kun po­lii­si ot­ti Po­rin kes­kus­tas­sa epäil­lyn huu­mau­sai­ne­kau­pan yh­tey­des­sä kiin­ni ul­vi­la­lai­sen noin 30-vuo­ti­aan pa­ris­kun­nan. Nai­sen ja mie­hen hal­lus­ta ta­ka­va­ri­koi­tiin tuol­loin vä­häi­nen mää­rä am­fe­ta­mii­nia, 70 kap­pa­let­ta Su­bu­tex-lää­ket­tä sekä run­saas­ti myös mui­ta huu­mau­sai­neek­si luo­ki­tel­ta­via lääk­kei­tä.

Esi­tut­kin­nan pe­rus­teel­la pa­ris­kun­ta on myy­nyt suu­ria mää­riä Su­bu­tex-lääk­kei­tä noin nel­jän vuo­den ajan nai­sen yl­lä­pi­tä­mien Te­leg­ram- ja Wickr-pi­ka­vies­ti­so­vel­lus­ten myyn­ti­ryh­mien kaut­ta. Huu­me­kaup­paa käy­tiin pää­a­si­as­sa Po­rin seu­dul­la.

– Ko­ko­nai­suu­des­saan kyse on yli kym­me­nen tu­han­nen Su­bu­tex-lääk­keen myyn­nis­tä. Kau­pan­käyn­nis­tä saa­tu ri­kos­hyö­ty on noin 200 000 – 300 000 eu­roa, ker­too tut­kin­nan­joh­ta­ja, ri­kos­ko­mi­sa­rio Kim­mo Lind­holm.

Ta­paus on yk­si mer­kit­tä­vim­mis­tä Sa­ta­kun­nan alu­eel­la pal­jas­tu­neis­ta Su­bu­tex-lääk­kei­siin liit­ty­vis­tä huu­me­ri­kos­tut­kin­nois­ta.

Sekä nais­ta et­tä mies­tä epäil­lään tör­ke­äs­tä huu­mau­sai­ne­ri­kok­ses­ta, ja he ovat ol­leet esi­tut­kin­nan ajan tut­kin­ta­van­kei­na. Esi­tut­kin­ta siir­tyy syyt­tä­jäl­le lä­hi­koi­na.