Luot­sin­mä­en kes­kus­puh­dis­ta­mon vie­reen Jo­ki­sa­ta­man­tien var­teen on val­mis­tu­nut tänä ke­vää­nä uu­si ve­sis­koot­te­rei­den ja pien­ve­nei­den las­ku­paik­ka. Val­tuus­to­a­loi­te las­ku­pai­kan to­teut­ta­mi­ses­ta jä­tet­tiin vii­me vuon­na.

– Ai­kai­sem­min ve­sis­koot­te­rei­ta on las­ket­tu ve­sil­le Kar­ja­ran­nan ja Ait­ta­luo­don ve­neen­las­ku­pai­koil­ta. Kes­kus­tan alu­een ve­si­lii­ken­teen no­peus­ra­joi­tus on 10 ki­lo­met­riä tun­nis­sa, ja ve­sis­koot­te­reil­la ajet­ta­es­sa no­peus­ra­joi­tuk­set ovat hel­pos­ti ylit­ty­neet. Uu­den las­ku­pai­kan ym­pä­ris­tös­sä ei ole en­nal­ta mää­ri­tel­ty­jä no­peus­ra­joi­tuk­sia, jo­ten se so­pii tä­hän tar­koi­tuk­seen ai­em­pia paik­ko­ja pa­rem­min, to­te­aa inf­ran kun­nos­sa­pi­don esi­mies Is­mo Aho­nen.

Uu­si las­ku­paik­ka on kun­nos­tet­tu van­han so­ra­pin­tai­sen las­ku­luis­kan pai­kal­le. Alu­eel­la on rai­vat­tu puus­toa, uu­sit­tu tie­poh­jaa sekä so­ras­tet­tu uu­si liit­ty­mä. Las­ku­pai­kal­le joh­ta­va ran­ta­tie on kun­nos­tet­tu ja sen toi­seen pää­hän on ra­ken­net­tu uu­si liit­ty­mä, joka hel­pot­taa trai­le­rin kans­sa liik­ku­mis­ta. Las­ku­pai­kan yh­tey­teen mah­tuu py­sä­köi­mään enin­tään kak­si ajo­neu­vo­yh­dis­tel­mää ker­ral­laan. Las­ku­pai­kan yh­tey­des­sä ei ole eril­lis­tä ve­ne­lai­tu­ria, ei­kä alue so­vel­lu ve­nei­den tal­vi­säi­ly­tyk­seen.

Myös ve­nei­den sep­ti­tank­kien tyh­jen­nys on­nis­tuu tänä ke­sä­nä Luot­sin­mä­el­lä, kun Ete­lä­ran­nan imu­tyh­jen­nys­lai­tu­ri siir­re­tään ve­sis­koot­te­rei­den las­ku­pai­kan yh­tey­teen Jo­ki­sa­ta­man­tiel­le. Imu­tyh­jen­nys­lai­tu­ri on käy­tös­sä ve­nei­ly­kau­del­la ja se on tar­koi­tet­tu kaik­kien ve­nei­li­jöi­den käyt­töön.

Po­rin ke­sän 2023 ve­nei­ly­kaut­ta on käyn­nis­tel­ty ke­sä­kuun al­ku­päi­vi­nä vaih­te­le­vas­sa sääs­sä. Ve­ne­lai­tu­rei­den asen­nus­työt on pää­o­sin teh­ty ja vie­ras­ve­ne­lai­tu­ri on tuo­tu tu­tul­le pai­kal­leen Po­rin sil­lan vie­reen. Jo­ki­kes­kuk­sen työ­maa tuo vie­lä tänä ke­sä­nä muu­tok­sia Ete­lä­ran­nan ve­nei­ly­pal­ve­lui­den jär­jes­tä­mi­seen ja kul­ku­reit­tei­hin.

Po­rin kau­pun­gil­la on yh­teen­sä noin 1 400 ve­ne­paik­kaa kes­kus­tan Jo­ki­sa­ta­mas­sa ja Meri-Po­rin alu­eel­la. Li­säk­si kau­pun­gil­la on sou­tu­ve­ne­paik­ko­ja Kul­laan Jout­si­jär­vel­lä. Va­paa­na ole­viin ve­ne­paik­koi­hin voi tu­tus­tua säh­köi­ses­sä va­raus­pal­ve­lus­sa.

– Ve­ne­pai­kat vuok­ra­taan yh­dek­si ve­nei­ly­kau­dek­si ker­ral­laan ja ny­kyi­set asi­ak­kaat ovat uu­si­neet va­rauk­sen­sa ke­vään ai­ka­na. Jäl­jel­lä ole­vat pai­kat ovat säh­köi­ses­sä pal­ve­lus­sa va­paas­ti kaik­kien ha­luk­kai­den va­rat­ta­vis­sa. Jo­ki­sa­ta­man osal­ta on täyt­tä, mut­ta Meri-Po­ris­sa va­pai­ta paik­ko­ja on vie­lä esi­mer­kik­si Re­po­saa­ren sa­ta­mis­sa, ker­too pal­ve­lu­pääl­lik­kö Heik­ki Tuo­mi­nen.