STT–AFP

YK:n yleis­ko­kous hy­väk­syi kes­ki­viik­ko­na pää­tös­lau­sel­man, joka pyy­tää Kan­sain­vä­lis­tä tuo­mi­ois­tuin­ta (ICJ) luo­maan il­mas­ton­muu­tok­seen liit­ty­vät kan­sain­vä­li­set vel­voit­teet ja nii­den rik­ko­mi­sen oi­keu­del­li­set seu­raa­muk­set. Pää­tös­tä ovat aja­neet vuo­sien ajan Va­nu­a­tu ja Tyy­nen­me­ren saar­ten nuo­ret.

Pää­tös­lau­sel­ma toi­voo tuo­mi­ois­tuin­ta sel­kiyt­tä­mään kan­sain­vä­li­sen oi­keu­den mu­kai­sia vel­voit­tei­ta var­mis­taa il­mas­ton suo­je­le­mi­nen. ICJ:n kan­na­no­tot ei­vät ole si­to­via, mut­ta niil­lä on mer­kit­tä­vää lail­lis­ta ja mo­raa­lis­ta pai­no­ar­voa ja kan­sal­li­set tuo­mi­ois­tui­met usein huo­mi­oi­vat ne.

YK:n pää­sih­tee­ri An­to­nio Gu­ter­res kut­sui pää­tös­tä his­to­ri­al­li­sek­si. Hän pai­not­ti, et­tä vaik­ka ICJ:n kan­ta ei oli­si si­to­va, se aut­tai­si yleis­ko­kous­ta, YK:ta ja jä­sen­mai­ta ryh­ty­mään maa­il­man epä­toi­voi­ses­ti tar­vit­se­miin, en­tis­tä voi­mak­kaam­piin ja roh­ke­am­piin il­mas­to­toi­miin.

Pää­tös­lau­sel­maa tuki jo etu­kä­teen yli 130 jä­sen­maa­ta, jo­ten sen hy­väk­sy­mis­tä pi­det­tiin etu­kä­teen­kin to­den­nä­köi­se­nä.

Va­nu­a­tun pää­mi­nis­te­ri Ish­ma­el Kal­sa­kau sa­noi yleis­ko­kouk­sel­le, et­tä pää­tös­lau­sel­ma lä­het­tää sel­ke­än ja ää­nek­kään vies­tin ym­pä­ri maa­il­man ja myös kau­as tu­le­vai­suu­teen. Va­nu­a­tu al­koi lo­ba­ta il­mas­to­pää­tös­lau­sel­man puo­les­ta vuon­na 2021 sen jäl­keen kun fidz­hi­läi­set yli­o­pis­to-opis­ke­li­jat oli­vat aloit­ta­neet kam­pan­join­nin vuon­na 2019.

Viik­ko sit­ten YK:n il­mas­to­a­si­an­tun­ti­joi­den pa­nee­li (IPCC) va­roit­ti, et­tä maa­pal­lon kes­ki­mää­räi­nen läm­pö­ti­la voi nous­ta 1,5 as­tet­ta yli esi­te­ol­li­sen ajan jo vuo­si­na 2030–2035. Mer­kit­tä­viä il­mas­to­toi­mia tar­vi­taan siis jo ku­lu­van vuo­si­kym­me­nen ai­ka­na.

Vuon­na 2015 sol­mit­tu Pa­rii­sin il­mas­to­so­pi­mus ei lail­li­ses­ti vel­voi­ta mai­ta saa­vut­ta­maan pääs­tö­vä­hen­nys­ta­voit­tei­taan. Uu­den pää­tös­lau­sel­man tu­ki­jat toi­vo­vat mui­den vä­li­nei­den, ku­ten ih­mi­soi­keuk­sien yleis­maa­il­mal­li­sen ju­lis­tuk­sen, mah­dol­lis­ta­van seu­raa­mus­me­net­te­lyt.

Ai­em­min sa­ma­na päi­vä­nä Eu­roo­pan ih­mi­soi­keus­tuo­mi­ois­tui­mes­sa alet­tiin kä­si­tel­lä kah­ta ta­paus­ta, jois­sa Rans­kaa ja Sveit­siä syy­te­tään epä­on­nis­tu­mi­ses­ta ym­pä­ris­tön suo­je­le­mi­ses­sa. Kyse on en­sim­mäi­ses­tä ker­ras­ta, kun mai­den hal­lin­not ovat oi­keu­des­sa il­mas­to­toi­mien puut­teen vuok­si.

ICJ:n odo­te­taan jul­kis­ta­van kan­tan­sa noin kah­den vuo­den ku­lut­tua.