Heli Kok­ko

Seu­ra- ja kort­ti­pe­lien suo­sio kas­vaa. Ai­kui­sil­le on tar­jol­la uu­tuuk­sia vaik­ka pik­ku­jou­lui­hin K 18 -pe­leis­tä.

Po­ri­lai­sen Imp­ro­Ga­mes Oy:n ke­hit­tä­mä Tuh­mat Ty­töt on nai­sil­le suun­nat­tu par­ty­kort­ti­pe­li, jon­ka lu­va­taan ole­van ajoit­tain hä­vy­tön ja ala­ti haus­ka.

– Tuh­mat Ty­töt so­pii juh­lien et­koil­le, jat­koil­le ja pik­ku­jou­lui­hin, kai­ken­lai­siin nais­ten ko­koon­tu­mi­siin, sa­noo Vir­pi Ho­pe­a­kan­gas, yk­si pe­lin ke­hit­tä­jis­tä ja Imp­ro­Ga­me­sin hal­li­tuk­sen pu­heen­joh­ta­ja.

Hän lu­paa, et­tä peli yh­dis­tää ys­tä­vä­po­ru­kan us­ka­li­aal­la ta­val­la. Peli tar­jo­aa me­huk­kai­ta pal­jas­tuk­sia ja kuu­mia kes­kus­te­lu­ja ja kir­voit­taa osal­lis­tu­jis­ta rai­ku­vat nau­rut.

– Eli us­kal­lat­ko pe­la­ta, us­kal­lat­ko pu­hua tuh­mia?

Ho­pe­a­kan­gas on ke­hi­tel­lyt pe­lin yh­des­sä yh­ti­ö­kump­pa­nin­sa Sa­mu­el Hil­lin ja sis­kon­sa Mar­jo Vaa­ja­ka­rin kans­sa. Myös si­sar on mu­ka­na pie­nel­lä osuu­del­la pe­liyh­ti­ös­sä.

Imp­ro­Ga­mes on lau­ta­pe­li­maa­il­man uu­si tu­lo­kas, ja sen en­sim­mäi­nen tuo­te on Imp­ro Hul­lun­haus­ka Seu­ra­pe­li, jon­ka suo­si­tu­si­kä­ra­ja on 16 vuot­ta.

Tuh­mien Tyt­tö­jen ikä­ra­ja­suo­si­tus on K 18. Pe­liä on pe­luu­tet­tu ja ky­sy­myk­siä hi­ot­tu usei­den ul­ko­puo­lis­ten ta­ho­jen kans­sa. Täh­täi­mes­sä on ol­lut no­pe­as­ti omak­sut­ta­va ja no­pe­as­ti pe­lat­ta­va peli, kiva vä­li­pa­la, ”ei mi­kään koko il­lan mo­no­po­li”.

– On tär­ke­ää, et­tä sään­nöt ovat yk­sin­ker­tai­set ja pe­laa­mi­nen on­nis­tuu mis­sä vain. Pe­lin kes­ton pe­li­po­ruk­ka voi it­se etu­kä­teen so­pia.

– Tuh­mat Ty­töt muis­tut­taa van­ho­ja tut­tu­ja leik­ke­jä, ku­ten to­tuut­ta ja teh­tä­vää ja pul­lon­pyö­ri­tys­tä, mut­ta se on teh­ty kort­ti­pe­lin muo­toon ja sitä voi kut­sua pul­lon­pyö­ri­tys vol. 2:ksi.

Pe­liä suo­si­tel­laan pe­lat­ta­vak­si 2–10 hen­ki­lön voi­min. Pe­lis­sä on ar­vaus- ja pal­jas­tus­kor­tit. Esi­mer­kik­si voi­daan ar­vail­la, ke­nel­lä on suu­rin dil­do kaa­pis­sa tai kuka ei keh­taa ra­kas­tel­la, jos koi­ra kat­se­lee vie­res­tä. Pe­laa­jat saa­vat het­ken har­ki­ta, ja sit­ten ku­kin osoit­taa yh­tä ai­kaa koh­det­ta, jota ”epäi­lee”. Se jota useim­mat osoit­ta­vat, nos­taa pal­jas­tus­kor­tin, jos­sa voi­daan vaa­tia vas­taus esi­mer­kik­si sii­hen, on­ko har­ras­ta­nut roo­li­leik­ke­jä tai kimp­pa­ki­vaa. Jos ky­sy­mys on lii­an kuu­mot­ta­va, kor­tin saa lait­taa si­vuun, mut­ta uu­den kor­tin voi nos­taa vain kak­si ker­taa.

Het­kes­sä ei pe­lin kort­te­ja käy­dä läpi, sil­lä ky­sy­myk­siä on 400, jois­ta 50 on ar­vaus­kort­tia ja 50 pal­jas­tus­kort­tia ja jo­kai­ses­sa kor­tis­sa on ai­na nel­jä ky­sy­mys­tä, mut­ta niis­tä pe­la­taan ker­ral­la vain yh­tä.

Vir­pi Ho­pe­a­kan­gas työs­ken­te­lee työ­hy­vin­voin­nin leh­to­ri­na Win­no­vas­sa, ja li­säk­si hän ja Sa­mu­el Hil­li ovat käy­neet myös rat­kai­su­kes­kei­sen psy­ko­te­ra­peu­tin kou­lu­tuk­sen. Hil­li on Imp­ro­Ga­me­sin toi­mi­tus­joh­ta­ja. Hei­dän mie­les­tään pe­leis­sä voi yh­dis­tää te­ra­pi­a­maa­il­man mus­taa huu­mo­ria oi­val­luk­sia he­rät­tä­viin ky­sy­myk­siin, mut­ta en­nen kaik­kea he ha­lu­a­vat nos­taa pe­lien kaut­ta yh­tei­söl­li­syyt­tä ja läs­nä­o­loa sekä haus­kan­pi­toa.

– Pe­lim­me ovat tu­tus­tu­mis­pe­le­jä, jois­sa ei ole hä­vi­ä­jiä, on vain voit­ta­jia. Tar­koi­tus on op­pia tär­kei­tä asi­oi­ta toi­sis­ta pe­laa­jis­ta. Ja it­ses­tään.