Taide näkyy talosta ulos ja ohjaa astumaan sisään – taide on yksi Poriin rakennettavan SKiB-kampuksen vetonauloista
Sanna Jääskeläinen
Miten houkutellaan porilaiset sisään uuteen SKiB-kampusrakennukseen Eteläpuiston ja Mikonkadun kulmassa? Se on Svenska Kulturfonden i Björneborg (SKiB) -säätiön tulevien vuosien haaste. Rakennuksen Eteläpuiston puoleiseen osaan tulee kaikille avoin Kulttuuritalo. Vaan ovatko porilaiset avoimia astumaan sisään?
SKiB:n toimitusjohtaja Martin Hartman ja kulttuuri- ja viestintäjohtaja Anna Kyhä-Mantere kertovat, että säätiö on viime aikoina ahkerasti jalkautunut erilaisiin tapahtumiin. Tarkoitus on tehdä säätiön toiminta tutuksi ja laskea tulevan Kulttuuritalon kynnystä. Monet ovat olleetkin kuulemma kiinnostuneita ja kyselleet talon tulevasta käytöstä. SKiB-kampus tulee avautumaan alkuvuodesta 2026.
Rakennustyöt ovat jo alkaneet. Paalutuskone jyskyttää taustalla, kun kokoonnumme säätiön toimitiloihin Mikaelsgårdenin ylimpään kerrokseen kuulemaan tulevan kampuksen taidehankkeista.
Taide on yksi tapa houkutella ihmiset sisälle taloon ja saada heidät viihtymään siellä. Kampuksen suunnittelussa on alusta alkaen ollut selvä asia, että taidetta tulee tiloihin. Nyt esiteltyjen teossuunnitelmien tekijöiksi valikoituivat lasista ja messingistä taidetta tekevä helsinkiläinen Milla Vaahtera ja eläimistä innoituksensa saava kuvataiteilija, kuvittaja Laura Merz, joka kertoo asuvansa sekä Lohjalla että Berliinissä. Taloon on tulossa muutakin taidetta, muun muassa Eteläpuiston tiiliseen julkisivuun reliefi.
Havainnekuva näyttää, miten Milla Vaahteran teos sijoittuu tulevan Kulttuuritalon kahvilaan.
Lasiin ja metallityöhön intohimoisesti suhtautuvan Milla Vaahteran kansainvälinen ura lähti nopeasti liikkeelle sosiaalisen median kautta ja työt matkaavat nyt Japaniin asti. Suosion kiihtyminen yllätti taiteilijan, joka on yrittänyt vastata kysyntään työskennellen kiivaasti samalla, kun on myös saanut kaksi lasta.
– En ollut ehtinyt urallani edes ajatella julkisen taiteen puolta. Kun minua pyydettiin tähän, sytyin innosta. Arkkitehtuurin mittakaava on niin kiinnostava. Valmis teos on elämys osana arkkitehtuuria, Vaahtera sanoo.
Hänen Kulttuuritalon kahvilan kattoon ripustettava teoksensa koostuu käsin leikatuista messinkilavoista, putkista ja suupuhalletusta lasista erivärisinä ja -kokoisina kappaleina. Korkeaan tilaan ripustettuna ne elävät vuorokauden rytmissä näyttäytyen erilaisina ulospäin, alaspäin ja sivultakin niitä pääsee katsomaan rakennuksen toisesta kerroksesta. Vahtera kertookin teoksella tavoittelevansa metallin heijastuksia ja alati uusia näkymiä. Teoksen innoittajana on niin kutsuttu Fibonaccin lukusarja, johon esimerkiksi kultainen leikkaus perustuu.
Havainnekuva Laura Merzin mielikuvituksellisista eläinhahmoteoksista, jotka tulevat sijaitsemaan rakennuksen ravintolassa.
Laura Merz puolestaan tuo Kulttuuritalon ravintolaan monimuotoisen teoksensa, joka koostuu siirtoseinään käsin maalatusta abstraktista sommitelmasta ja puusta veistetyistä eläinfiguureista. Talon kirjastoon hän tekee siluettimaisia maalauksia, joissa niissäkin näkyy eläimiä – nämä maalaukset tulevat näkymään talon ikkunoista Eteläpuistoon. Teosten kokonaisuutta täydentää Merzin ja äänitaiteilija Jeremy Williamsin yhdessä tekemä interaktiivinen äänitaideteos, joka reagoi kävijöiden liikkeisiin.
Veistosten puuaineksena Merz käyttää muun muassa SKiB-kampuksen työmaan alta kaadettujen lehtikuusien kantoja. Veistokset hän toteuttaa yhdessä isänsä, puuseppä Rudi Merzin kanssa.
SKiB:n kulttuuri- ja viestintäjohtaja Anna Kyhä-Mantere esittelee Henrik Tikkasen piirroksia Porin ruotsalaisen koulun aiemmista rakennuksista. Niiden pohjalta toteutetaan iso taideteos uuteen kampusrakennukseen. Kuva: Sanna Jääskeläinen
Vaahtera ja Merz ovat molemmat käsityöläisten lapsia ja uskovat käsin tehdyn taiteen voimaan tunnelman luojana.
– Toivottavasti kävijälle välittyy tunne, että kun asiat eivät ole tehtaantäydellisiä, ei itsekään tarvitse olla täydellinen. Taide parantaa elämänlaatua kaikissa elämän vaiheissa ja julkisen taiteen yksi tehtävä onkin kannustaminen, he sanovat.